Digla se velika prašina zbog slučaja "Kašogi": Uplelo se nekoliko strana, Turska na udaru jer šalje suđenje u Saudijsku Arabiju!

07.04.2022

08:00

0

Amnesti internešenel je naveo da "svaki pojedinačni aspekt ovog zločina uključuje odgovornost saudijske države"

Digla se velika prašina zbog slučaja "Kašogi": Uplelo se nekoliko strana, Turska na udaru jer šalje suđenje u Saudijsku Arabiju!
profimedia-0593847862 - Copyright Profimedia

Očekuje se da će sud u Turskoj u četvrtak pristati na vladinu odluku da se suđenje za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija prebaci u Saudijsku Arabiju.

Kašogi je namamljen u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. i ubijen. Njegovo smaknuće šokiralo je svet i izazvalo posrtanje u saudijsko-turskim vezama.

Međutim, prošle nedelje je turski ministar pravde Bekir Bozdag najavio da će pristati na zahtev turskog tužioca da se istraga o Kašogijevoj smrti preda Saudijskoj Arabiji.

Tužilac je rekao da se suđenje "oteglo" jer su optuženi strani državljani i da se odluke suda ne mogu izvršiti.

Očekuje se da će prvostepeni sud održati završnu fazu suđenja u odsustvu protiv 26 osumnjičenih u četvrtak pre nego što slučaj prebaci Saudijskoj Arabiji.

Grupe za ljudska prava napale su Tursku zbog tog poteza.

Amnesti internešenel je objavio saopštenje u kojem se tvrdi:

- Odlukom da se slučaj ubistva Džamala Kašogija prebaci u Saudijsku Arabiju, Turska odlučuje da ga vrati onima koji su za to odgovorni. To je sigurna garancija da će pobediti samo nepravda i nekažnjivost.

AP Photo/Lefteris Pitarakis, File
 

Amnesti internešenel je naveo da "svaki pojedinačni aspekt ovog zločina uključuje odgovornost saudijske države".

Majkl Pejdž, zamenik direktora za Bliski istok u "Human Rights Watch", rekao je da bi "prenošenje suđenja Kašogiju iz Turske u Saudijsku Arabiju okončalo svaku mogućnost pravde za njega i pojačalo očigledno uverenje saudijskih vlasti da se mogu izvući sa ubistvom". 

Turske vlasti treba da preinače svoju odluku i ne doprinose daljem jačanju nekažnjivosti Saudijske Arabije predajom slučaja Kašogija upravo ljudima koji su umešani u njegovo ubistvo, smatra Pejdž.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike