Bajden ide u goste kod "najvećeg krvnika na svetu": Šta poseta Saudijskoj Arabiji otkriva o politici Vašingtona?

13.06.2022

07:22

0

Autor: N. Pavlović

Mnogi smatraju da se time potkopavaju američke vrednosti, ali da li je to zaista tako?

Bajden ide u goste kod "najvećeg krvnika na svetu": Šta poseta Saudijskoj Arabiji otkriva o politici Vašingtona?
bajden mohamed copy - Copyright AP Photo/Andrew Harnik/Profimedia

Bela kuća je ponovo branila odluku predsednika Džoa Bajdena da poseti Saudijsku Arabiju.

Tokom predizborne kampanje 2020. godine, Bajden je obećao da će ovu arapsku zemlju načiniti parijom zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, jer se smatra da iza tog zločina lično stoji prestolonaslednik Muhamed bin Salman.

Međutim, izgleda da je predsednik ublažio stav pošto se svet suočio sa nestašicom nafte zbog ukrajinske krize.

Vest o poseti Saudijskoj Arabiji nisu dobro prihvatili aktivisti za ljudska prava, ali ni neke demokrate, poput Adama Šifa koji je rekao da je princ "kasapin" i da ga treba izbegavati.

Profimedia
Kašogi

Na pitanje zašto Bajden ide u Rijad iako se zavetovao da će princa Salmana staviti na crnu listu, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je navela da je predsednik fokusiran na stvari koje radi za američki narod.

- Ukoliko proceni da je u interesu SAD da se komunicira sa stranim liderom i da ta komunikacija može dovesti do rezultata, onda će on to učiniti. Nema sumnje da su važni interesi isprepletani sa Saudijskom Arabijom. Predsednik na kraljevinu gleda kao na važnog partnera u mnogim pitanjima, ne samo u regionu nego i u svetu - istakla je ona.

Saudijska Arabija i SAD su strateški partneri skoro 80 godina, dodala je.

Podsetimo, Zapad krivi ruski napad na Ukrajinu za rast cena gasa, a u međuvremenu su SAD i EU zabranili uvoz ruske nafte. Vašington je naložio Rijadu da se pumpa još više nafte kako bi se unormalile cene, međutim, Saudijci su odbili taj predlog. Kako su naveli, proizvodiće onoliko nafte koliko je dogovoreno u okviru grupe OPEC+.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File
Princ Salman

Bajden je pre nekoliko meseci pokušavao da telefonira sa čelnicima Saudijske Arabije i UAE, ali se oni, navodno, nisu odazvali.

Od tada, nekoliko viših američkih zvaničnika, poput direktora CIA Bila Burnsa, putovalo je u Saudijsku Arabiju kako bi diskutovali o nafti.

Međutim, Saudijska Arabija i UAE su nezadovoljni jer Vašington nije posvećen očuvanju bezbednosti, pogotovo posle serije napada u Persijskom zalivu.

Pojedini analitičari smatraju da će Bajdenova poseta značiti da se princ Salman "izvukao za Kašogijevo ubistvo", preneo je Biznis insajder.

Vašington vedri i oblači

SAD su dozvolile Venecueli da isporučuje naftu Evropi, preneo je Rojters. Kako se navodi, italijanske i španske kompanije "Eni SpA" i "Repsol SA" mogu da isporučuju venecuelansku naftu Evropi već od sledećeg meseca, nakon što je Bajdenova administracija autorizovala taj plan.

- Nafta mora da ide u Evropu. Ne sme da se proda nekom drugom - rekli su izvori upoznati sa materijom.

Sukob sa demokratama

Bajden u Rijadu želi da se osvrne na rastuće cene gasa i inflaciju tako što će Saudijce pokušati da natera da pomognu u stabilizovanju tržišta. SAD se nisu mnogo proslavile u poslednje vreme, nakon katastrofalnog povlačenja iz Avganistana i prekidom pregovora sa Iranom o nuklearnom programu. Sastanak sa saudijskim princem bi mogao da napravi jaz između Bajdena i demokratskih zakonodavaca jer bi mnogi od njih taj potez videli kao izdaju.

- Jednostavno ne vidim da se Rijad umešao kako bi olakšao situaciju ljudima koji se bore sa cenama gasa - rekao je senator iz Oregona Ron Vajden, koji smatra da je Bajden trebalo direktnije da kazni princa Salmana nakon Kašogijevog ubistva.

- Sve što ja vidim je da su kršenja ljudskih prava tako jasna i duboka, u smislu šta predstavljaju za naš sistem vrednosti - dodao je on.

Profimedia
 

Kada je Donald Tramp u svoju prvu predsedničku posetu otišao baš u Saudijsku Arabiju i razvio bliske veze sa prestolonaslednikom, kritičari su bili zabrinuti jer je u pitanju zemlja koja ne poštuje ljudska prava, što je Bajden i iskoristio u svojoj kampanji.

Nije jasno koliku cenu je Bajden spreman da plati u sopstvenoj partiji ukoliko ponovo Rijad postavi kao važnog strateškog partnera.

Senator Tim Kejn iz Virdžinije je rekao da se duboko protivi svakom sastanku sa princem Salmanom.

- Mislim da je to užasno. Sastao bih se sa drugim saudijskim zvaničnicima, ali ne i sa tim ubicom - rekao je on.

Ipak, senator Kris Kuns iz Delavera smatra da je ukrajinska kriza stvorila teške trenutke koji zahtevaju teške izbore.

- Ukoliko predsednici mogu da se sastaju sa Kim Džong Unom, mogu da poštujem odluku predsednika Bajdena u ovom trenutku da pruži ruku princu, imajući u vidu urgentnost i obim kršenja ljudskih prava u Ukrajini - naveo je.

"Iskrenija verzija Sjedinjenih Država"

"Gardijan" je preneo da poseta Rijadu znači da je Bajden smanjenje cena nafte postavio kao prioritet i da tako kažnjava Rusiju zbog napada na Ukrajinu, baš zbog svojih stavova o ljudskim pravima.

- Kako bi kaznio Putina zbog napada na Ukrajinu, slobodu i demokratiju, Bajden će se sastati sa tiraninom i ratnim zločincem čija zemlja nema slobodu i demokratiju - navela je novinarka Ketlin Džonston u svojoj kritici.

Vašington će tako ignorisati i da je Rijad već godinama u strašnom ratu protiv Jemena.

- Bajdenova administracija će otvoreno dati omaž jednom od svojih najvećih saveznika - jednom od najvećih despota i ubilačkih tirana na planeti - saudijskom princu, dok istovremeno ubeđuje Amerikance da pokreće ratove kako bi se odbranila sloboda i demokratija - tvitovao je novinar Glen Grinvald.

Profimedia
 

- Zaista, neko bi se zapitao da li bi Putin mogao da reši ceo ovaj konflikt tako što bi održao nekoliko javnih pogubljenja ili bi raskomadao testerom novinara "Vašington posta", kako bi ga podržali Amerikanci - dodala je ironično Džonstonova.

Prema njenim rečima, zahvaljujući propagandi i dezinformacijama koje stižu iz najviših krugova vlasti, stvara se slika da je rat u Ukrajini borba između dobra i zla, slobode i tiranije ili demokratije i autokratije.

- Zapravo, SAD su pokrenule u Ukrajini "rat na daljinu" iz istog razloga zbog kog ostaju bliske sa Saudijskom Arabijom: zato što tako ispunjavaju svoje interese. I to je sve. To je cela priča. Amerika ne mari za ukrajinsku slobodu ili živote Ukrajinaca, zanima je učvršćivanje evroazijske strateške hegemonije, i veselo bi pretvorila u pepeo svakog Ukrajinca kako bi ostvarila taj cilj. Mnogi bi rekli da američka intimnost sa Saudijcima potkopava američke vrednosti, ali to uopšte nije istina, već se savršeno predstavljaju te vrednosti i odaje im se počast. Potkopavaju se vrednosti jedino ako neko veruje da su američke vrednosti sloboda, demokratija, pravda i mir. Odrasla osoba u to ne treba da veruje 2022. godine. Američke prave vrednosti su dominacija i svetska moć. I to je sve. Kada malo bolje razmislite, Saudijska Arabija je samo malo iskrenija verzija SAD - zaključila je novinarka Džonston u analizi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike