Princ Endru očajan: Kralj Čarls Elizabetino bogatstvo prisvojio za sebe

13.03.2023

14:36

0

Osramoćeni princ Endru pao u nemilost svoga brata

Princ Endru očajan: Kralj Čarls Elizabetino bogatstvo prisvojio za sebe
Kraljica Elizabeta i princ Endru - Copyright Profimedia

Mlađi brat kralja Čarlsa, princ Endru, očajan je jer kralj čuva bogatstvo pokojne kraljice Elizabete Druge od 370 miliona funti za sebe, navode izvori upoznati sa dešavanjima na dvoru.

- Šta je trebalo da uradi? Da ide sa kapom u rukama kod svog starijeg brata da zadrži krov nad glavom? - rekao je neimenovani prijatelj vojvode od Jorka, prenosi Tajms.

Palata je odbila da komentariše, ali kako se navodi, prema jednoj konvenciji, monarsi jedni drugima mogu da predaju svoje imanje, jer im vlada dozvoljava da izbegnu porez na nasledstvo. 

Profimedia
Princ Endru i kralj Čarls

Ta konvencija usvojena je 1862. godine i potvrđena u pregovorima o kraljevskim finansijama sa Džonom Mejdžorom, kada je bio premijer 1993. godine, a obrazloženje je da bi članovi kraljevske porodice u suprotnom morali da razdele svoja privatna imanja, kao što su Sandringem i Balmoral, čime bi bili stavljeni u isti položaj kao i aristokratski vlasnici velelepnih domova.

Početkom ovog meseca objavljeno je da je kralj svom mlađem bratu ponudio Frogmor kolibu koju je pokojna kraljica dala princu Hariju i Megan Markl.

Ta kuća je znatno manja nekretnina od Rojal Lodža, vile od 30 soba u kojoj Endru trenutno živi sa svojom bivšom ženom Sarom Ferguson. 

Smešten na 98 hektara u Velikom parku Vindzor, to je njegov dom od 2003. nakon što je 2002. umrla njegova prethodna stanarka, kraljica majka.
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike