Lavrov: Politika NATO je rizik za direktan sukob između dve nuklearne sile

05.12.2022

13:36

0

"Bez direktnih razgovora između dve najveće svetske nuklearne sile, rizik po globalnu bezbednost samo raste", rekao je ruski diplomata

Lavrov: Politika NATO je rizik za direktan sukob između dve nuklearne sile
Sergej Lavrov - Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je NATO ozbiljna pretnja Rusiji i da pozicije Zapada predstavljaju rizik od direktnog sukoba nuklearnih sila sa katastrofalnim posledicama. 

Lavrov je, takođe, rekao da žali što su SAD odbile razgovore sa Moskvom o strateškoj stabilnosti - nizu pitanja vezanih za nuklearno oružje.

On je kazao da će bez direktnih razgovora između dve najveće svetske nuklearne sile, rizik po globalnu bezbednost samo rasti.

- Primorani smo da redovno šaljemo signale upozorenja u vezi sa tim. Ali, umesto da ih shvate ozbiljno, na Zapadu ih zlonamerno iskrivljuju i optužuju nas da koristimo ‘retoriku pretnji’ - dodao je Lavrov.

On je napomenuo da se Rusija „čvrsto pridržava logike razumevanja koja je upisana u zajedničke dokumente zemalja nuklearne petorke“.

- U skladu sa izjavom pet sila o neprihvatljivosti nuklearnog rata, neophodno je sprečiti svaki oružani sukob između zemalja koje poseduju nuklearno oružje. Rusija polazi upravo od toga - naglasio je on.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike