Novo provociranje Moskve: Zapadne države dogovorile dvostruko ograničenje cene ruske nafte

21.01.2023

17:10

0

Kako se navodi u saopštenju, nakon sastanka između zamenika ministra finansija Volija Adejema i zamenika ministara drugih zemalja G7, država EU i Australije, odlučeno je da se preispita gornja granica cena ruske sirove nafte

Novo provociranje Moskve: Zapadne države dogovorile dvostruko ograničenje cene ruske nafte
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Koalicija za ograničavanje cena predvođena SAD postaviće dva odvojena ograničenja cena ruskih naftnih proizvoda u zavisnosti od njihove kategorije, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija u petak.

Kako se navodi u saopštenju, nakon sastanka između zamenika ministra finansija Volija Adejema i zamenika ministara drugih zemalja G7, država EU i Australije, odlučeno je da se preispita gornja granica cena ruske sirove nafte, koja je stupila na snagu prošlog meseca.

- Okupljeni su se složili sa pristupom za rafinisane proizvode koji će uvesti dva različita ograničenja, pored gornje granice za sirovu naftu: jedno za proizvode kao što su dizel ili gasno ulje i jednu za proizvode kao što je mazut. Poslanici su se saglasili da će ovakav pristup bolje kalibrisati politiku ograničenja cena za rafinisane proizvode, s obzirom na širok raspon tržišnih cena po kojima se ti proizvodi prodaju - navodi se u saopštenju.

U decembru je koalicija uvela ograničenje cena za izvoz ruske nafte na moru kojim se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge brodovima koji prevoze rusku naftu osim ako se teret ne kupi po utvrđenoj ceni od 60 dolara po barelu ili po ceni nižoj od nje. Ograničenje cena ruskih naftnih derivata sada treba da stupi na snagu 5. februara.

Moskva se čvrsto protivila svim inicijativama za ograničavanje cena svojih izvoznih proizvoda. Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je prošlog meseca ukaz o zabrani isporuke ruske nafte i naftnih derivata zemljama koje direktno ili indirektno pominju gornju cenu u svojim ugovorima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike