„Kineski špijunski balon" napravio uzbunu u SAD: Pentagon okupio vojne zvaničnike, premišljaju se da li da ga obore! (VIDEO)

03.02.2023

09:03

1

Prvi put je primećen u sredu, a Peking se još nije oglašavao ovim povodom

„Kineski špijunski balon" napravio uzbunu u SAD: Pentagon okupio vojne zvaničnike, premišljaju se da li da ga obore! (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/SkyNews

Pentagon je na nebu na severu Sjedinjenih Američkih Država uočio objekat za koji veruje da je balon za nadzor, zbog čega se on pomno prati, dok je Bela kuća savetovala da se ne preduzima nikakva akcija da se on obori.

Balon, za koji visoki zvaničnici kažu da pripada Kini, prvi put je primećen u sredu.

Portparol Pentagona, general Patrik Rajder, objavio je u četvrtak da je američka vlada „otkrila i prati balon za nadzor na velikoj visini koji se trenutno nalazi iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država“.

Poslednji put je potvrđeno da je balon primećen na nebu iznad Bilingsa u Montani, ali njegova trenutna lokacija nije otkrivena.

Na sastanku u sredu kojim je komandovao ministar odbrane Lojd Ostin najviši vojni zvaničnici razgovarali su o tome kako da reaguju na balon i obavestili su Belu kuću o njegovoj lokaciji, uveravajući da ne predstavlja pretnju po letelice zbog svoje velike nadmorske visine. Vojska i dalje razmatra opciju da ga obori.

 

 

- Trenutno procenjujemo da ovaj balon ima ograničenu aditivnu vrednost iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka, veću od one koju NRK može da prikupi drugim sredstvima - rekao je visoki zvaničnik odbrane na brifingu za novinare.

- Ipak, preduzimamo sve neophodne korake da se zaštitimo od prikupljanja osetljivih informacija stranih obaveštajnih službi - uverio je on.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uvereno da balon pripada Kini, a američki zvaničnici su u komunikaciji sa Pekingom jer sve opcije ostaju na stolu u pogledu narednih koraka.

Peking od petka nije preuzeo odgovornost za balon. Incident se dogodio nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog sekretara Entonija Blinkena u Peking, prve posete na visokom nivou od 2020.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike