Nemačka odustala od isporuke "Patriota" Ukrajini! "Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad"

06.12.2022

20:24 >> 23:16

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Nemačka odustala od isporuke "Patriota" Ukrajini!  "Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Bernat Armangue/Roman Chop/LIBKOS

U toku je 286.dan sukoba u Ukrajini.

Restrikcije struje u celoj Ukrajini.

Načelnik regionalne vojne uprave saopštio je da su ruske snage izvele raketni napad na predgrađe Zaporožja i da su oštećeni stambeni objekti.

Na aerodrom u Kursku izvršen napad dronom, usled čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je načelnik Kurske oblasti u Rusiji.

Najvažnije činjenice

U toku je 286. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad 


Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad na rusku teritoriju, izjavio je u utorak portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

- Nismo predali Ukrajini oružje za upotrebu na ruskoj teritoriji. Jasno smo stavili do znanja da je reč o isporuci oružja u odbrambene svrhe. Kao što je predsednik ranije rekao, ne dozvoljavamo Ukrajini da izvodi udare van njene teritorije - rekao je Prajs na brifingu.

On je dodao da Vašington ne gura Kijev na takve udare.

23.55 - Pentagon: SAD ne sprečavaju Ukrajinu da razvije kapacitete za dalekometne udare

Sjedinjene Američke Države ne sprečavaju Ukrajinu da razvija sopstvene sposobnosti za dalekometne udare, poručio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

- Ne radimo na tome da sprečimo Ukrajinu da razvija svoje sopstvene (sposobnosti) - rekao je Ostin novinarima, prenosi Rojters.

23.01 - Berlin odustao od isporuke PVO Ukrajini

Berlin je odustao od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot" - biće raspoređeni u Poljskoj, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

- Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom će odustati od podrške Ukrajini. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca - napisao je Blaščak na Tviteru.

- Počinjemo da se dogovaramo o isporuci sistema Poljskoj i njihovom povezivanju sa našom komandom - dodao je on.

21.24 - Eksplozije u Dnjepropetrovsku, sirene uzbune se čuju i u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

20.57 - Zaharova ljuta zbog gašenja TV kanala: Strani plaćenik stranom plaćeniku neće iskopati oko, celog će ga progutati

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući odluku Rige da oduzme licencu TV kanalu "Dožd", priznatim za stranog agenta u Rusiji, savetovala da se ponovo pročitaju ranije izjave Stejt departmenta o zaštiti kanala upućene Rusiji i da se zamene reči "Letonija" i "Rusija".

20.36 - Nemačka odustala od isporuke "Patriota" Ukrajini

Berlin je odustao od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot" - biće raspoređeni u Poljskoj, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

- Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom će osustati od podrške Ukrajini. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca - napisao je Blaščak na Tviteru.

- Počinjemo da se dogovaramo o isporuci sistema Poljskoj i njihovom povezivanju sa našom komandom - dodao je on.

20.33 - Rusija: Dalje širenje NATO-a dobiće recipročan odgovor

AP Photo/Alexandru Dobre
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Dalje širenje NATO-a dobiće adekvatan odgovor Moskve, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- Za svaku akciju sledi protivakcija. U skladu sa tim, na dramatično pogoršanje bezbednosne situacije poslednjih godina nije moglo dalje da se bleda bez konkretnih mera sa naše strane. Dalje širenje NATO-a dobiće odgovarajući recipročan odgovor Rusije - rekao je on.

Pitanje je, kako je istakao Rjabkov, da li je to potrebno zemljama koje žele da uđu u NATO i dodao, da će Rusija, kao i do sada, na osnovu toga donositi određene zaključke.

19.23 - Mađarska odbila da obučava ukrajinske vojnike

Mađarska se neće prikloniti državama članicama EU koje su odlučile da pruže obuku ukrajinskim snagama tokom sukoba sa Rusijom, rekao je Tamaš Menčer, državni sekretar za bilateralne odnose. On je dodao da se Budimpešta zalaže za diplomatsko rešenje sukoba.

19.05 - Blumberg: Rusija razmišlja o određivanju cene ispod koje neće prodavati naftu

Rusija razmišlja o određivanju cene ispod koje neće prodavati svoju naftu na međunarodnom tržištu kao odgovor na uvođenje ograničenja cene ruske nafte koje su nametnule zemlje EU, G7 i Australija, izvestio je danas Blumberg pozivajući se na dva zvaničnika upoznata sa planom.

Profimedia
 

18.35 - Ukrajinske vlasti zatražile obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne

Ukrajinske vlasti zatražile su od regionalnih zvaničnika da razmotre obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne i to do stabilizacije energetske situacije, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

U osam talasa ruskih vazdušnih udara izvedenih tokom poslednjih nedelja na kritična infrastrukturna postrojenja, ozbiljno je oštećena ukrajinska elektro-mreža što je dovelo do prekida isporuka električne energije širom zemlje, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva se navodi da su bolnice nastavile da pružaju hitnu medicinsku pomoć, ali se ukazuje da bi planirane  operacije koje nisu urgentne trebalo privremeno odložiti kako bi se smanjilo opterećenje koje trpi zdravstveni sistem usred mogućih novih nestanaka struje.

- Odloženi hiruški zahvati će biti izvedeni kada se stabilizuje snabdevanje električnom energijom - navodi se u saopštenju.

18.07 - Nebenzja napustio salu SB UN: „Neću da slušam zlobnu retoriku kijevskog režima“

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja napustio je salu Saveta bezbednosti UN, rekavši da neće da sluša obraćanje stalnog predstavnika Ukrajine Sergeja Kislice.

17.10 - Moskva je zatražila sednicu SB UN o isporukama oružja Kijevu, saopštilo je stalno predstavništvo Rusije pri svetskoj organizaciji.

AP Photo/Andrii Marienko
 

16.00 - Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina dobila finansijsku pomoć u januaru.

Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odložene, među njima i odluka o zamrzavanju 7.5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine zakona u Mađarskoj.

15.42 - Konašenkov: Potisnute ukrajinske snage iz dela Donjecka

Ruski vazdušni udari i artiljerijska paljba potisnuli su ukrajinske snage u južnom području Donjecka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

-Uspeli smo da sprečimo Ukrajinu da ponovo zauzme položaje u pravcu južnog Donjecka, odnosno u teritorijama naselja Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i Novodarovka u Zaporoškoj oblasti - rekao je Konašenkov.

On je naveo da je tokom borbi poginulo ili ranjeno preko 30 ukrajinskih vojnika, a da su dva borbena vozila i tri automobila uništena.

14.56 - Kuleba: Slanje paketa ambasadama neće sprečiti ukrajinske diplomate da rade

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je pokrenuta kampanja terora i zastrašivanja ambasada i konzulata Ukrajine u svetu, ali da to neće sprečiti ukrajinske diplomate da rade na odbrani države. 

Kuleba je, na konferenciji za novinare u Kijevu, rekao da ima novih slučajeva slanja paketa ukrajinskim ambasadama i da su danas pakete dobile ambasade u Rumuniji i Danskoj.

Ukrajinski šef diplomatije poručio je svima koji šalju te pakete da prestanu da gube vreme i novac na poštanske marke jer time neće ništa postići, preneo je Ađer pres.

14.24 - Varšava dostavila Kijevu sovjetske sisteme „Neva“

Poljska je isporučila Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme S-125 „Neva“ sovjetske proizvodnje, saopštio je ministar-član Saveta ministara republike Mihail Dvorčik.

14.00 - RIA: Rusija izvršila masovan napad na ukrajinski sistem vojne komande

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija izvršila masovan napad visoke preciznosti na ukrajinski sistem vojne komande u ponedeljak, objavila je danas agencija RIA.

AP Photo/LIBKOS
 

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da su najmanje četiri osobe poginule u ruskim raketnim napadima, ali da je većinu od oko 70 ruskih projektila oborila ukrajinska vojska.

13.57Nove "krvave pošiljke": Na meti ukrajinske ambasade u Rumuniji i Danskoj

13.21 - Rusija i Ukrajina razmenjuju po 60 zarobljenih vojnika

Rusija i Ukrajina su spremne da danas razmene po 60 ratnih vojnih zarobljenika, izjavio je proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

13.19 - Zelenski posetio vojnike u blizini fronta u Donbasu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je danas vojne snage u blizini fronta u istočnom području Donbasa, kako bi obeležio Dan oružanih snaga te zemlje.

- Hvala vam na otpornosti i snazi. Vi ste prvi čuvari naše nezavisnosti - napisao je Zelenski na mreži Telegram.

Uz tekst zahvalnice, on je objavio i fotografije na kojima upoznaje vojnike.

- Verujem da ćemo se sledećeg puta sresti u našim, ukrajinskim oblastima, Donjecku i Lugansku, a verujem i na Krimu - rekao je.

Zelenski je objavio i zaseban video u kojem je govorio ispred velikog natpisa "Slavjansk", što se odnosi na grad koji drže ukrajinske snage, a koji je u blizini grada Bahmuta, koji drži ruska vojska.

11.53 - Peskov se složio sa Blinkenom: Rezultat treba da bude pravedan i trajan mir

Rusija je saglasna sa izjavama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o Ukrajini da rezultat rešavanja situacije treba da bude pravedan i trajan mir, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ishod onoga što se dešava treba da bude pravičan, dugoročan mir - sa tim se možemo složiti. Ali, što se tiče izgleda za neku vrstu pregovora, mi ih trenutno ne vidimo - rekao je Peskov.

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD žele da mirovni pregovori o Ukrajini donesu pravedan i trajan mir.

Profimedia
Dmitrij Peskov

10.53 - Šojgu: Ukrajinska vojska u novembru izgubila više od 8.000 vojnika

Ukrajinske snage su u novembru izgubile 8.300 vojnika, pet aviona, 10 helikoptera, 149 tenkova, više od 300 oklopnih transportera, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Ruska vojska je u poslednjem periodu oslobodila Majorsk, Pavlovku, Opitno, Andrejevku, Belegorovku Južnu i Kurdjumovku u Donbasu, naveo je ruski ministar.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

10.22 - Rusija: Zahtev sudu da naloži hapšenje u odsustvu za Vereščuk

Istražitelji Federalne službe bezbednosti Rusije zatražili su od moskovskog suda da naloži hapšenje u odsustvu ministarke za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irine Vereščuk i prvog zamenika ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparove. 

Pres služba suda saopštila je da su te dve ukrajinske političarke optužene za kršenje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije i da su stavljene na međunarodnu poternicu.

10.19 - Prelazak Zaporoške nuklearke pod kontrolu IAEA nemoguć

Prelazak Zaporoške nuklearne elektrane pod kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije ni na koji način regulisan, to je u principu nemoguće, izjavio je savetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča.

- Prelazak stanice pod kontrolu IAEA i, faktički, pod kontrolu Ukrajine... Imam legitimno pitanje: kako će stanica preći pod kontrolu IAEA? Ova priča apsolutno nije regulisana ni poveljom IAEA niti bilo kojim drugim međunarodno-pravnim dokumentom. To je u principu, danas nemoguće. To je kao priča koju je neko izmislio, a onda ju je pustio u informacioni prostor... To je jednostavno nemoguće - istakao je Karča.

AP Photo
Zaporoška elektrana

10.14 - Gađan aerodrom u Kurskoj oblasti

Aerodrom u Kurskoj oblasti napadnut je bespilotnim letelicama, saopštio je gubernator ove oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

- U napadu dronom u rejonu kurskog aerodroma zapalio se rezervoar za skladištenje nafte. Žrtava nije bilo. Požar se lokalizuje. Sve specijalne službe rade na licu mesta - napisao je gubernator.

9.55 - Vojska Belorusije pokrenula vežbe borbene gotovosti

Oružane snage Belorusije pokrenule su vežbe borbene gotovosti svih kategorija pripadnika vojske, u skladu sa planom obuke, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo odbrane.

- Vojska je počela planiranu obuku borbene gotovosti. Mere koje su u toku su u skladu sa predviđenim planom obuke i sticanja veština novih regruta - navodi se u saopštenju Ministarstva.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je više puta ponovio da Belorusija nema potrebe za mobilizacijom.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je početkom oktobra da bi u slučaju potrebe moglo da mobiliše 500.000 obučenog osoblja.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

9.50 - Kanada šalje 15 miliona dolara pomoći Ukrajini za deminiranje

Ministarka spoljnih poslova Kanade, Melani Džoli, saopštila je da će ta zemlja donirati Ukrajini 15 miliona kanadskih dolara za nabavku zaštitne opreme, potrebne za uklanjanje eksplozivnih naprave sa miniranih područja.

Donacija će pomoći u otkrivanju i čišćenju nagaznih mina, neeksplodiranih granata i drugih eksplozivnih naprava.

Kanada će obezbediti novčana sredstva za kupovinu zaštitnih deminerskih odela, naprednih sistema za deminiranje na daljinu i sistema za čišćenje velikih područja.

9.48 - Ušakov: Makron samo priča o dijalogu sa Putinom, bez konkretnih koraka

Francuski predsednik Emanuel Makron mnogo priča o planovima da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali još ne preduzima realne korake, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

- On (Makron) mnogo govori o tome da želi da održi kontakte, dijalog sa Putinom, ali još nije preduzeo realne korake u tom kontekstu - rekao je Ušakova

Makron je juče izjavio da održava kontakte sa Putinom i da veruje da su pregovori jedini način da se okonča sukob Rusije i Ukrajine.

Profimedia
Emanuel Makron

9.00 - Poljanski: Za danas zakazan sastanak SB UN o situaciji u Ukrajini

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, rekao je da će Savet bezbednosti UN održati danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

- Zapadnjaci su za 6. decembar ponovo sazvali sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini, birajući kao temu humanitarna pitanja i zaštitu dece - napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Kako očekuje, na sastanku će biti kritikovani ruski udari na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu.

- Naravno, oni će pribeći kritici naših udara, nova tema ih sada veoma brine. Dece Donbasa, naravno, neće se setiti, ali ćemo ih mi podsetiti - napisao je Poljnski u objavi. 

7.30 -Staruh: Raketirano predgrađe Zaporožja, oštećeni objekti vitalne infrastrukture

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na predgrađe Zaporožja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh. Naveo je da su oštećeni stambeni i objekti vitalne infrastrukture, prenosi Ukrinform. Povređenih u napadu nije bilo.

7.20 - U celoj Ukrajini vanredna isključenja struje

Nakon jučerašnjeg napada ruskih snaga na infrastrukturne objekte u Ukrajini, u celoj zemlji na snazi su vanredna isključenja električne energije, saopštila je ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Navedeno je da zbog posledica napada pojedine elektrane izvesno vreme neće moći da rade punim kapacitetom i da će to, uz niske temperature narednih dana, dovesti do povećanja deficita električne energije u sistemu, prenosi Ukrinform. Nadležne službe rade na ponovnom uspostavljanju snabdevanja, a strujom će, pre svega, biti snabdeveni bolnice, vodovod i toplane. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike