Američki general tvrdi da je problem Tajvana rešiv bez vojnog sukoba: Kina bi mogla da nadjača SAD bez ijednog ispaljenog metka

12.03.2023

07:20

0

Kina poseduje „više brodova, više aviona, više ofanzivnih i odbrambenih projektila od Sjedinjenih Država“ u zapadnom Pacifiku, rekao je Kin

Američki general tvrdi da je problem Tajvana rešiv bez vojnog sukoba: Kina bi mogla da nadjača SAD bez ijednog ispaljenog metka
Kineska mornarica - Copyright AP Photo/Guang Niu, Pool

Sjedinjene Američke Države bi bile u nepovoljnom položaju ako bi se upustile u direktnu vojnu konfrontaciju sa Kinom oko Tajvana, sugerisao je bivši zamenik načelnika Generalštaba američke vojske Džek Kin.

Kina poseduje „više brodova, više aviona, više ofanzivnih i odbrambenih projektila od Sjedinjenih Država“ u zapadnom Pacifiku, rekao je Kin u petak u komentaru za Foks njuz, gde radi kao viši strateški analitičar.

Penzionisani general je, međutim, predvideo da će se Peking verovatno opredeliti za drugačiju strategiju kojom će pokušati da stavi Tajvan pod kontrolu uvođenjem potpune blokade.

Penzionisani general je tvrdio da bi Kina mogla da pobedi „bez pucanja“, umesto da uđe u skupu konfrontaciju. Da bi se osigurao taj ishod, rukovodstvo u Pekingu bi trebalo da uspostavi kontrolu nad tajvanskim vazdušnim prostorom, kao i morskim putevima, predložio je Kin.

SAD bi bilo trebalo da pojačaju svoju „sposobnost odvraćanja“ u regionu kako bi „sprečile rat“, dodao je penzionisani general. U tom cilju, Kin je izjavio da Vašington treba da poveća proizvodnju oružja, kao i da udvostruči naoružavanje Tajpeja.

Prema rečima penzionisanog generala, još jedan važan zadatak za SAD je da osiguraju da regionalne sile poput Australije, Južne Koreje, Japana i Filipina budu uključene u slučaju da se Vašington vojno suoči sa Pekingom.

Printscreen/Google Maps
 

Obraćajući se delegatima kineskog Nacionalnog narodnog kongresa prošle nedjelje, odlazeći premijer Li Kećijang istakao je odlučnost Pekinga da „unapredi proces mirnog ponovnog ujedinjenja Kine“, istovremeno preduzimajući odlučne korake da se suprotstavi nezavisnosti Tajvana.

Zvaničnik je takođe najavio povećanje kineske potrošnje za odbranu od 7,2 odsto, na oko 230 milijardi dolara.

Poslednjih godina, visoki kineski zvaničnici, uključujući predsednika Si Đinpinga, u više navrata su tvrdili da vojne opcije nisu odbačena opcija u vezi sa Tajvanom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike