Zaharova: Odluke suda u Hagu nemaju nikakav značaj; Medvedev: Znate gde da upotrebite taj papir

17.03.2023

17:43

0

Autor: M.Vukićević

Zaharova je podsetila da Moskva nije ratifikovala odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda, te da stoga Rusija više ne sarađuje sa ovom organizacijom

Zaharova: Odluke suda u Hagu nemaju nikakav značaj; Medvedev: Znate gde da upotrebite taj papir
Marija Zaharova - Copyright Foto:Profimedia

Odluke Međunarodnog suda u Hagu nemaju nikakav značaj kada je u pitanju Ruska Federacija, podsetila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poslednji nalog Haga da se uhapsi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Zaharova je podsetila da Moskva nije ratifikovala odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda, te da stoga Rusija više ne sarađuje sa ovom organizacijom.

- Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, pa ni sa pravne tačke gledišta. Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i nema nikakvih obaveza prema njemu. Rusija ne sarađuje sa ovim telom, a mogući „recepti” za hapšenje koji dolaze od Međunarodnog suda pravde za nas će biti pravno ništavni - napisala je Zaharova na Telegramu.

 

 

Jurisdikciju suda u Hagu, međutim, ne priznaju ni Kina, Indija, Iran, Izrael, ali ni Sjedinjene Američke Države.

Poslednju odluku suda u Hagu prokomentarisao je i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

On je poručio da "ne treba objašnjavati gde bi se ovaj dokument o hapšenju trebalo iskoristiti", aludirajući na to da je on potpuno beskoristan.

 

 

Predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Sluckij poručio je da bi nalog za hapšenje trebalo da bude upućen predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i njegovim zapadnim pokroviteljima, "jer su oni pravni vojni zločinci", a ne predsedniku Rusije. 

Drugi ruski političari izjavili su da bi, zapravo, trebalo uhapsiti sve članove ovog suda u Hagu. 

Oglasila se i Marija Ljvova-Belova, dečiji ombudsman, čije se ime zajedno sa Putinom našlo u dokumentu iz Haga. Ona je ironično prokomentarisala poziv za njeno hapšenje, rekavši da je "vrlo dobro što je međunarodna zajednica ocenila to kako Rusija pomaže deci i što ih ne ostavlja u zoni Specijalne vojne operacije". 

- Rusija se trudi da deci obezbedi dobre uslove, da budu okružena ljudima koji ih vole i koji brinu o njima - rekla je Ljvova-Belova novinarima, a zatim dodala da "će biti vrlo interesantno da se vidi šta će se dalje desiti". 

- Mi nastavljamo da radimo svoj posao - poručila je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike