Princ Endru se nagodio, ali se nije izvukao: Šta dalje čeka najveću bruku britanske kraljevske porodice

20.02.2022

08:18

0

Vojvoda od Jorka je više puta odbacio optužbe iznesene protiv njega, a pre samo nekoliko nedelja njegovi advokati su zahtevali suđenje sa porotom kako bi se očuvala reputacija njihovog klijenta

Princ Endru se nagodio, ali se nije izvukao: Šta dalje čeka najveću bruku britanske kraljevske porodice
AP21048226784 - Copyright AP Photo/Michel Euler, Pool

Britanski princ Endru, drugi sin kraljice Elizabete II, postigao je posle nekoliko meseci negiranja dogovor sa Virdžinijom Džufri povodom njenih optužbi za seksualno zlostavljanje kad je bila maloletna.

Džufrijeva je tvrdila da ju je osuđeni pedofil Džefri Epstajn primoravao na seksualne aktivnosti sa svojim prijateljima, u koje je bio uključen i član britanske kraljevske porodice. Takođe je rekla da je vojvoda od Jorka bio svestan da je ona bila maloletna u to vreme.

Virdžinija Džufri je pokrenula slučaj prošlog avgusta na osnovu Zakona o deci žrtvama, državnog zakona usvojenog u Njujorku 2019. godine, kojim je privremeno produžen rok zastarelosti u slučajevima seksualnog zlostavljanja dece, čime je preživelima dato više vremena da traže pravdu.

Endru (61) više je puta odbacio optužbe iznesene protiv njega, a pre samo nekoliko nedelja njegovi advokati su zahtevali suđenje sa porotom kako bi se očuvala reputacija njihovog klijenta.

Međutim, nakon što je su Džufrijeva i princ Endru u utorak postigli dogovor za neotkrivenu sumu, suđenje je isključeno kao mogućnost i slučaj je okončan.

U pismu saveznom sudiji Luisu Kaplanu obe strane su navele da, iako puni finansijski uslovi sporazuma neće biti otkriveni, princ Endru namerava da da značajnu donaciju dobrotvornoj organizaciji gospođe Džufri kako bi podržao prava žrtava.

Prema sudskom dokumentu koji su podneli njeni advokati, planirano je da obe strane podnesu odredbu o odbacivanju slučaja u roku od 30 dana.

Od amnezije do donacije

Endru je tvrdio da se ne seća da je ikada sreo Džufrijevu ili da je pozirao za fotografiju na kojoj se vidi da je njegova ruka obavijena oko tinejdžerkinog struka.

AP Photo/Sakchai Lalit, FILE
Princ Endru

Njegovi advokati su mesecima pokušavali da potkopaju Džufrijevu, tvrdeći da je sve pokrenula kako bi od princa iskamčila novac. U oktobru su u sudskom podnesku napisali da je Džufrijeva pokrenula neosnovanu tužbu protiv princa Endrua da bi mu izvukla još novca.

Endru nije ni potvrdio ni demantovao njene tvrdnje u sudskom podnesku dostavljenom u utorak, nakon što je iznenada pristao na verovatnu nagodbu od više miliona dolara sa ženom koja je iznela teške optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega.

Britanske novine pisale su u sredu da je postignut dogovor o sumi između 10 i 12 miliona funti (13-16 miliona dolara). „Dejli mejl" je objavio naslov „Vojvodino poslednje poniženje od 10 miliona funti“, „San" je pisao o „njegovoj poslednjoj sramoti“, dok je „Dejli telegraf" tvrdio da će kraljica da mu pomogne da plati nagodbu od 12 miliona funti.

Sada se postavlja pitanje kako će Endru isplatiti dogovoreni iznos. Bilo je sugestija da bi kraljica mogla da mu pomogne, ali to bi moglo biti štetno za monarha, ako bi se ikada utvrdilo da je to bio slučaj.

Kraljica je do danas uglavnom uspevala da izbegne da postane meta javnog gneva zbog sage svog sina. Javnost je nastavila da je poštuje, a porodica se potrudila da se distancira od građanske tužbe.

Detaljna analiza formulacije dokumenta takođe je dovela do novih zaključaka. U njemu se navodi da princ Endru nikada nije nameravao da omalovaži lik gospođe Džufri i razume da je ona patila i kao žrtva zlostavljanja i zbog nepravednih javnih napada.

Profimedia
Endru sa Virdžinijom Džufri i Gislejn Maksvel

Njegov tim sada prepoznaje njenu traumu i priča pohvalno o njenoj hrabrosti zbog toga što je istupila da ispriča svoju priču.

„Princ Endru žali zbog druženja sa Epstajnom i pohvaljuje hrabrost gospođe Džufri i drugih preživelih koji se zalažu za sebe i druge“, nastavlja se u dokumentu.

Jedna od kritika na račun princa Endrua bila je da nema empatije prema Epstajnovim žrtvama.

Advokat Virdžinije Džufri Dejvid Bojs dao je pogled na slučaj iz njene perspektive u januaru kada je rekao za Bi-Bi-Si da je njegovoj klijentkinji važno da se stvar reši na način koji će da opravda njene tvrdnje i tvrdnje drugih žrtava. Sigrid Makoli, još jedan njen advokati, rekla je u utorak da je veoma zadovoljna razrešenjem slučaja.

Nagodba je došla u ključnom trenutku slučaja, pošto je prešla u fazu prikupljanja dokaza tokom koje su obe strane mogle da zahtevaju obelodanjivanje dokumenata, a obe strane bi morale da daju i iskaz.

Endru bi za manje od mesec dana morao da da izjavu pod zakletvom njenim advokatima, koji su navodno planirali da odlete u London da bi ga lično ispitali. Ako je ikada postojao trenutak za postizanje dogovora, to je bilo upravo sada.

Pravni analitičari kažu da je to bio značajan razvoj događaja za vojvodu, jer se u parnicama uvek dešava da se otkrije još detalja.

David Parker/Pool Photo via AP, File
Princ Endru

Pretpostavlja se da je vojvoda od Jorka ostao bez ijedne druge opcije osim da se nagodi, jer odugovlačenje slučaja ne bi donelo ništa ni njemu ni bilo kome drugom ko je povezan sa njim.

Povratak kraljevskim dužnostima?

To što je proces završen ne znači da će se princ Endru vratiti javnim dužnostima.

Način na koji se poneo otkako je Džufrijeva iznela optužbe na njegov račun pre mnogo godina drastično je naškodio njegovoj reputaciji.

Javnost ga je ocenila kao personu non grata nakon intervjua koji je 2019. dao za Bi-Bi-Si, a tokom kog je uzdržano pričao o svom dugogodišnjem prijateljstvu sa Epstajnom i Gislejn Maksvel. Tada je izjavio da je bio u piceriji one noći kada je navodno imao seks sa maloletnicom. Takođe je rekao da je medicinski nesposoban da se znoji, suprotstavljajući se njenim navodima da se mnogo znojio pre nego što su imali seks 2001. godine, kada je ona imala 17 godina.

Nagodba ostavlja otvorenim mnoga pitanja pokrenuta u tom intervjuu.

Nedavno osuđena Gislejn Maksvel sada se suočava sa doživotnom robijom zbog trgovine ljudima.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II i princ Endru

Pravni eksperti kažu da bi tužioci mogli da razmotre nastavak rada na istrazi njenih i Epstajnovih zločina kako bi utvrdili da li bi drugi trebalo da budu optuženi, posebno ako ona odluči da sarađuje.

Ovih dana princ veći deo svog vremena provodi na imanju Vindzor, gde neprestano dežuraju fotografi koji ga vrebaju svaki put kad se pojavi.

Portparol Bakingemske palate rekao je u utorak za Si-En-En da palata neće komentarisati najnovije detalje slučaja, još jednom istakavši da je to pitanje za vojvodu i njegov pravni tim.

Nagodba će verovatno biti dobro dočekana u palati jer to znači da sudski spor više neće skretati pažnju sa proslave kraljičinog platinastog jubileja ovog leta.

Porodica je učinila sve da se distancira od skandala oko Endrua kada mu je kraljica prošlog meseca oduzela status njegovog visočanstva, kao i kraljevsko pokroviteljstvo i pripadnost, kako bi jasno stavila do znanja da je njegovo izgnanstvo iz kraljevske porodice trajno.

Princ Endru i dalje ima ustavnu ulogu. On ostaje državni savetnik i zajedno sa Čarlsom, Vilijamom i Harijem može biti pozvan da preuzme neke od kraljičinih dužnosti ukoliko ona bude privremeno nesposobna zbog bolesti ili u slučaju da otputuje.

Endruovo ukidanje kraljevskih ovlašćenja na javnim događajima ne menja njegov status savetnika - da bi mu se on oduzeo potrebno je da parlament donese poseban akt.

Profimedia
 

U pažljivo sačinjenom pismu o nagodbi stoji da se princ „obavezuje da će pokazati svoje žaljenje zbog svog druženja sa Epstajnom tako što će podržavati borbu protiv trgovine ljudima i podržavati njene žrtve“.

To znači da bi on mogao da pokrene neku vrstu kampanje za žrtve seksualnog zlostavljanja, iako su stručnjaci za reputaciju ranije izrazili sumnju u Endruovu sposobnost da popravi svoj imidž. Osim toga, nejasno je kako bi bilo kakva njegova ponuda pomoći bila dočekana u dobrotvornim organizacijama ili grupama za podršku žrtava.

Nagodbom je Endru uspeo samo da spreči suđenje, ali ne i da popravi svoju reputaciju, a šteta koja mu je naneta ovim procesom najverovatnije će ostati trajna, dok će seksualno uznemiravanje biti jedna od prvih stvari koja se dovodi u vezu sa njegovim imenom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike