O čemu će razgovarati i šta će potpisati Putin i Si?

17.03.2023

15:48

0

Lideri Kine i Rusije pretrešće mnoge teme

O čemu će razgovarati i šta će potpisati Putin i Si?
Si Đinping i Vladimir Putin - Copyright Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov otkrio je detalje predstojeće posete kineskog predsednika Sija Đinpinga Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putini i kineski lider će, kako je naveo, tokom razgovora u četiri oka razmotriti najosetljivija pitanja, uključujući situaciju na međunarodnoj sceni.

- Putin i Si će razgovarati o situaciji u Ukrajini - rekao je Ušakov i dodao da Rusija ceni izbalansirani stav Kine po ovom pitanju.

On je takođe dodao da se povodom mirovnog plana Kine za rešavanje situacije u Ukrajini „većina procena kineskih prijatelja se poklapa sa ruskim viđenjem trenutne situacije“ i istakao da Kina demonstrira „razumevanje istinskih uzroka nastale krize“.

Najavio je i da će u ponedeljak biti objavljeni autorski članci Putina i Sija u kojima će oni izneti svoje viđenje odnosa dvaju država.

Moskva i Peking su zadovoljni stanjem bilateralnih odnosa koje je najbolje u celoj istoriji, istakao je pomoćnik ruskog predsednika i objasnio da u njima nema vođe i sledbenika, nego da je to strateška partnerska saradnja u kojoj vlada poverenje i čije strane dele iste ciljeve i zadatke.

Profimedia
 

Ušakov je precizirao da će članci biti objavljeni u izdanjima „Žemin Žibao“ i „Ruskoj gazeti“ i da je to važan signal neposredno uoči pregovora.

Potpisivanje važnih dokumenata

Lideri će potpisati dva važna dokumenta: zajedničku izjavu Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u predstojećoj novoj fazi, kao i izjavu o planu razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

Pored toga, Putin i Si će potpisati niz bilateralnih dokumenata.

Dva lidera će se nakon toga obratiti medijima, a zatim će se delegacije uputiti na svečanu večeru u Kremlj, na koju su, prema Ušakovljevim rečima, pozvani direktori najvećih ruskih kompanija.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Prema saopštenju, u pregovorima rusko-kineske strane učestvovaće, između ostalih, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, vicepremijer Dmitrij Černišenko, direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina, ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev, pomoćnik predsednika Maksim Oreškin, direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov, kao i ministri finansija, ekonomskog razvoja, saobraćaja...

Kineski lider će se 21. marta sastati i sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, napomenuo je Ušakov.

Ušakov je još podvukao da će Sijeva poseta Rusiji biti njegova prva inostrana poseta ot njegovog reizbora i nazvao je to najvažnijim događajem u bilateralnim odnosima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

- Ne sumnjamo da će predstojeći pregovori dati nov moćan impuls razvoju celog paketa bilateralne saradnje - naglasio je Putinov pomoćnik.

Prema rečima Ušakova, Putin i Si će razgovarati i o problematici vojne saradnje Moskve i Pekinga, a tome će prisustvovati i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i šef ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike