Borelj priznao: EU je skoro iscrpila sve opcije da kazni Rusiju

10.03.2023

22:43

0

Blok je uveo 10 paketa sankcija Moskvi otkako je započela ofanzivu na Ukrajinu krajem februara prošle godine

Borelj priznao: EU je skoro iscrpila sve opcije da kazni Rusiju
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/John Minchillo

Evropska unija ima ograničene opcije za nove sankcije koje može da uvede Rusiji, priznao je šef diplomatije bloka Žozep Borelj u intervjuu za „Euractiv" u petak. On je tvrdio da bi EU umesto toga trebalo da traži druge načine da podrži Ukrajinu.

- Nema više mnogo toga što bi moglo da se uradi sa stanovišta sankcija, ali možemo da nastavimo da povećavamo finansijsku i vojnu podršku - rekao je Borelj agenciji posle sastanka ministara odbrane EU.

On je tvrdio da bi godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju u Ukrajini, bilo „čudno“ da EU i dalje ima značajne opcije.

- Koristili smo naš proces korak po korak i bili smo postepeni - možda nekad i previše postepeni - rekao je Borelj.

EU je uvela 10 paketa sankcija Moskvi otkako je započela ofanzivu na Ukrajinu krajem februara prošle godine. Borelj je priznao da blok „dolazi do kraja lestvice“ i umesto toga predložio da se fokusira na podršku Kijevu.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Ukrajini treba mnogo novca samo da bi mašinerija radila, država u ratu ima mnogo finansijskih potreba, a to će zahtevati mnogo napora sa naše strane, tako da sankcije i vojna podrška nisu sve - insistira Borel, takođe tvrdeći da je odgovornost Evrope da podrži Kijev obezbeđivanjem oružja i municije.

U istom intervjuu predložio je pretvaranje finansijskih kapaciteta bloka u vojne sposobnosti, u pokušaju da utiče na liniju fronta i pojača obuku ukrajinskih vojnika. On je ranije predložio da se državama članicama EU nadoknadi milijardu evra za obezbeđivanje municije u Kijevu.

Boreljovi komentari usledili su nakon što su se ministri odbrane EU u sredu složili da ubrzaju isporuku 155-milimetarske municije Ukrajini. Upitan da li bi se inicijativa mogla proširiti na teško naoružanje, diplomata je rekao da bi EU „mogla biti jednako brza za druge potrebe“.

Moskva je više puta upozoravala na zapadne isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da one služe samo za produženje krvoprolića i da na kraju neće promeniti ishod ruske vojne operacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike