Nehamer preti Rusima, nove eksplozije u Ukrajini, Kadirov proglasio još jednu pobedu (FOTO/VIDEO)

12.05.2022

17:50

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Nehamer preti Rusima, nove eksplozije u Ukrajini, Kadirov proglasio još jednu pobedu (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina (3) - Copyright AP Photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini navršila je 78. dan.

Šta znamo za sad?

U toku je 78. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Ukrajinske trupe drže pod blokadom više od 90.000 ljudi u stambenim naseljima i u prostorijama preko deset preduzeća u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, izjavio je Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Mediji su juče preneli da je ukrajinska vojska digla u vazduh branu u području Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici. Za sada nema drugih detalja.

Američki ambasador u Moskvi Džon Saliven razgovarao je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejom Rjapkovom, saopštio je Stejt department.

Cilj sastanka, kako je objavio Vašington, bila je diskusija o biletaralnim odnosima dve države.

Sastanak je trajao dvadesetak minuta i o sadržaju diskusije nisu objavljeni dodatni detalji.

Iz NATO-a je saopšteno da će nastaviti da podržava Ukrajinu ali da ne žele direktan sukob sa Rusijom.

23.03 - Kraj

To bi bilo to za današnji blog, čitamo se sutra, kao i prethodnih dana od ranih jutarnjih časova. Hvala na poverenju.

22.50 - Odvode Ruse u nepoznatom pravcu?

Neonacisti zajedno sa pripadnicima Službe bezbednosti Ukrajine vrše kaznene racije u Harkovskoj oblasti, traže proruski raspoložene građane, hapse ih i odvode u nepoznatom pravcu, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Svi se sumnjiče za "saradnju sa neprijateljem".

22.08 - Glasanje za novu pomoć Ukrajini nije prošlo u Senatu!

24sedam/AP Photo/Susan Walsh/Profimedia
 

Novi paket vojne pomoći Ukrajini u visini od 40 milijardi dolara nije prošao glasanje u američkom Senatu.


Senator Rend Pol blokirao je usvajanje ovog zakona u ovoj formulaciji.

21.30 - Nehamer preti Rusima

Kancelar Austrije Karl Nehamer zapretio je da će oduzeti "Gaspromu" gasno skladište u Salcburgu, ako ga ne bude punio gasom, piše "Kronen Cajtung".

21.15 - Rusija može da prekine isporuke gasa u Finsku

Kako piše finski list Iltalehti, Rusija već 13. maja može prekinuti isporuke gasa Finskoj, kao odgovor na stupanje zemlje u NATO.

Ključni političari su "upozoreni na uzvratne mere Rusije zbog želje Finske da stupi u NATO".

20.58 - Kadirov se oglasio na Telegramu

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak na kojem se vidi kako na zgradama u naseljenom mestu Južno u LNR lepršaju zastava Rusije, Čečenije i Pobede.

 

 

20.31 - Eksplozije u Ukrajini

Eksplozije u Centralnoj Ukrajini - Poltavskoj oblasti, pišu društvene mreže.

19.50 - Rusija traži sednicu SB o američkim laboratorijama u Ukrajini

Rusija je danas zatražila javnu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu vojno-biološkog programa na kojem su američke laboratorije radile u Ukrajini.

- Zatražili smo javnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bismo predstavili nove dokaze o vojno-biološkim programima koje su SAD sprovodile u laboratorijama u Ukrajini - saopštio je prvi zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je na svom Telegram kanalu naveo i da je sednica zakazana za sutra u 17 časova po moskovskom vremenu.

19.22 - UN: Ukrajina i Rusija da razgovaraju o humanitarnim pitanjima

Ujedinjene nacije traže načine da dovedu Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto kako bi razgovarale o humanitarnim pitanjima, uključujući bezbedan prolaz za civile i kretanje humanitarnih konvoja, saopštila je Džojs Msuja, pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja.

- Pored evakuacije iz fabrike Azovstalj i Marijupolja, pet humanitarnih konvoja UN sa osnovnim medicinskim potrepštinama, vodom, hranom, neprehrambenim artiklima, sistemima za prečisćavanje vode i generatorima pružilo je spas civilima u ratnom okruženju - rekla je Msuja na na današnjem sastanku Saveta bezbednosti UN.

19.15 - Makron podržava ulazak Finske u NATO

Francuski predsednik Emanuel Makronom rekao je svom finskom kolegi Sauliju Ninistu da u potpunosti podržava izbor te zemlje da se pridruži NATO-u, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

Finska mora "bez odlaganja" da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, rekli su danas predsednik i premijer te zemlje, prenosi Rojters.

Oni dodaju da je to u skladu sa istorijskom promenom politike koju je pokrenula ruska invazija na Ukrajinu.

AP Photo/Lewis Joly, Pool
 

18.59 - "Optužbe za nasilje nad decom u Ukrajini su apsurdne"

Sve optužbe na račun ruskih vojnika da su počinilI nasilje nad decom u Ukrajini su apsurdne, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

- Danas smo još jednom čuli izvestan broj naših kolega kako optužuju ruske vojnike za vršenje dela nasilja, uključujući seksualno nasilje, nad decom. To smo čuli od britanskog kolege i od drugih. Ove optužbe su u najmanju ruku apsurdne - naglasio je ruski ambasador.

Nebenzja još rekao da u prilog njegovoj tvrdnji ide i činjenica da je ukrajinska komesarka za prava deteta Darja Herasimčuk u nedavnom televizijskom intervjuu izjavila da Državno tužilaštvo u Kijevu nema potvrđene dokaze koji svedoče o najmanje jednom takvom slučaju, navodi ruska agencija.

18.33 - Svi koji podržavaju rusku operaciju - oduzimanje imovine!

Vrhovna rada je usvojila zakon o konfiskaciji imovine Ukrajinaca koji podržavaju specijalnu operaciju.

18.00 - Vrhovna rada je usvojila zakon o konfiskaciji imovine Ukrajinaca koji podržavaju specijalnu operaciju

17.56 - Bivši savetnik Merkelove: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

Nekadašnji vojno-politički savetnik bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, brigadni general Erih Vad, kaže da ni u kom slučaju ne bi trebalo potceniti rusku vojsku u Ukrajini.

17.38 - Vandali su oskrnavili groblje sovjetskih vojnika u Gdanjsku, u Poljskoj, rekao je ruski generalni konzul Viktor Кolesnikov

 

 

17.33 - Kuleba: Kijev spreman za razgovore, ali bez ruskih ultimatuma

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio je da je Kijev spreman za razgovore sa Rusijom, ali da odbacuje ruske ultimatume.

U intervjuu koji je danas objavio nemački Di Velt, a prenosi TASS, Kuleba je poručio: "Spremni smo za razgovore. Međutim, nismo spremni da prihvatimo ruske ultimatume".

17.08 - Raketni napad na rafineriju nafte u Kremenčugu

 

 

Četiri rakete pogodile su cilj.

17.05 - Kijev odbio zahtev Moskve da dozvoli isporuku gasa preko sporne tranzitne tačke

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u četvrtak da trenutno isporučuje gas za tranzit u Evropu preko ulazne tačke „Sudža". Ukrajina je odbila zahtev za pumpanje kroz tranzitnu tačku „Sohranovka", izjavio je zvanični portparol „Gasproma" Sergej Kuprijanov.

16.31 - SAD neće dozvoliti isporuke nuklearnog oružja u Ukrajinu: o tome ne može biti ni govora, saopštio je Stejt department.

15.48 - Eksplozija u Harkovskoj oblasti

 

 

15:25 - Blinken u subotu na sastanku ministara NATO-a 

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetiće Francusku i Nemačku od 14. do 16. maja. Blinken će učestvovati u neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja NATO-a u Berlinu, saopštio je Stejt department.

Na sastanku će, kako je saopšteno, biti razmotreni zajednički odgovor na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini i predstojeći samit lidera NATO-a u Madridu.

15.18 - „Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku gasovodom „Jamal-Evropa“

„Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku, jer mu je zabranjeno da koristi poljsku deonicu gasovoda „Jamal-Evropa“, saopštio je portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.

14.17 - Zahtev Ukrajine za prijem u članstvo Evropske unije razmatraće šefovi država i vlada na zasedanju Saveta Evrope u junu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Francuske.

14.15 - Moskva reagovala na nameru Finske da uđe u NATO: Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Moskva će preduzeti vojno-tehničke i druge korake odmazde ako Finska uđe u NATO, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

14.08 - Granatiran Kujbiševski okrug u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug Donjecka, oštećen je gasovod, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike na Telegramu.
U saopštenju se ne precizira o kakvom se gasovodu radi.

13.41 - Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja: Sankcije Zapada izazivaju globalnu krizu

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nanose štetu ekonomijama zemalja koje ih uvode i izazivaju globalnu krizu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

13.22 - Granatirani Petrovski okrug i selo Goljmovski u DNR

Ukrajinske snage su u 13.25 ispalile četiri granate kalibra 122 mm na Petrovski okrug Donjecka, a u 13.30 gađale selo Goljmovski sa osam granata kalibra 122 mm u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

13.20 - Moskva: Uzvratne mere ako Finska uđe u NATO

Rusija će preduzeti vojno-tehničke i druge korake odmazde ako Finska uđe u NATO, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ulazak Finske u NATO naneće ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu. Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti - navodi Ministarstvo u saopštenju.

Profimedia
 

13.16 - Ukrajinska Vrhovna rada odobrila zaplenu ruske imovine u Ukrajini

Ukrajinska Vrhovna rada odobrila je ukaz predsednika Volodimira Zelenskog o zapleni ruske imovine u Ukrajini, saopštio je danas poslanik Jaroslav Železnjak.

- Rada je usvojila predsednički dekret o zapleni ruske imovine - napisao je poslanik Železnjak na Telegramu, prenosi agencija TASS.

12.27 - Stoltenberg: Ulazak Finske u NATO ojačao bi Alijansu

Članstvo Finske u NATO ojačalo bi i zapadnu vojnu alijansu i Finsku, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Ako Finska odluči da uputi zvaničan zahtev za članstvo, biće toplo dočekani u NATO savezu, a pristupni proces bi protekao glatko i brzo - kazao je Stoltenberg nakon što su lideri Finske, predsednik i premijerka, rekli da bi ta zemlja trebalo da aplicira za članstvo u NATO "bez odlaganja", preneo je Rojters.

Stoltenberg je naglasio da je Finska jedna od najbližih partnera NATO.

11.47 - Medvedev upozorio na veliki rizik od nuklearnog rata Rusije i NATO

Neprestano snabdevanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji može da se pretvori u nuklearni rat, upozorio je danas zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

AP photo
Dmitrij Medvedev

11.37 - Švedska sledeće nedelje podnosi zahtev za članstvo u NATO

Švedska vlada planira da podnese zahtev za članstvo u NATO sledeće nedelje, nakon što su se finski lideri danas javno izjasnili da ta zemlja treba da postane članica Severnoatlanske alijanse, objavio je švedski dnevnik "Ekspresen".

11.15 - Konašenkov: Uništen raketni sistem S-300 u Harkovu

Rusija je danas saopštila da je njena vojska visoko-preciznim oružjem tokom noći u Harkovu uništila protivvazdušni raketni sistem S-300 i radarsku stanicu kod Odese.

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je između ostalog da su pogođena dva skladišta oružja u regionu Černihovu,

Rusija je takođe navela da je oborila ukrajinski dron kod Zmijskog ostrva, prenosi Rojters.

11.21 - Ruska Nacionalna garda je tokom majskih praznika privela 26 ukrajinskih nacionalista i oduzela 46.000 komada municije u Harkovskoj oblasti

10.58 - Pasečnik: Narod LNR će odlučiti da li će biti u sastavu Rusije

Odluka da li će Luganska Narodna Republika biti u sastavu Rusije ili ostati suverena država doneće njen narod, izjavio je lider LNR Leonid Pasečnik.

- O tome ćemo odlučiti zajedno, odlučićemo zajedno sa narodom. Iako smo, generalno, svoju odluku pokazali i usvojili još u maju 2014. godine - istakao je Pasečnik.

10.41 - Putin se obratio građanima LNR: Zajedničkim naporima odbranićemo nezavisnost republike

Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je lideru Luganske Narodne Republike Leonidu Pasečniku Dan LNR i poručio da će zajedno odbraniti nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet republike, saopšteno je na sajtu Kremlja.

10.38 - Već 20 evropskih kompanija je otvorilo račune u Gasprom banci radi kupovine ruskog gasa, a još 14 je zatražilo dokumente neophodne za otvaranje računa, prenosi agencija Blumberg.

09.55 - Granatirano 13 naselja DNR

Tokom proteklog dana neprijatelj je ispalio više od 360 granata i mina iz višecevnih raketnih sistema BM27 „Uragan“ kalibra 222 mm, višecevnih raketnih sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122 mm, topovske artiljerije kalibra 152 i 122 mm i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Granatirano je područje 13 naselja DNR. Od posledica ukrajinske agresije, jedan civil je poginuo, a 16 je ranjeno. Oštećeno je 20 stambenih objekata i četiri objekta civilne infrastrukture.

AP Photo
 

09.45 - Lideri Finske podržali članstvo te zemlje u NATO

Finska mora da podnese zahtev za članstvo u NATO savezu bez odlaganja, saopštili su danas finski predsednik Sauli Ninisto i premijerke Sana Marin.

Ova odluka, koja treba da bude odobrena u parlamentu, doneta je nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, prenele su agencije.

- Finska mora da se prijavi za članstvo u NATO bez odlaganja. Nadamo se da će narednih dana biti preduzeti neophodni koraci, vrlo brzo - ističe se u zajedničkom saopštenju predsednika i premijerke Finske.

09.38 - Eksplozija u ruskoj vojnoj bazi

Jedna osoba je poginula, a sedmoro je ranjeno u eksploziji baruta tokom istovarivanja municije u ruskoj vojnoj bazi u naselju Tejsin u okrugu Amur, regiona Habarovsk, rekao je danas za TAS S izvor iz Službe za vanredne situacije.

- Kao rezultat eksplozije baruta tokom istovarivanja municije sedam osoba je povređeno, oni su pretrpeli lakše povrede. Jedna osoba je izgubila život - rekao je izvor.

Požar je izbio nakon eksplozije, a vatrogasci su uspeli da ga lokalizuju.

09.05 - Ukrajina će suditi ruskom vojniku

Državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova najavila je da će biti održano prvo suđenje za navodne ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo civila.

Venediktova je rekla da je njena kancelarija podigla optužnicu protiv 21-godišnjeg Vadina Šišimarina za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je upucan dok je vozio bicikl, četiri dana nakon početka rata, prenosi AP.

Šišimarin, koji je služio u tenkovskoj jedinici, optužen je da je pucao iz vozila na stanovnika sela Čupahovke.

08.55 - Finska o ulasku u NATO

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool
Premijerka Finske Sana Marin

Finska će se danas, kako se očekuje, izjasniti o namerama da se pridruži NATO savezu, a Švedska će najverovatnije to uraditi uskoro, rekle su diplomate i zvaničnici, preneo je "Gardijan".

NATO saveznici očekuju da će Finskoj i Švedskoj brzo biti dato članstvo, o čemu svedoče i reči petoro diplomata i zvaničnika koji su to potvrdili Rojtersu.

08.45 - Moskva otvara istragu o eksperimentima u Ukrajini

Ruski istražni komitet saopštio je da će ispitati navode ruskog Ministarstva odbrane o nehumanim eksperimentima u biološkim laboratorijama u Ukrajini, uz, kako se navodi, učešće američkih predstavnika.

- Istražni komitet će tražiti informacije od Ministarstva odbrane o nehumanim eksperimentima sprovedenim u biološkim laboratorijama u Ukrajini. Prema novim podacima, američki predstavnici su koristili pacijente iz psihijatrijske bolnice u regionu Harkov da eksperimentišu nad njima. Da bi sakrili svoj identitet, američki istraživači su dolazili preko trećih zemalja - navodi se u saopštenju istražnog komiteta, preneo je Tass.

Istražni komitet je istakao da će raditi na tome da ispitaju krivična dela koja je, kako ističu, sproveo kijevski režim protiv civila, a ispitaće se i nelegalna biološka istraživanja.

08.30 - Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinske trupe 38 puta su tokom proteklog dana granatirale DNR, ispalivši 364 komada municije, jedan civil je poginuo, a 14 je ranjeno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U predstavništvu su dodali da su ukrajinske trupe granatirale Petrovski okrug u Donjecku granatama kalibra 122 mm.

08.04 - Bačena crvena boja na ambasadu Poljske u Moskvi

 

 

Nepoznate osobe bacile su crvenu boju na poljsku ambasadu u Moski u sredu uveče, a zaposleni u ambasadi su pokušali da uklone boju.

Oni su odbili da komentarišu incident.

Poljski ambasador u Rusiji Kšištof Krajevskije pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova u sredu, gde mu je predočeno da Moskva očekuje izvinjenje od poljskih vlasti u vezi sa napadom na ruskog ambasadora u Poljskoj, Sergeja Andrejeva, 9. maja.

07.55 - Papa Franja sa suprugama pripadnika "Azov-a"

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Papa Franja primio je Katerinu Prokopenko i Juliju Fedosjuk, supruge pripadnika ukrajinskog bataljona Azov, koje su sa svojim saborcima već nekoliko nedelja zarobljene u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Na petominutnom sastanku, 27-godišnja Katerina Prokopenko, supruga komandanta Denisa Prokopenka, i 29-godišnja Julija Fedosjuk, supruga člana bataljona Arsenija Fedosjuka, zatražile su od pape da direktno interveniše kod ruskog predsednika Vladimira Putina. i zatraži njegovo oslobađanje. stupa u igru“, preneo je Rojters.

07.30 - Strani plaćenici napuštaju Ukrajinu

Oko 70 odsto boraca "Međunarodne legije" vratilo se kućama, rekao je britanski plaćenik Met Robinson pozivajući se na komandanta "Gruzijske legije".

Robinson se, takođe, požalio da im vlasti Ukrajine nisu dale potrebnu opremu, a ukrajinske komandire je optužio za korupciju.

07.10 - EU i Japan nastavljaju pritisak na Rusiju

Japan i Evropska unija dogovorili su na samitu da će nastaviti saradnju u cilju pritiska i sankcija prema Rusiji, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je Moskva "najdirektnija pretnja" međunarodnom poretku zbog njenog "varvarskog rata" u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike