Probudila sam se u bolnici, vezana za krevet: Ispovesti žena koje su zbog pobačaja završile u zatvoru

02.07.2022

07:22

0

Autor: N. Pavlović

Brojne žene osuđene su na stroge kazne zbog komplikacija u trudnoći

Probudila sam se u bolnici, vezana za krevet: Ispovesti žena koje su zbog pobačaja završile u zatvoru
karen-salvador - Copyright AP Photo/Jessie Wardarski

Kada se Karen iz Salvadora probudila u bolnici, primetila je da je lisicama zavezana za krevet i da policija stoji pored nje.

- Mnogi su govorili da sam ubila svoju bebu i da ću platiti za to što sam učinila - započela je Karen svoju ispovest. 

Kada joj se trudnoća zakomplikovala, bila joj je potrebna medicinska pomoć. Međutim, optužili su je da je imala abortus i da je čeka 30 godina zatvora.

- Pokušala sam da objasnim šta se dogodilo, ali nisu slušali već su me osudili - prisetila se.

U to vreme je imala 22 godine.
AP Photo/Jessie Wardarski
Karen

U Salvadoru, u Centralnoj Americi, vladaju strogi zakoni koji zabranjuju bilo koju vrstu abortusa čak i ako trudnoća ugrožava majčin život ili je rezultat silovanja i incesta.

Karen je osuđena na 30 godina zbog ubistva, a postala je član grupe "Las 17" koju su činile žene zatvorene jer su izgubile bebe zbog pobačaja i ginekoloških intervencija. Iza rešetaka su završile i žene koju su na svet donele mrtvu decu.

Karen je provela 6 godina u zatvoru pre nego što je u decembru 2021. puštena na slobodu sa još tri žene, nakon kampanje koja je privukla podršku i mnogih stranih poznatih ličnosti, poput glumica Mile Jovović i Amerike Ferere.

Kada je završila u zatvoru, Karen je već imala dečaka od dve godine, a kada ga je sledeći put videla već je bio devetogodišnjak.

- Kada su mi rekli da ću provesti 30 godina u zatvoru, mislila sam da mi se svet ruši. Mislila sam o svom sinu i pitala se da li ću sve preživeti - rekla je.

Organizacija "Centar za ravnopravnost žena" (Women's Equality Center), sa sedištem u SAD koja se bori za pravo na abortus širom Južne Amerike, saopštila je da je u poslednje dve decenije najmanje 180 žena bilo sudski gonjeno ili zatvoreno zbog sličnih optužbi.

"Želela sam da držim mrtvog sina u naručju"

Jedna od njih je bila i Sintija, koja je 2009. godina završila u zatvoru jer joj je sin preminuo kod kuće nakon iznenadnog prevremenog porođaja. Oslobođena je 2019.

Umesto da dođe Hitna pomoć, na vratima njene kuće se pojavila policija. Sintija se onesvestila, a kada je došla sebi u bolnici, baš kao i Karen, videla je da je zavezana za krevet.

Iz bolnice je odvedena pravo u policijsku stanicu pre nego što je održano suđenje, a nije imala priliku da priča sa porodicom niti da vidi telo deteta. Tada je imala 20 godina.

- Htela sam da držim sina u naručju, ali mi nije bilo dozvoljeno. Nisu mi dozvolili ni da prisustvujem sahrani - prisetila se Sintija.

AP Photo/Jessie Wardarski
Sintija (u sredini) i Karen (desno)

Kako je rekla, u zatvoru su je napadale druge žene zbog prirode njenog "zločina".

Karen je istakla da je isti tretman doživela na sudu, ali da je imala više sreće u zatvoru jer se našla u društvu žena slične sudbine.

- Bilo nas je više od 10 i neke su maltretirali u zatvoru. Ali, onda smo formirale grupu i čvrsto smo se držale zajedno - kazala je Karen.

Nije moguće utvrditi da li su sve osuđene žene doživele nenamerni prekid trudnoće, ali Centar kaže da trenutni zakoni dovode do toga se krivično procesuiraju one koje nisu same želele abortus.

Salvadorske organizacije za prava žena dodaju da ovo pitanje disproporcionalno pogađa žene koje nemaju pristup privatnom zdravstvenom osiguranju.

- Siromašni su oni koji najviše pate jer ih zakon stigmatizuje i tera da se podvrgnu abortusu u tajnosti. Moramo osloboditi zatvorene žene, ali i okončati ovakvu vrstu progona - rekla je Morena Herera, poznata salvadorska aktivistkinja.

Prema Sintijinim rečima, nije joj bilo dozvoljeno da govori na sudu, a dok je boravila u pritvoru, nije ju je posetio advokat niti ju je bilo ko uputio u slučaj. Nije znala ni kako glasi optužnica.

AP Photo/Salvador Melendez
 

- Tek na sudu sam saznala da me terete za ubistvo - rekla je.

Salvador je, inače, jedna od sedam južnoameričkih zemalja koja u potpunosti zabranjuje abortus pored Hondurasa, Jamajke, Nikaragve, Dominikanske Republike i Surinama.

Zeleni talas

Nekoliko zemalja Južne Amerike je poslednjih godina olabavilo zakone o abortusu (uključujući Meksiko, Argentinu i Kolumbiju), pod pritiskom aktivista označenih kao Zeleni talas.

- Poslednjih godina se narod aktivirao, ali pokret Zeleni talas nije stigao u Salvador istom jačinom kao u druge zemlje - navela je Herera.

Salvador je razmatrao da legalizuje abortuse koji su medicinski neophodni, u okviru reformi ustava, ali je predsednik Nadžib Bukele od planova odustao u septembru.

AP Photo/Salvador Melendez, File
 

Tokom svoje predizborne kampanje 2018. godine, Bukele je branio izmene zakona o abortusu rekavši da je u potpunosti protiv kriminalizovanja žena koje dožive pobačaj.

Iako ankete pokazuju da većina građana podržava legalizaciju abortusa u slučajevima kada je život majke ugrožen ili kada trudnoća ne može da se iznese, konzervativni političari i verski lideri i dalje predstavljaju veliku prepreku.

Začarani krug

Zbog Bukeleovog predomišljanja, žene koje dožive pobačaj završe u zatvoru. Ovog maja je jedna žena, imenovana samo kao Esme, osuđena na 30 godina zatvora.

- Žene poput mene završavaju iza rešetaka. To je krug iz koga se ne može izaći - poručila je Sintija.

AP Photo/Jessie Wardarski
 

Nakon puštanja na slobodu, Sintija ne može lako da pronađe posao zbog svog krivičnog dosijea, a kraj sa krajem spaja uz pomoć nevladinih organizacija tako što prodaje odeću.

Pre dve godine je rodila devojčicu Marselu Elizabet.

- Uspaničila sam se kada sam zatrudnela, plašeći se da bih mogla ponovo da prođem kroz sve to, ukoliko bude komplikacija. Ali, rodila se zdrava bez ikakvih problema. Ona je moja sreća - rekla je.

I Karen kaže da je društvo dosta osuđuje posebno sada kada pokušava da završi školu, što je započela u zatvoru, i dok se ponovo povezuje sa sinom.

Uplašila se da će je se sin odreći jer dugo nije bila kraj njega, ali nije bilo tako. Sada je usmerena na to da mu pruži sve što je neophodno.

- I dalje ima stvari koje me bole i koje neću zaboraviti, ali pričanje o njima može sprečiti da se drugima dogodi nešto slično i pomaže ženama koje su i dalje u zatvoru - zaključila je Karen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike