Zaharova ljuta zbog gašenja TV kanala: Strani plaćenik stranom plaćeniku neće iskopati oko, celog će ga progutati

06.12.2022

19:57

0

Autor: M. Vu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova priložila je izjavu Stejt departmenta upućenu Ruskoj Federaciji prilikom gašenja TV kanala "Dožd" kao primer licemerja

Zaharova ljuta zbog gašenja TV kanala: Strani plaćenik stranom plaćeniku neće iskopati oko, celog će ga progutati
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući odluku Rige da oduzme licencu TV kanalu "Dožd", priznatim za stranog agenta u Rusiji, savetovala da se ponovo pročitaju ranije izjave Stejt departmenta o zaštiti kanala upućene Rusiji i da se zamene reči "Letonija" i "Rusija".

Zaharova je, kako bi pomogla Zapadu u reakciji u odnosu na Letoniju, prikupila izjave Stejt departmenta, Bele kuće, članica NATO-a o koje su napale Rusiju što je zabranila rad ovog televizijskog kanala u svojoj držvi.

- Ne treba ništa izmišljati iznova, samo neka se u njihove nedavne izjave umesto reči 'Rusija' ubaci reč 'Letonija' Dajem. Besplatno je. Stejt Departmente, koristi u zdravlje - napisala je Zahrova.

Dokument koji je Zaharova priložila je zajednička izjava vlada Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Nemačke, Grčke, Islanda, Letonije, Litvanije, Holandije, Novog Zelanda, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, UK i SAD.

 

 

 

- Dolepotpisani članovi Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog sve većeg progona od strane ruskih vlasti protiv nezavisnih novinara i medija u Rusiji. Ruske vlasti prekinule su rad TV kanala 'Dožd'. Osuđujemo progon nezavisnih novinara i medija koju vrši ruska vlast. Pozivamo Rusku Federaciju da poštuje svoje međunarodne obaveze i obaveze iz oblasti ljudskih prava i da poštuje i osigura slobodu medija i bezbednost novinara. Pozivamo rusku vladu da prekine represiju nezavisnih glasova, zaustavi politički motivisana suđenja novinarima i medijskim organizacijama i oslobodi sve nepravedno pritvorene - navodi se u dokumentu.

Nacionalni savet za medije u Letoniji je poništio je dozvolu za emitovanje TV kanala "Dožd", saopštio je na Tviteru šef Nacionalnog saveta za medije Ivars Abolins.

- Zbog pretnji državnoj bezbednosti i javnom redu, Nacionalni savet za medije odlučio je jutros da oduzme dozvolu za emitovanje TV kanala 'Dožd' - napisao je Abolins i dodao da emitovanje TV kanala prestaje 8. decembra.

 

 

- Nacionalni savet za medije se pobrinuo da rukovodstvo TV kanala ne razume i ne shvati suštinu i težinu svakog pojedinačnog prekršaja - dodao je predsednik Nacionalnog saveta i istakao da "svi moraju da poštuju zakon Letonije".

Letonske vlasti su prošle nedelje kaznile "Dožd" sa deset hiljada evra jer je emitovao mapu na kojoj je Krim označen kao ruska teritorija i što je rekao "naša vojska" u vezi sa ruskim oružanim snagama. Tada je Abolins zapretio da će sledeći prekršaj koštati TV kanal licence.

Sledeći "prekršaj" bile su reči voditelja Alekseja Korosteljeva o pomoći ruskoj vojsci. Menadžment kanala se ogradio od formulacija voditelja jer "mogu izazvati sumnju" u poziciju televizijske kuće i otpustio Korosteljeva, ali to nije pomoglo "Doždu" da zadrži licencu.

Pored toga, ministar odbrane Letonije Artis Pabriks pozvao je da se zaposlenima na TV kanalu oduzme dozvola za boravak u Letoniji kako bi se vratili u Rusiju.

 

 

U avgustu prošle godine, rusko Ministarstvo pravde uvrstilo je "Dožd" u registar medija koji deluju kao strani agent. Prema "RIA Novostima", od 2016. godine TV kanal je dobio više od 3,7 miliona rubalja od stranih kompanija i organizacija. Federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija Rusije je od 1. marta ograničila pristup resursima kanala zbog plasiranja lažnih informacija o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ambasada Rusije u Rigi podsetila je da je u "demokratskoj" Letoniji kanal postojao samo nekoliko meseci, dok je u Rusiji radio više od deset godina od trenutka osnivanja.

Evropska unija će, iz političkih razloga, zatvoriti oči pred ovom situacijom i neće protivrečiti svojim saveznicima, iako je svima jasno da je ovo kršenje slobode govora, imamo posla sa informacionim ratovanjem, rekao je naučni direktor Centra za Sveobuhvatne evropske i međunarodne studije Timofej Bordačev.

TV kanal "Dožd" prenosi da su optužbe na njihov račun nepravedne i apsurdne i da će nastaviti da radi i "ostati na Jutjubu". Abolins je istovremeno pozvao na blokiranje Jutjub kanala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike