Zašto su američka javnost i mediji u tolikoj meri uzburkani slučajem nestale Ane Volš

12.01.2023

10:39

0

Autor: D. R.

Kada neko poput Ane Volš nestane u zajednici kao što je Kohaset, aktivira se novinarski instinkt „čovek ujeo psa“

Zašto su američka javnost i mediji u tolikoj meri uzburkani slučajem nestale Ane Volš
Američki mediji o slučaju Ane Volš - Copyright 24sedam/Wikipedia/Facebook/Ana Ljubicic

Prateći američke medije poslednjih dana, vidimo da reporteri sa lica mesta neprestano izveštavaju o napretku istrage, pozivaju razne analitičare sve dok policija danonoćno pokušava da odgonetne šta se desilo sa misteriozno nestalom Anom Volš.

S obzirom na to i na činjenicu da prema Nacionalnom sistemu nestalih i neidentifikovanih osoba, bazi podataka koju vodi Ministarstvo pravde SAD, svake godine nestane 600.000 ljudi, mnogi su se zapitali zbog čega je američkoj javnosti slučaj mlade Beograđanke privukao tako veliku pažnju.

YouTube
 

Priča o Ani Volš definitivno deluje jedinstveno i fascinantno. Njen muž, Brajan Volš, čovek već problematične prošlosti i nestabilnog mentalnog zdravlja, kupio je za 450 dolara potrepštine za čišćenje iz Home Depot-a i to ubrzo nakon što je njegova žena nestala i, prema izveštaju Si-En-Ena, sproveo je internet pretragu „kako se osloboditi tela žene od 52 kilograma“.

Printscreen/YouTube/CBS Boston
 

Kada neko poput Ane Volš nestane u zajednici kao što je Kohaset, aktivira se novinarski instinkt „čovek ujeo psa“. Naime, u ovom gradu živi oko 8.400 stanovnika i 94 odsto njih su belci koji žive u kućama čija je srednja vrednost 875.000 dolara, a prosečni prihodi domaćinstva su 156.689 dolara, prema podacima američkog popisa. Stopa kriminala je 7,4 puta niža od američkog proseka i nije bilo prijavljenih ubistava tokom protekle decenije. Dakle, priča o Ani Volš je „anomalija“, što je čini „vrednom vesti“.

YouTube
 

Boston Globe navodi da je „sindrom nestale bele žene“ veoma vidljiv u ogromnoj količini pažnje lokalne i nacionalne štampe koja se pridaje priči o Ani Volš. Koliko ste vredni vesti? Kao što sveobuhvatno medijsko izveštavanje o nestanku Ane Volš, 39-godišnje majke troje dece, još jednom ilustruje — ako ste mladi, beli i lepi i živite na mestu gde strašni zločini ne bi trebalo da se dešavaju, veoma ste vredni vesti u američkim medijima.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Ana Ljubicic
 

U Columbia Journalism Review-u, a u vezi sa izveštavanjem o nestalim osobama, navodi se da u Sjedinjenim Državama, belci, posebno bele žene, dobijaju mnogo više medijske pokrivenosti kada nestanu od bilo koje druge grupe ljudi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike