Borelj pozvao na produžetak rata slanjem oružja: Rusija je navikla da se bori do kraja, to je uradila i sa Napoleonom i sa Hitlerom

21.01.2023

09:11

0

Prema njegovim rečima, EU je do poslednjeg momenta pokušala da izbegne direktni sukob i pozivala je da se sva pitanja reše pregovorima

Borelj pozvao na produžetak rata slanjem oružja: Rusija je navikla da se bori do kraja, to je uradila i sa Napoleonom i sa Hitlerom
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je Rusija navikla da se bori do kraja, te je stoga pozvao da se Ukrajina naoružava.

- Rusija je velika zemlja, navikla da se bori do kraja. Ona je navikla da skoro dođe do poraza, a onda sve da povrati. To je uradila sa Napoleonom, to je uradila sa Hitlerom. Bilo bi apsurdno misliti da je Rusija izgubila rat ili da su njeni vojnici nekompetentni. Zato je upravo sada potrebno da se nastavi sa naoružavanjem Ukrajine - izjavio je Borelj u Madridu.

Šef diplomatije EU dodao je da Evropska unija nije strana sukoba u Ukrajini, koji je počeo još 2014. godine, i da ne želi da postane učesnik. 

Prema njegovim rečima, EU je do poslednjeg momenta pokušala da izbegne direktni sukob i  pozivala je da se sva pitanja reše pregovorima.

Kako je saopštio neimenovani visoki evropski zvaničnik, nova sedma tranša pomoći iz Evropskog fonda za mir koja će biti upućena Kijevu za potrebe naoružavanja iznosiće pola milijarde evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike