U Iranu zbog špijunaže pogubljen britanski državljanin! Sunak reagovao burno i zapretio osvetom

14.01.2023

09:02

0

Vest o pogubljenju Akbarija saopštila je agencija iranskog pravosuđa Mizan

U Iranu zbog špijunaže pogubljen britanski državljanin! Sunak reagovao burno i zapretio osvetom
Premijer Riši Sunak - Copyright Justin Tallis/Pool via AP

Premijer Velike Britanije Riši Sunak oštro je osudio pogubljenje britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija u Iranu, nazvavši ga „varvarskim činom koji neće proći nekažnjeno".

- Zgrožen sam pogubljenjem britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija u Iranu - saopštio je britanski premijer na Tviteru.

On je naglasio da je to „bezosećajan i kukavički čin" sproveden od strane "varvarskog režima" koji, kako je kazao, „ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda".

Akbari je bio osuđenog na smrtnu kaznu zbog špijunaže, a da je pogubljen saopštila je agencija iranskog pravosuđa Mizan.

- Pogubljen je Alireza Akbari, osuđen na smrt pod optužbom za korupciju u zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti države kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade - navodi se u saopštenju.

Iranski državni mediji preneli su ranije da je Teheran osudio Akbarija na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju, a Vrhovni sud odbio je njegovu žalbu.

KhabarOnline News Agency via AP, File)
Alireza Akbari

Akbari je, prema optužnici za špijuniranje, primio 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara. 

U audio-snimku koji je u sredu emitovao BBC na persijskom, Akbari je rekao da je, tokom višemesečnog mučenja u pritvoru, priznao zločine koje nije počinio.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana 2020, za koji su vlasti u to vreme okrivile Izrael.

KhabarOnline News Agency via AP, File
Alireza Akbari

U videu Akbari nije priznao umešanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent od njega tražio informacije o Fahrizadeu.

Veze između Londona i Teherana pogoršale su se poslednjih meseci, jer su u zastoju napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015, u kojem je Britanija jedna od strana.

Britanija je takođe kritikovala iranske vlasti zbog nasilnog gušenja protesta izazvanih smrću 22. godišnje kurdske devojke Mahse Amini neposredno nakon pritvora u prostorijama moralne policije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike