Ukrajina zbog velikih gubitaka sprovodi masovnu mobilizaciju; Amerika neće zavrtati ruku Nemačkoj zbog isporuke tenkova Kijevu

23.01.2023

23:52

1

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ukrajina zbog velikih gubitaka sprovodi masovnu mobilizaciju; Amerika neće zavrtati ruku Nemačkoj zbog isporuke tenkova Kijevu
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Daniel Cole/Alexei Alexandrov

Rat u Ukrajini – 334. dan.

Ruske snage u novoj ofanzivi u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine. Nemačka šefica diplomatije poručuje da se Berlin ne bi protivio tome da Varšava pošalje Kijevu svoje tenkove "leopard 2“.

Smenjen ukrajinski ministar koji se sumnjiči za mito od 400.000 dolara.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tvrdi da je Evropa konačno "energetski nezavisna“ od Rusije.

Najvažnije činjenice

U toku je 334. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

22.01 - SAD neće zavrtati ruku Nemačkoj

Sjedinjene Države neće zavrtati ruku Nemačkoj i primoravati je na isporuke svojih tenkova Ukrajini, rekao je koordinator strateških komunikacija u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Nemačka je, sledeći Ameriku, odustala da isporuči ukrajinskoj vojsci moderne zapadne tenkove za razliku od Velike Britanije koja je najavila isporuke tenkova „čelindžer 2“.

21.15 - Mađarski mediji: Ukrajina zbog velikih gubitaka sprovodi masovnu mobilizaciju u Zakarpatju

U Zakarpatju se sprovodi najmasovnija mobilizacija od početka sukoba, što je posledica velikih gubitaka u Zakarpatskoj 128. planinsko-jurišnoj bridadi kod Soledara, prenosi mađarski list „Pešti Sracok“, pozivajući se na izjave lokalnih žitelja.

„Lokalni žitelji kažu da takve mobilizacije u Zakarpatju nije bilo od početka rata. Prema procenama, poslednjih dana Zakarpatje su preplavile stotine ukrajinskih vojnika i milicajaca. Registruju, dele pozive i vode: na ulici, na pijaci, u autobusu, kod dečjeg vrtića, u kafiću. Oni već ulaze i u kuće“, navodi list.

Prema informacijama lista, zadatak je da se mobiliše 10.000 žitelja Zakarpatske oblasti.

20.30 - Političari u SAD žele da pošalju tenkove „abrams“ Kijevu do kraja zime

Lideri Demokratske i Republikanske partije održavaju blizak kontakt sa Savetom za nacionalnu bezbednost SAD radi slanja tenkova „abrams“ Kijevu do kraja zime, preneo je televizijski kanal „Skaj njuz Arabija“ pozivajući se na američke izvore.

Predstavnik Pentagona je u razgovoru za televizijski kanal izjavio da taj resor vrši pritisak na predsednika SAD Džozefa Bajdena kako bi određeni broj tenkova „abrams“ poslao istovremeno s nemačkim tenkovima „leopard“.

SAD i Nemačka za sada nisu odlučile da šalju Ukrajincima svoje tenkove, za razliku od Velike Britanije, koja je Kijevu poslala svoje „čelendžere“.

19.15 - Borelj: Nemačka ne blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok na sednici Saveta šefova diplomatije Evropske unije potvrdila da Berlin ne blokira isporuke tenkova „leopard“ Ukrajini.

Nemačka je spremna potvrdno da odgovori na zahteve zemalja da isporučuju tenkove nemačke proizvodnje Ukrajini, ako ih bude dobila, rekla je nemačka ministarka odbrane u nedelju. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio da Poljska može da preda Ukrajini tenkove „leopard“ ne čekajući saglasnost Nemačke.

19.00 - Još osam evropskih zemalja pridružilo se antiruskim sankcijama EU

Osam zemalja, uključujući Ukrajinu, pridružilo se svim odlukama donetim od 14. septembra o uvođenju sankcija EU Rusiji, uključujući i gornju granicu cene nafte, navodi se u saopštenju Saveta Evropske unije.

- Zemlje-kandidati (za prijem u EU) Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i Ukrajina, zemlje evropske zone slobodne trgovine Island, Lihtenštajn i Norveška pridružile su se sankcijama Rusiji. One su se obavezale da svoju politiku usklade sa odlukama Saveta EU - objašnjava se u saoštenju.

18.37 - Gasni ventil zatvorili sami Nemci

Izjava nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka o tome kako je Rusija zavrnula "gasni ventil" pokušaj je da se nemački potrošači ubede da je za sve njihove problema kriva Rusija, rekao je zamenik direktora Instituta Evrope Ruske akademije nauka Vladislav Belov.

Berlin je taj koji je zavrnuo ventil i samo od njega zavise isporuke gasa, dodao je on.

16.49 - Nemački raketni sistemi „Patriot“ na putu ka Poljskoj

Dva nemačka sistema „Patriot“ na putu su ka Poljskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.

- Danas od podneva ka Poljskoj putuju dva naša ešalona 'Patriot'. Oni će tamo štiti celovitost i bezbednost vazdušnog prostora naše alijanse na istočnom krilu NATO-a - navedeno je u saopštenju.

16.22 - Evropska unija odobrila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 500 miliona evra

Evropska unija odobrila je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, nakon što je Berlin bio suočen sa pritiskom da Kijevu isporuči tenkove nemačke proizvodnje Leopard.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters prenosi da je paket od 500 miliona evra odobren zajedno sa dodatnih 45 miliona za "nesmrtonosnu opremu" za vojnu obuku EU za Ukrajinu, rekao je diplomata EU.

15.13 - Letonija traži odlazak ambasadora Rusije iz solidarnosti sa Estonijom

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs izjavio je danas da je rekao ruskom ambasadoru u Rigi da napusti zemlju do 24. februara, spuštajući nivo diplomatskih odnosa sa Moskvom u znak solidarnosti sa Estonijom.

14.56 - Rogozin: Zapadne službe su odgovorne za moje ranjavanje, uskoro se vraćam u Donbas

Bivši direktor "Roskosmosa" i rukovodilac specijalnog odreda vojnih savetnika "Carski vukovi", Dmitrij Rogozin, izjavio je da su zapadne specijalne službe odgovorne za granatiranje hotela u Donjecku u kome je on boravio sa grupom vojnih savetnika.

Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File
Dmitrij Rogozin

13.16 - Rusija i Estonija proteruju ambasadore, spuštaju nivo diplomatskih odnosa

Rusija je danas saopštila da spušta nivo diplomatskih odnosa sa Estonijom, članicom NATO, koju optužuje za potpunu rusofobiju, a Talin je odgovorio porukom ambasadoru Rusije u Estoniji da mora da napusti tu zemlju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ambasadoru Estonije saopštilo da mora da ode iz zemlje narednog meseca, a obe države će predstavljati privremeni otpravnici poslova umesto ambasadora.

Estonija je odgovorila na isti način, poručivši ruskom ambasadoru da mora da ode iz zemlje do 7. februara, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu.

13.09 - U Norveškoj uhapšen bivši komandant Vagner grupe

Bivši komandant ruske paravojne formacije Vagner Andrej Medvedev uhapšen je danas u Norveškoj.

Medvedev je pobegao u Norvešku prešavši rusko-norvešku granicu na Arktiku, nakon čega je zatražio azil u toj zemlji. Ipak, rečeno mu je da će biti deportovan.

13.00 - Lavrov: Sukob Rusije i Zapada nije "hibridni rat", već je bliži pravom ratu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da sukob Rusije i Zapada više ne može da se definiše kao „hibridni rat“, već da je bliži pravom ratu.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

10.46Poljska vrši pritisak: Tražićemo od Nemačke dozvolu da pošaljemo Kijevu tenkove

10.28 - Putin: EAEU ima mogućnosti da postane jedan od polova multipolarnog sveta

Evroazijska ekonomska unija (EAEU) ima sve mogućnosti da postane jedan od jakih, nezavisnih i samostalnih polova multipolarnog sveta koji se formira, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u poruci šefovima država članica EAEU.

Putin je ukazao da je bliska integracija unutar EAEU postala adekvatan odgovor na globalna pitanja, koja su se intenzivirala zbog pandemije i uvođenja nezakonitih sankcija koje sprovode brojne zemlje, kao što su siromaštvo, klimatske promene, nedostatak resursa, uključujući hranu, vodu i energiju.

9.11 - Mišel: Sledeće tri nedelje su ključne

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će naredne 2-3 nedelje biti odlučujuće u sukobu u Ukrajini i da će u velikoj meri odrediti „našu“ budućnost.

- Naredne nedelje, dve ili tri, su odlučujuće... Ono što će se desiti 2023. godine, a mnogo toga zavisi od narednih nedelja, ono je što će odrediti našu budućnost“, rekao je Mišel u intervjuu za španski Mundo.

Lukas Barth/Pool Photo via AP
Šarl Mišel

9.07 - Rjabkov: Nova ambasadorka SAD u Rusiji dolazi u Moskvu narednih dana

Nova ambasadorka SAD u Rusiji, Lin Trejsi, doputovaće u Moskvu narednih dana, izjavio je amenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
 
Rjabkov je rekao da trenutna situacija nije pogodna za određivanje novog datuma za sednicu rusko-američke konsultativne komisije o Sporazumu o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START.

8.58 - Pušilin: Ukrajinci pokušali da raznesu rudnik soli

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin je saopštio da su ukrajinski borci napuštajući Soledar, pokušali da dignu u vazduh rudnike soli.

- Neprijatelj je, povlačeći se, nameravao da uništi rudnike soli – iznutra su podrivali komunikacije, otežavajući spuštanje u rudnik. Ali sve se može obnoviti i mi ćemo to sigurno učiniti. A oko preduzeće za proizvodnju soli obavezno će iznići nova stambena naselja - napisao je Pušilin na svom Telegramu.

7.20 - Berbok: Nemačka neće sprečavati Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini

Nemačka neće stajati na putu Poljskoj, ukoliko Ukrajini hoće da pošalje tenkove nemačke proizvodnje "leopard", izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Upitana da prokomentariše šta će se desiti ako Poljska pošalje tenkove "lepoard" bez odobrenja Nemačke, Berbok je za francusku televiziju "LCI" rekla da za sada to pitanje nije postavljeno, ali da, ukoliko se Berlin bude pitao, neće stajati na putu, preneo je "Dojče vele". "Znamo koliko su važni ti tenkovi i zato o tome razgovaramo sa partnerima.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike