SAD osudile kineskog državljanina na 8 godina zatvora zbog špijunaže: FBI, CIA i NASA bili njegov krajnji cilj

26.01.2023

09:59

0

Đi Čaočin je locirao naučnike i inženjere koje je planirao da regrutuje, navodi američko Ministarstvo pravde

SAD osudile kineskog državljanina na 8 godina zatvora zbog špijunaže: FBI, CIA i NASA bili njegov krajnji cilj
Copyright AP Photo/Mark Lennihan, File

Kineski inženjer osuđen je na osam godina zatvora zbog špijuniranja za Kinu u SAD, u slučaju povezanom sa navodnim kineskim pokušajima da ukradu poslovne tajne iz avijacije.

Đi Čaočin (31) je locirao naučnike i inženjere koje je planirao da regrutuje, navodi američko Ministarstvo pravde.

Takođe se prijavio u rezerve američke vojske i lagao regrute.

Američke vlasti su saopštile da je Đi radio pod upravom ključne kineske državne obaveštajne jedinice.

Prošlog septembra osuđen je zbog toga što je delovao kao agent strane vlade bez obaveštavanja američkog državnog tužioca, što je optužba koja se koristi u slučajevima špijunaže, i da je davao lažne izjave američkoj vojsci.

Đi je stigao u SAD sa studentskom vizom pre jedne decenije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Optužen je da je dostavio informacije Ministarstvu državne bezbednosti provincije Đangsu o osam osoba radi mogućeg regrutovanja.

Svi pojedinci su američki državljani koji su poreklom iz Kine ili Tajvana, a neki rade kao američki odbrambeni izvođači.

AP Photo/Mark Lennihan, File
 

Đi se takođe prijavio u rezerve američke vojske 2016. u okviru programa koji regrutuje strane državljane sa veštinama koje se smatraju od vitalnog značaja za nacionalni interes. On je lagao u svojoj prijavi i u intervjuu da nije imao kontakt sa stranom vladom u proteklih sedam godina, rekli su američki zvaničnici.

Đi je na kraju uhapšen u septembru 2018. nakon što se sastao sa američkim agentom koji se predstavljao kao predstavnik kineskog Ministarstva državne bezbednosti (MSS).

Tokom tih sastanaka objasnio da sa svojom vojnom legitimacijom može da posećuje i fotografiše nosače aviona. Dodao je da će, kada dobije američko državljanstvo i bezbednosnu dozvolu, tražiti posao u CIA, FBI ili Nasi.

Đi je nameravao da obavlja poslove u oblasti sajber bezbednosti u jednoj od tih agencija kako bi imao pristup svim njihovim bazama podataka, uključujući i one koje sadrže naučna istraživanja, prema američkim zvaničnicima.

Američke vlasti su saopštile da je Đi dobio naređenja od Šu Janđuna, istaknutog zvaničnika MSS-a koji je postao prvi kineski obaveštajac izručen SAD radi suđenja.

Prošle godine Šu je osuđen na 20 godina federalnog zatvora zbog zavere za krađu poslovnih tajni američkih avio-kosmičkih kompanija, uključujući General Electric.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike