„Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku gasovodom „Jamal-Evropa“

12.05.2022

13:16

0

Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina i uredbom Vlade Rusije 11. maja uvedene sankcije nizu inostranih kompanija, među kojima je i poljska EuRoPol GAZ, vlasnica poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“

„Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku gasovodom „Jamal-Evropa“
Gas - Copyright Profimedia

„Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku, jer mu je zabranjeno da koristi poljsku deonicu gasovoda „Jamal-Evropa“, saopštio je portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.

On je podsetio da su ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina i uredbom Vlade Rusije 11. maja uvedene sankcije nizu inostranih kompanija, među kojima je i poljska EuRoPol GAZ, vlasnica poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“.

- Utvrđena je zabrana obavljanja poslova i isplata u korist lica koja su pod sankcijama, a za „Gasprom" to znači zabranu korišćenja gasovoda kompanije EuRoPol GAZ za transport ruskog gasa kroz Poljsku - saopštila je kompanija na Telegram kanalu.

Poljska strana je u više navrata narušavala prava „Gasproma“ kao akcionara EuRoPol GAZ-a, a krajem aprila je rusku kompaniju uvrstila u sankcioni spisak, blokirajući mogućnost ostvarenja prava u vezi s akcijama i drugim hartijama od vrednosti zajedničkog preduzeća, te dobijanja dividendi, naveo je Kuprijanov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike