Britanski doktori u štrajku: Kažu da su plaćeni manje nego konobari (VIDEO)

13.03.2023

12:16

0

Sindikat mlađih doktora traži veće plate

Britanski doktori u štrajku: Kažu da su plaćeni manje nego konobari (VIDEO)
Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Hiljade mlađih doktora u Britaniji stupilo je danas u trodnevni štrajk zbog plata, za koje kažu da su manje nego u kafićima.

Štrajk je poslednji u nizu štrajkova osoblja britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) koju finansira država, nakon štrajka medicinskih sestara, bolničara i drugih radnika koji traže povećanje plata koje bi bolje odražavalo dvocifren nivo inflacije.

NHS će dati prioritet hitnoj pomoći tokom štrajka, a direktor te službe Stiven Povis ocenjuje da bi to moglo da se odrazi na rutinske preglede, operacije, pa čak i neke hitne tretmana raka.

- Mi blisko sarađujemo u NHS-u kako bismo bili sigurni da usluge nisu pogođene. Ali to će biti teška tri dana i biće prilično izazovno - rekao je on.

Iz sindikata mlađih doktora se navodi da početna plata za mlađe doktore može biti i 14,09 funti po satu, što je, kako tvrde, jedan peni manje od najviše plate koje primaju zaposleni u britanskom lancu kafića Pret-A-Manžer.

Rojters podseća da je britanski premijer Riši Sunak pod pritiskom da se okončaju štrajkovi zdravstvenih radnika, što takođe negativno utiče na jedan od njegovih glavnih prioriteta - smanjenje duge liste čekanja za lečenje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike