"Azov" planirao napade na ambasade u Lavovu! Rusija otvorila deset humanitarnih koridora (FOTO/VIDEO)

19.03.2022

22:41

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

"Azov" planirao napade na ambasade u Lavovu! Rusija otvorila deset humanitarnih koridora (FOTO/VIDEO)
pjimage - Copyright AP photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 24. dan.

Vladimir Medinski, šef ruske delegacije izjavio je da je na  rusko-ukrajinskim pregovorima postignut napredak po ključnim pitanjima. Sa druge strane, Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, smatra da pregovarački proces između predstavnika Moskve i Kijeva može da se otegne na nekoliko nedelja: po ključnim tačkama postoje mimoilaženja.

U međuvremenu, Kijev je priznao da su Oružane snage Ukrajine izgubile pristup Azovskom moru. Ruska operacija se nastavlja.

Šta dosad znamo o sukobu

- 24. dan ruske oslobodilačke vojne operacije oblasti Donbas

- Ukrajinci granatirali naselje DNR, napadnuti civili

- Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u protekla 24 sata uništili su 54 vojna objekta u Ukrajini

- Putin i Makron razgovarali u Ukrajini

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- Lideri SAD i Kine, Džo Bajden i Si Đinping razgovarali telefonom

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo... 

23.40 Ruski dron uništio ukrajinski radar za navođenje raketnog sistema

Rusko vazduhoplovstvo pogodilo je danas 59 vojnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Tokom dana ruska taktička avijacija je pogodila 59 vojnih objekata u Ukrajini, uključujući tri kontrolna centra, dva sistema višestrukih raketnih bacača i dve radarske stanice u blizini grada Bogoduhova, dva skladišta naoružanja i 51 mesto gde su bila razmeštena vojna vozila - rekao je Konašenkov.

23.30 Otkriveni tajni zatvori ukrajinskih zloglasnih bataljona u Donbasu

Na oslobođenim teritorijama Luganske narodne republike otkriveni su tajni zatvori ukrajinskih zloglasnih bataljona „Ajdar“ i „Tornado“ u kojima su nedužni građani prolazili kroz pakao – od silovanja maloletnika i muškaraca, ponižavanja, vređanja i polivanja vrelom vodom do mučenja elektrošokovima i batinjanja.

23.10 Zaharova objavila skandalozan test namenjen nemačkim osnovcima

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova objavila je na svom profilu na Fejsbuku skandalozan test koji se tiče operacije u Ukrajini, a koji je namenjen deci u osnovnoj školi u Nemačkoj.

 

 

22.30 - Turska želi da organizuje sastanak Putina i Zelenskog

Turska je uverena da Moskva i Kijev mogu da postignu mirovni sporazum, a priroitetni zadatak Ankare je da organizuje sastanak ukrajinskog i ruskog predsednika Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

22.20 - Rusija danas otvorila deset humanitarnih koridora

Rusija je danas otvorila 10 humanitarnih koridora u Kijevu, Mariupolju, Černihovu, Sumi i Harkovu, a Kijev je pristao na samo tri i ponudio još 11 drugih ruta, rekao je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, prenosi TASS.

21:59 - Ruski general uveren: Ukrajinski neonacisti će baciti otrovne hemijske supstance

21.48 - Šta znači oslobađanje Marijupolja?

Oslobađanje Marijupolja, smatraju analitičari, označio bi veliki napredak za Ruse koji bi tako povezali Krim sa teritorijima DNR i LNR.

Printscreen/Telegram
 

 

 

- Umiru deca, starci. Grad je uništen i zbrisan je s lica zemlje - rekao je marijupoljski policajac Mihail Veršnin s ulice pune ruševina u videu upućenom zapadnim čelnicima čiju je autentičnost potvrdio Asošijeted pres. -Obećali ste da će biti pomoći, dajte nam tu pomoć. Bajden, Makron, vi ste velike vođe. Budite to do kraja.

 

 

21.30 - Italija: Demonstracije protiv slanja oružja Ukrajini

U Rimu i Pizi održane su demonstracije protiv slanja oružja Ukrajini. Aktivisti italijanskog sindikata USB organizovali su demonstracije protiv slanja oružja Ukrajini i učešća te zemlje u misijama NATO-a.  

Miting na jednom od trgova u Rimu održan je istovremeno sa sličnim događajem u blizini aerodroma u Pizi, koji je postao centar protesta.

21.25 Rusi raskrinkali lažne vesti

Ruska svemirska agencija odbacila je spekulacije zapadnih medija da su ruski kosmonauti, koji su u subotu stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu izabrali da nose žuta odela sa plavim ukrasima u znak podrške Ukrajini.

- Ponekad je žuto samo žuto - saopštila je pres služba "Roskosmosa" na svom Telegram kanalu.

Tanjug/Roscosmos Space Agency via AP
 

 


21.20 Skandal u Beču

U Austriji  je došlo do skandala zbog poziva na regrutovanje plaćenika od strane ukrajinske ambasade.

Ukrajinska ambasada je posle skandala bila prinuđena da izbriše sve pozive.

20.15 Kina pozvala NATO da održi obećanje

Kineski zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazvao, "obećanjem da se neće širiti na istok".

On je kritikovao dalekosežne sankcije Zapada prema Rusiji zbog ruske intervencije na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok "leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći".

20.00 Mizincev: Ukrajinski nacisti planiraju hemijske napade na civile 

Ukrajinski nacisti pripremaju provokacije uz primenu otrovnih hemijskih supstanci u brojnim ukrajinskim naselja s namerom da za to optuže rusku vojsku. 

To se radi uz direktnu podršku rukovodstva SAD i čitavog niza zemalja EU, rekao je novinarima načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

19.45 - Danilov: Ukrajina uskoro dobija rakete "Džavelin" i "Stinger"

Ukrajina će za nekoliko dana dobiti novu pošiljku američkog oružja, uključujući rakete "Džavelin" i "Stinger", izjavio je danas sekretar Ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov.

19.20 Nove odluke u DNR

U DNR će škole i druge obrazovne institucije početi sa radom on-lajn od 24. marta, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

18.50  Nacistički „Azov“ planirao napade na ambasade u Lavovu a da za to bude okrivljena Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da kijevski režim planira napade na diplomatske objekte SAD i drugih država u Lavovu predstavi kao napade ruske vojske.Kako se navodi, ruskim vojnicima predao se saradnik Uprave ukrajinske Službe bezbednosti za Donjecku i Lugansku oblast koji je učestvovao u priprema diverzionih grupa. On je i otkrio da pripadnici jedinice „Azov“ planiraju napade na diplomatska predstavništva SAD i drugih zemalja u Lavovu.

17.55 - Rusi presreli još jednu raketu OTR-21 "Točka"

Još jedna ukrajinska balistička raketa OTR-21 "Točka" u luci Berđansk. I ovu je presrela ruska protivvazdušna odbrana pre nego što je bojeva glava stigla do cilja.

Od ruskih trupa se moglo čuti da Ukrajina lansira svoje ograničene zalihe preko linija fronta, i na gradove i mesta daleko u pozadini, gde ima veoma malo ili uopšte nema ruskih trupa.

 

17.30 - 265 ukrajinskih vojnika dobrovoljno prešlo na stranu DNR

Od početka specijalne vojne operacije ruske vojske 265 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je prešlo na stranu DNR, saopštila je Narodna milicija.

17.25 - 18 rudara izvučeno iz jednog od rudnika

Osamnaest rudara koji su zbog granatiranja ukrajinskih snaga bili zarobljeni ispod površine zemlje u jednom od rudnika u DNR izvučeni su na površinu, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

17.10 - Preti opasnost od mina u Crnom moru

Nakon početka ruske specijalne operacije Ratna mornarica Ukrajine postavila je oko 420 mina na prilazima lukama u Crnom moru, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

- Ukrajinska mornarica postavila je minska polja na prilazima lukama Odese, Očakova, Černomorska i Južna - oko 420 mina zastarelih tipova proizvedenih u prvoj polovini 20. veka - navodi se u saopštenju FSB, preneo je Sputnjik.

FSB upozorava da nije isključena mogućnost da struje odnesu mine u Bosfor i dalje u mora Sredozemnog basena.

17:04 - Snage DNR do danas oslobodile 98 naseljenih mesta

Snage DNR do danas su oslobodile 98 naseljenih mesta na teritoriji republike, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Usled granatiranja ukrajinske vojske tri naseljena mesta u DNR ostala su bez struje, dodaje se u saopštenju.

16.25 - Iz Marijupolja je danas evakuisan 251 stanovnik tog grada, od toga 48 dece, saopštila je teritorijalna odbrana DNR.

16.20 - Medvedev: Pozitivni efekti sankcija Zapada

Yulia Zyryaniva, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev odbacio je tvrdnje da zbog sankcija Zapada zemlji preti ekonomski kolaps, prenosi Izvestija.

15.56 - Ruski kosmonauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Trojica ruskih kosmonauta stigla su danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u kapsuli Sojuz, a posadu čine Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov.

Na MSS su došli nakon trosatnog leta iz Kazahstana, a reč je o prvim ruskim kosmonautima koji su došli na stanicu nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, prenose agencije.

Već se u nekoliko navrata spominjalo da će njihov let biti otkazan zbog rata, ali ipak su poleteli. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici srdačno su ih dočekale američke i nemačke kolege, kao i Rusi koji su već bili u stanici.

15.45 - Džonson: Bila bi greška da normalizujemo odnose sa Putinom

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da bi bila greška da se normalizuju odnosi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon događaja u Ukrajini.

AP Photo/David Cliff
 

- Pokušaj da normalizujemo odnose sa Putinom nakon što smo to učinili 2014. godine značilo bi da ponavljamo istu grešku - rekao je Džonson na kongresu Konzervativne stranke.

15.28 - Ukrajinske snage gađale tri naselja

Ukrajinske snage u roku od 40 minuta gađale su tri naseljena mesta u DNR. Ispaljeno je, između ostalog, 12 mina kalibra 120 i 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

14.24 - Lavrov: Rusija je bila spremna za saradnju sa Zapadom, ali...

Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Ruska Federacija je bila spremna da sarađuje sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali, nažalost, to nije uspelo, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Otkad je predsednik Putin došao na vlast, od početka 2000-ih godina, bili smo otvoreni prema Zapadu, bili smo spremni da sarađujemo u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspelo - ocenio je Lavrov.

On je istakao da to nije uspelo ni u odnosima Rusije i NATO-a, iako je Moskva predlagala da se sklope ravnopravni sporazumi.

13.54 - Ruska vojska u Ukrajini zaplenila oružje i municiju sa zapada

Ruska vojska je nedavno oslobodila grad Tokmak od ukrajinskih nacista.

Nacisti su, bežeći glavom bez obzira pred udarima armije Ruske Federacije, iza sebe ostavili veliko skladište oružja i municije.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak na kojem se vidi kako čečenske jedinice pregledaju šta je od naoružanja sada u njihovim rukama.

13.43 - Ukrajinska vojska granatirala dva rudnika, 130 rudara pod zemljom

Profimedia
 

Ukrajinska vojska granatirala je dva rudnika u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici koji su nakon toga ostali bez struje pa se pod zemljom nalazi više od 130 rudara.

Vest o tome je saopštilo Ministarstvo energetike DNR.

12:55 - DNR: Ukrajinske snage ispalile su 10 granata kalibra 122 milimetra na Donjeck.

12.36 - Lavrov: Saradnja Rusije i Kine sada će postati snažnija

Saradnja između Rusije i Kine će samo postati snažnija pod aktuelnim okolnostima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenela je agencija Interfaks.

- Ova saradnja će postati jača, jer u vreme kad Zapad očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sistem vrednosti, naravno da ćemo mi, kao dve supersile, morati da razmislimo kako da nastavimo dalje u ovom svetu - poručio je Lavrov, prenosi Rojters.

12.33 - Lukašenko: Putin je „življi od svih živih" 

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ruski lider Vladimir Putin „življi od svih živih" i da je u boljoj formi nego ikad.

- Nismo se sastajali samo kao lideri država, ja sam s njim u prijateljskim odnosima. Apsolutno sam upoznat sa svim detaljima kod njega – i državnim i ličnim, koliko je to moguće - rekao je Lukašenko, govoreći o svom odnosu sa Putinom u intervjuu japanskoj televiziji „TBS“.

12:28 - Kadirov: U Ukrajinu stigao bataljon čečenskih dobrovoljaca radi borbe protiv nacionalista

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je u Ukrajinu stigao ceo bataljon dobrovoljaca radi borbe protiv nacionalista.

- Stavićemo tačku na tiraniju kijevskog režima, potpuno uništiti nacionalizam i osloboditi bratski ukrajinski narod od višegodišnje tamnice. Dobrovoljci su željni borbe, oni žele da što pre uđu u centar događaja - napisao je Kadirov na Telegramu.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

11.58 - Poljska predlaže EU totalnu zabranu trgovine sa Rusijom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je Poljska predložila Evropskoj uniji da uvede totalnu zabranu na trgovinu sa Rusijom.

On je pozvao na oštrije sankcije prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Poljska predlaže da se novom paketu sankcija što pre doda potpuna blokada trgovine, i one koja se odvija kopnenim ali i pomorskim putem, kazao je Moravjecki.

11.56 - Saudijska Arabija negirala lažne vesti: Blinken neće doći u posetu u skorije vreme

Američki državni sekretar Entoni Blinken neće doputovati u Saudijsku Arabiju u „skoroj budućnosti", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, formalno demantujući nedavni izveštaj koji se poziva na lokalnog zvaničnika.

U pismu koje je u subotu prenela Saudijska novinska agencija, ministar finansija je „demantovao izveštaje koji su kružili u medijima i koji su pripisani zvaničnom izvoru u ministarstvu u vezi sa posetom američkog državnog sekretara Kraljevini Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti“, dodajući da ministarstvo „nije izdalo nikakvo saopštenje u vezi sa tim“.

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

11.45 - Objavljen snimak uništavanja hangara hipersoničnom raketom

Vojska Rusije upotrebila je prvi put hipersonične rakete u oslobodilačkoj akciji u Donbasu.

Nedugo zatim pojavio se i snimak do kog je došla novinska agencija RIA Novosti.

11.31 - Petkov: Bugarska neće slati vojnu pomoć Ukrajini

Bugarski premijer Kiril Petkov odbacio je danas mogućnost da Sofija pošalje vojnu pomoć Kijevu, ali je rekao da njegova zemlja, članica NATO, nastavlja da pruža humanitarnu pomoć Ukrajini.

"S obzirom na to da smo tako blizu konflikta, trenutno moram da kažem da ne možemo da uputimo vojnu pomoć Ukrajini. To neće biti moguće", kazao je Petkov danas na konferenciji za novinare u društvu ministra odbrane SAD Lojda Ostina.

10.39 - CIA obučavala ukrajinsku vojsku

CIA je u tajnosti obučavala ukrajinsku vojsku, rekao je bivši američki obaveštajac Rajan Hilsberg u programu američkog televizijskog kanala „Foks njuz".

Prema Hilsbergu, koji je nakon službe počeo da se bavi analitikom i pitanjima bezbednosti, američka Centralna obaveštajna agencija nastavlja da obučava vojsku, ne samo u Ukrajini, već i u drugim državama.

Profimedia
 

10.26 - Rogozin: Amerika razmatra mogućnost isključenja Rusije sa GPS-a

Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je tokom posete Raketno-kosmičkom centru „Progres“ da se ipak oko ovoga ne treba sekirati, pošto je svaki pametni telefon povezan i sa ruskim sistemom GLONASS, koji će u ovom slučaju nastaviti da radi.

10.20 - Vode se borbe za čeličanu "Azovstal"

U ukrajinskom gradu koji je pod opsadom, Marijupolju, ukrajinske i ruske snage se bore za čeličanu „Azovstal", jednu od najvećih u Evropi, izjavio je danas savetnik ukrajinskog ministra unustrašnjih poslova Vadim Denisenko.

- Sada je u toku borba za „Azovstal''. Mogu da kažem da smo izgubili ovog ekonomskog giganta. Zapravo, jedna od najvećih čeličana u svetu je uništena - rekao je Denisenko, preneo je AP.

10.12 - Lukašenko: Situaciju u Ukrajini kontrolišu Zapad i SAD

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da situaciju u Ukrajini kontrolišu predstavnici Zapada i SAD koji se nalaze u Kijevu i da Zelenski malo rukovodi procesima u Ukrajini.

9.45 - Lavrov: Sankcije Zapada dokaz koliko je EU nemoćna

Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
 

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da je reakcija Zapada na rusku oslobodilačku akciju oblasti Donbas samo pokazala da Zapadom u potpunosti dominiraju Sjedinjene Američke Države i da je Evropska unija uglavnom nemoćna.

- Ono što Amerikanci žele jeste unipolarni svet koji ne bi bio kao globalno selo, već kao američko selo. Da oni budu najjači i da se za sve pitaju - istakao je ministar.

Međutim mnoge zemlje, poput Kine, Indije i Brazila, nisu želele da im „čika Sem" naređuje kao šerif. 

- A među tim zemljama je i Rusija - dodao je.

9.38 - Ukrajina: Očekujemo evakuaciju civila preko 10 koridora

Ukrajina se nada da će danas biti evakuisani civili preko 10 humanitarnih koridora iz gradova i mesta na prvoj liniji borbi sa ruskim snagama, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

AP Photo/Felipe Dana
 

Ona je navela da je dogovoreno otvaranje koridora za opkoljeni grad Mariupolj, iako su mahom bili neuspešni prethodni pokušaji vlasti da odatle evakuišu civile dok je na snazi privremeni prekid vatre, prenosi Rojters.

8.20 - Rusi upotrebili „Kindžal" sistem

Ruska vojska upotrebila je po prvi put hiperzvučne rakete u oslobodilačkoj akciji u Donbasu.

Sistemom „Kindžal"  uništeno je veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine.

7.55 - Narodna milicija Donjecke Narodne Republike počela je operaciju oslobađanja grada Marinjki, zapadno od Donjecka odakle ukrajinska vojska granatira prestonicu republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane DNR.

7.35 - Zelenski: „Vreme je za razgovor" ili...

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, u video poruci objavljenoj rano jutros, poručio je Rusiji da je "vreme da za razgovor".

 

- Želim svi da me čuju sada, posebno u Moskvi. Vreme je da se sretnemo, da razgovaramo, da vratimo teritorijalni integritet i pravdu za Ukrajinu, ili će se Rusija suočiti sa takvim gubicima da narednih nekoliko generacija neće moći to da popravi - naveo je Zelenski na Fejsbuku, prenosi CNN.

7.30 - Ruska vojska se utvrđuje na severozapadu Kijeva i pravi rovove, javlja CNN.

7.20 - Duma: Prekinite sa slanjem plaćenika

SAD i države-članice NATO treba da prekinu sa isporukama oružja i slanjem plaćenika u Ukrajinu, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Arhiva
 

- Zapad, ako želi mir, ispravno bi bilo da šalje sredstva, ne za vojno snabdevanje Kijeva, već za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu.

7.15 - LNR: U poslednja 24 časa Oružane snage Ukrajine dva puta su otvorile vatru na teritoriju Luganske Narodne Republike. Tom prilikom tri civila su poginula, dok su dva ranjena.

7.10 - Poruka Pentagona Kini

Sjedinjene Američke Države su jasno stavile Kini do znanja da je podrška ruskoj operaciji u Ukrajini „loš izbor", izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- Ne želim da spekulišem niti da ulazim u hipotetičke rasprave. Nadam se da Kina neće podržavati - rekao je Ostin u intervjuu za „Si-En-En“.

7.05 - Posade avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile uporište i oklopnu tehniku ukrajinskih nacionalista.

7.00 - Ukrajina izgubila prilaz Azovskom moru

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ta zemlja „privremeno" izgubila prilaz Azovskom moru u vreme kada ruska vojska steže obruč oko glavne luke Marijupolj, preneo je danas Rojters.

- Ruski okupatori su delimično uspeli u operacijama u Donjecku, privremeno su uskratili Ukrajini pristup Azovskom moru - navelo je ministarstvo odbrane u saopštenju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike