Kineski tehnološki gigant reagovao na optužbe za špijunažu: Odgovorili Britaniji i Americi!

26.11.2022

22:45

0

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je novinarima u petak da Peking „uvek podstiče“ kineske kompanije da poštuju lokalne i međunarodne zakone

Kineski tehnološki gigant reagovao na optužbe za špijunažu: Odgovorili Britaniji i Americi!
Sigurnosne kamere - Copyright Profimedia

Kineski telekomunikacioni gigant "Hikvision" odbacio je tvrdnju da bi Peking mogao da koristi svoje proizvode za špijuniranje, nakon odluke Britanije da ograniči upotrebu njegovih sigurnosnih kamera na vladinim lokacijama.

U izjavi za novinske agencije „Hikvision", najveći svetski provajder sigurnosnih kamera, rekao je da je „potpuna laž“ da su njihovi proizvodi bezbednosna pretnja.

- „Hikvision" je proizvođač opreme koji nema uvid u video podatke krajnjih korisnika - navela je kompanija i dodala da ne može da prenosi podatke trećim licima.

- Ne upravljamo bazama podataka krajnjih korisnika, niti prodajemo skladište u oblaku u Velikoj Britaniji - dodaje se u saopštenju.

Oprema kompanije se široko koristi u Velikoj Britaniji. Prema izveštaju Rojtersa iz 2021. godine, najmanje polovina londonskih opština poseduje kamere „Hikvision" ili „Dahua", drugog kineskog telekomunikacionog giganta.

Ministar britanske vlade Oliver Douden objavio je u četvrtak da su državni službenici dobili instrukcije da ne postavljaju opremu za video-nadzor kineske proizvodnje na „osetljivim lokacijama“ niti ih povezuju sa „jezgrom resornih mreža“. On je naveo bezbednosne rizike, sugerišući da bi Peking mogao da koristi te uređaje za špijunažu.

Profimedia
Sigurnosne kamere „Hikvision"

U međuvremenu, američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) u petak je ažurirala svoju crnu listu, zabranivši prodaju ili uvoz opreme za nadzor kompanije „Hikvision", kao i „Huavej", „ZTE", „Dahua" i „Hitera". FCC je takođe naveo pretnje nacionalnoj bezbednosti kao razlog za taj potez.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je novinarima u petak da Peking „uvek podstiče“ kineske kompanije da poštuju lokalne i međunarodne zakone.

- Čvrsto smo protiv poteza nekih ljudi da namerno preopterećuju koncept nacionalne bezbednosti kako bi iscrpili kineska preduzeća - rekla je ona, obećavši da će Peking braniti interese svojih preduzeća u inostranstvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike