Rusija zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, Slovačka želi da šalje S-300 Ukrajini (FOTO/VIDEO)

17.03.2022

22:02

1

Pratili ste uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Rusija zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, Slovačka želi da šalje S-300 Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Bernat Armangue/Donetsk Regional Civil-Military Administration Council via AP/Rodrigo Abd

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 22. dan.

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine nastaviće se i danas.

Kako najavljuju američki mediji, očekuje se da bi predsednik SAD Džozef Bajden mogao saopštiti novu odluku američke administracije o slanju vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od jedne milijarde dolara.

U međuvremenu, ruske trupe preuzele su kontrolu nad Berdjanskom. Sa druge strane, ukrajinske snage nastavile su da primenjuju raketne lansere „Točka-U“ po gradovima Donbasa, a u tim napadima ima i poginulih i povređenih, a među njima i dece.

Humanitarni koridori su u funkciji i, prema navodima ukrajinskih vlasti, oko 29.000 ljudi evakuisano je iz blokiranih gradova.

Takođe, vlasti Krima tvrde da će Ukrajina priznati Krim čim Rusija završi proces demilitarizacije te zemlje.

Šta dosad znamo o sukobu

- 22. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori počeli 28.februara

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

Džozef Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

- Moskva i Vašington ne žele da organizuju sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Džoa Bajdena

- Rusko-ukrajinski pregovori se nastavljaju

Pratili ste 24sedam BLOG uživo...

23.25 - Rusija raskrinkala SAD

Filmska industrija laži, uz pomoć koje Sjedinjene Američke Države sada pokušavaju da diskredituju rusku vojsku, postojala je još 1945. godine

O tome svedoči upravo otkriveni dokument, koji je pripremila sovjetska kontraobaveštajna služba SMERŠ, a sa kog je skinuta oznaka tajnosti i sada ga je objavila Federalna služba za bezbednost Rusije.

Prema saopštenju službe, u dokumentu se opisuje kako je američka vojna misija u Budimpešti oslobođenoj od nacista tada uz pomoć jednog od najpoznatijih i najuticajnijih filmskih studija „Metro-Goldvin-Majer“ snimila film o navodno okrutnom tretiranju lokalnog stanovništva od strane sovjetske vojske

23.16 - Makron će posetiti Kijev?

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da ne isključuje da će slediti primer istočnoevropskih lidera EU i posetiti Kijev, ali je naglasio da takvo putovanje mora da dođe u pravom trenutku i da bude korisno za rešavanje krize, prenosi Rojters.

23.01 - Oboreni ukrajinski helikopteri i pet dronova

Ruska avijacija i protivvazdušna odbrana oborile su ukrajinski helikopter Mi-24 i pet dronova u prethodna 24 časa, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Tokom dana, ruske vazdušne snage i protivvadušna odbrana oborili su jedan Mi-24 i pet ukrajinskih dronova, među kojima je i jedan "barkajtar TB-2" - kazao je Konašenkov.

22.46 - Rusiju sankcionišu i u svemiru!

Evropska svemirska agencija obustavlja planove za pokretanje misije rovera na Mars sa Rusijom zbog trenutnih dešavanja, izjavio je u četvrtak generalni direktor agencije Jozef Ašbaher.

Plan je bio da se ove jeseni lansira EkoMars rover — sa ciljem da se otkrije da li je na Marsu ikada bilo života — sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali je menadžment ESA odbacio taj plan nakon sastanka u Parizu.

22.23 - Rusi traže hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN 18. marta u vezi sa američkim biolaboratorijama u Ukrajini u vezi sa novim otkrivenim detaljima, rekao je stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

Printscreen/YouTube/United Nations
 

22.00 - Prekršena Ženevska konvencija

Zabeležen je i treći udar OTR "Točka-U“ Oružanih snaga Ukrajine na grad Melitopolj koji su oslobodile ruske trupe.

Prema rečima Vladimira Rogova, predstavnika vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti, u bojevoj glavi je ponovo korišćen kasetni deo, što je zabranjeno Ženevskom konvencijom.

21.30 Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da suspenduje odnose sa Belorusijom zbog aktivnog učešća te zemlje u oslobodilačkoj operaciji Rusije.

21.00 - Predstavnički dom ukinuo trgovinske povlastice Rusiji

Američki Predstavnički dom usvojio je večeras zakon kojim se Rusiji ukidaju trgovinske povlastice, kao i Belorusiji, zbog napada na Ukrajinu, što će otvoriti put ka većim carinama na uvoz za dve zemlje.

Kongresmeni su usvojili zakon sa 424 glasova za i osam protiv.

19.40 - Dragi: Možda će biti potrebne nove sankcije

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne želi mir i moguće je da će biti potrebno uvesti dodatne sankcije Moskvi u pokušaju da se okonča sukob u Ukrajini, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

19.29 - Narodna milicija Luganske Narodne Republike podigla je zastavu LNR nad administracijom grada Rubežno, saopštio je portparol policije Ivan Filiponenko.

- S vremena na vreme čuju se pucnji na periferiji grada, čuje se rad ukrajinske artiljerije po selu - rekao je Filiponenko na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

19.08 - Bajden: Putin je ublilački diktator i siledžija

18.31 - Zaharova: Lažnja tvrdnja Kijeva da je Rusija pogodila pozorište

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su lažne tvrdnje Kijeva da je ruska avijacija bombardovala pozorište u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju i navela da će istina izaći na videlo uprkos pokušajima da se podmetne Moskvi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da Ukrajina pokušava da podvali Rusiji.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

18.30 - Šolc: Neprihvatljive su uvrede na račun Rusa u Nemačkoj

Neprihvatljivo je vređanje stanovnika Nemačke koji govore ruski, a u vezi sa situacijom u Ukrajini, poručio je danas nemacki kancelar Olaf Šolc.

- Ovo je Putinov sukob... on je odgovoran za ovo. Stoga je potpuno neprihvatljivo da ljudi ruskih korena u našoj zemlji budu izloženi uvredama ili fizičkom nasilju - rekao je kancelar na konferenciji za novinare, te dodao da svako može da računa na zaštitu države.

18.25 - Slovačka hoće da šalje S-300 Ukrajini

17.25 - Ruska vojska za dan uništila 29 vojnih objekata u Ukrajini

Ruska vojna avijacija danas je uništila 29 ukrajinskih vojnih objekata, uključujući šest skladišta municije i 14 mesta sa vojnom tehnikom, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini ruska vojska je za dan napredovala 10 kilometara i uspostavila je kontrolu u dva naseljena mesta – Novomajorsko i Prečistovka.

Od početka vojne operacije za zaštitu Donbasa uništena su 182 ukrajinska aviona i helikoptera, 177 bespilotnih letelica, 1.400 tenkova i drugih borbenih vozila.

 

17.08 - Ukrajinci za sat vremena granatirali dva naselja u DNR

Ukrajinske trupe su za sat vremena granatirale naselja Lugansko i Kremenec u Donjeckoj Narodnoj Republici i ispalile sedam granata kalibra 122 mm i osam mina kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

17.04 - ESA prekinula saradnju sa Rusijom

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da je prekinuta rusko-evropska misija na planetu Mars (ExoMars) i da traži alternativu za četiri druge misije zbog prestanka saradnje sa ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.

Misija ExoMars planirana je za septembar slanjem evropskog rovera ka crvenoj planeti uz pomoć ruskih lansera zbog potrage za znacima života na Marsu, ali je sve otkazano zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

15.51 - Čavušoglu otkrio pod kojim uslovima je moguć sastanak Putina i Zelenskog

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i ruski lider Vladimir Putin mogli da se sastanu ukoliko uslovi za rešavanje sukoba budu "nadohvat ruke".

- Postoji mogućnost da se dva lidera sastanu, ako postoji osnova za dogovor o pitanjima koja vidimo kao zbližavanje - poručio je Čavušoglu u Lavovu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, prenosi Bi-Bi-Si.

15.22 - Ruska vojska je visokopreciznim oružjem uništila artiljerijsku bateriju haubica 152 mm ukrajinske vojske

 

15.18 - Hiljade dobrovoljaca iz Čečenije otišlo u Ukrajinu

Hiljade dobrovoljaca iz Čečenije otišlo je u Ukrajinu kako bi učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

- Pomoćnik lidera Čečenske Republike za bezbednost, moj dragi brat Apti Alaudinov, na čelu hiljada dobrovoljaca iz Čečenije ide da učestvuje u specijalnoj operaciji za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine - napisao je Kadirov na Telegramu.

14.36 - Rusija objavila dokaze o učešću Pentagona u finansiranju bioloških laboratorija u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je dokument kojim se navodno potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini. Ti dokumenti su navodno od 6. marta 2015. godine.

Kako se navodi, novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu, i to ukupno 32 miliona dolara.

14.18 - Belorusija sprečila teroristički napad na rusku vojsku

Komitet državne bezbednosti Belorusije saopštio je da je sprečen teroristički napad protiv ruske vojske u Mazirskoj regiji, prenose tamošnji mediji.

Kako se navodi, meta napada bila je vojna tehnika i ljudstvo ruske vojske koje je razmešteno u toj regiji Belorusije.

14.14 - Putin: Povratak Krima u sastav Rusije bila je ispravna odluka, Donbas je dokaz za to

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je povratak Krima u sastav Rusije bila ispravna i blagovremena odluka, za šta je dokaz ono što se trenutno dešava u Donbasu.

Ruski predsednik je na sastanku o socijalno-ekonomskom razvoju Krima i Sevastopolja podsetio na težak period koji se dogodio u februaru i martu 2014. godine kada su građani Krima i Sevastopolja pokazali neviđenu hrabrost i patriotizam usprotivivši se neonacistima i radikalima koji su izvršili državni prevrat u Kijevu.

- Ljudi na Krimu su se ujedinili i pobedili, oni su doneli svesnu odluku da budu zajedno sa Rusijom. Ove godine koje su iza nas dokazale su da je ta odluka bila ispravna i blagovremena. Dovoljno je pogledati šta se trenutno dešava u Donbasu - naglasio je on.

13.50 - Pregovori se nastavljaju danas, Peskov: Rusija je sprema da pregovara danonoćno

Nova runda pregovora Rusije i Ukrajine biće održana danas, a Moskva je spremna da pregovara danoćno, ali ne vidi da je Ukrajina revnosna po tom pitanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Danas bi trebalo da se nastave pregovori. Ne znam da li su trenutno u toku ili ne, ali trebalo bi da se odvijaju u nekom pravcu. Postoji i neka podela na radne grupe, ali danas bi morali da se održe - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se danas nastaviti pregovori ruske i ukrajinske strane.

On je još istakao da je ruska delegacija spremna na danonoćne pregovore, ali se ne vidi da je Ukrajina revnosna po tom pitanju

13.29 - Ukrajina i Moldavija se isključile sa ruske elektromreže

Opratori prenosnog sistema (TSO)kontinentalne Evrope pozitivno su odgovorili na zahtev Ukrajine i Moldavije za hitnu sinhronizaciju elektroenergetskih sitema ovih zemalja sa Evropom i od srede, 16. marta, počela je probna sinhronizacija Kontinentalnog evropskog elektroeneregetskog sistema sa sistemima ovih dveju zemalja, prenosi portal „Energija Balkana".

Navodi se da je ubrzanje projekta sinhronizacije počelo 2017. godine, a da je 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije u Ukrajini, Ukrajina uspešno obavila testove izolacije od ruskog elektroenergetskog sistema za povezivanje njene električne mreže s mrežom EU.

13.03 - Američki senator ponovo pozvao na likvidaciju Putina

Profimedia
Lindzi Grejam

Američki senator Lindzi Grejam, po svemu sudeći, nije uznemiren negativnom reakcijom na njegov poziv ranije ovog meseca da bi neko trebalo da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina. U stvari, on pojačava svoju nasilnu političku retoriku usred ukrajinske krize.

- Nadam se da će biti likvidiran, na ovaj ili onaj način. Nije me briga kako će to uraditi. Nije me briga da li ćemo ga poslati u Hag i suditi mu. Samo želim da ode - rekao je Grejam novinarima u sredu u Vašingtonu.

12.46 - Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) poziva Ukrajinu da prestane da objavljuje video-snimke ruskih ratnih zarobljenika i kršenje njihovih prava

 

 

12:30 - Velika Britanija će rasporediti u Poljskoj sistem PVO „Sky Sabre“ („Nebeska sablja“)

To je danas saopštio britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Raspoređujemo sistem srednjeg dometa i dodatnih 100 vojnika u Poljskoj kako bismo podržali Varšavu i garantovali bezbednost poljskog vazdušnog prostora“, rekao je Volas nakon sastanka sa poljskim kolegom Marijušem Blaščakom u Varšavi.

12.28 - Kina odgovorila NATO-u: Nikad nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Beogradu

Kineska misija pri EU je povodom poziva generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Pekingu da osudi „invaziju" na Ukrajinu, podsetila na bombardovanje njene ambasade u Beogradu 1999. godine i poručila da im nisu potrebna predavanja od onih koji su prekršili međunarodno pravo.

Printscreen/ Youtube/AP Archive
 

- Kineski narod može u potpunosti da saoseća sa stradanjima i patnjom drugih zemalja, jer nikada nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Saveznoj Republici Jugoslaviji - istakao je portparol misije, prenosi Fajnenšal tajms.

12:17 - Jedinice Vazdušno-desantne vojske Rusije su postavile kontrolne punktove u Kijevskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jedinice Vazdušno-desantne vojske Rusije koje ispunjavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije počele su da rade na kontrolnim punktovima, obezbeđujući bezbedan prolazak vojnih kolona i bezbedno kretanje stanovnika kijevske oblasti - navodi se u saopštenju.

11.43 - Zaharova raskrinkala dezinformacije zapadnih medija

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da su lažni navodi nemačkog „Bilda" da se šef diplomatije Sergej Lavrov vratio u Moskvu sa pola puta do Pekinga.

- To je nenadmašivo. Nemački list  „Bild'' je pobedio u plasiranju lažnih vesti napisavši da je „Lavrov sinoć leteo u Peking, ali je predsednik naredio ministru da se vrati" - napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi Sputnjik.

Profimedia
Marija Zaharova

11.38 - Peskov: Ne postoji scenario bankrotstva Rusije

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Rusija na raspolaganju ima dovoljno neophodnih sredstava kako do takve situacije ne bi došlo.

- Hajde da ne gledamo u pasulj na šta je Zapad sve spreman. Od samog početka govorimo da Rusija ima sva neophodna sredstva i potencijal kako ne bi došlo do situacije bankrotstva. Bilo kakvo bankrotstvo, čak i hipotetički gledano, bilo bi izvedeno veštački - rekao je on.

11.36 - Meštani koji su napustili Marijupolj: Azovci su nas koristili kao živi štit

Meštani koji su napustili grad kažu našem dopisniku da su se krili u podrumu 15 dana dok je ukrajinska vojska „nameštala tenkove“.

- Kuća nema na putu, ništa, sve je gorelo, leševi ljudi i vojnika su ležali, deca su vikala, plakala. Hodali smo pod mecima, jedva smo stigli do autobusa. Ovaj put Azovci su se samo krili iza nas, mi smo im bili živi zid - navodi jedan od žitelja Marijupolja.

11.22 -  Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo fotografije pogođenog ukrajinskog drona „Bajraktar“

Na fotografiji se vidi da od korpusa drona praktično ništa nije ostalo, oblik je zadržao samo vrh letelice.

 

 

Takođe se može primetiti da je uništena i unutrašnja konstrukcija letelice, a vide se i elektronski moduli sa pokidanim kablovima.

11.13 - Zaharova: Odbacujemo optužbe da je ruska vojska granatirala konzulat Albanije Harkovu

Rusija odbacuje optužbe da je vojska granatirala konzulat Albanije u Harkovu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Kako je rekla, ukrajinsko rukovodstvo i komanda oružanih snaga nastavlja da praktikuje korišćenje terorističkih metoda postavljanja borbenih pozicija na stambenim objektima i da koriste ljude kao „živi štit“.

- Kategorički odbacujemo sve takve optužbe. Od samog početka specijalne operacije u Ukrajini Rusija je govorila da ne gađa civilne objekte kako bi isključila bilo kakve žrtve među običnim građanima - dodala je

10.50 - Sajtovi ruske vlade na udaru hakerskih napada

Sajtovi ruske vlade suočavaju se sa nezabeleženim hakerskim napadima i ulažu se tehnički napori da se filtrira internet saobraćaj, izvestila je ruska agencija TASS pozivajući se na resorno ministarstvo.

24sedam/Profimedia
Aeroflotov avion

Ruski državni organi i državna preduzeća kao što su avio-prevoznik "Aeroflot" i "Sberbanka" nalaze se među onima koji su imali probleme sa internet vezom poslednjih nedelja, prenosi agencija Rojters.

10.30 - Rusija je pokretanjem specijalne operacije u Ukrajini sprečila izbijanje trećeg svetskog rata koji bi počeo sukobom Rusije i SAD, izjavio je ruski senator Konstantin Kosačov

- To što se dešava u Ukrajini je sprečavanje izbijanja trećeg svetskog rata. To je sprečavanje sukoba Rusije i SAD koji bi zasigurno prerastao u tako nešto. I hvala Bogu što će na kraju operacije biti uspostavljen mir - rekao je on.

10.28 - Rusija došla do jezivih saznanja o američkim istraživanjima u ukrajinskim laboratorijama

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov saopštio je danas da je u laboratoriji u Harkovu, pod kontrolom SAD, sproveden tajni projekat u kome je proučavano kako slepi miševi mogu da prenesu bolesti na ljude.

- Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja sa proučavanjem dokumenata koje je dobilo od saradnika ukrajinskih laboratorija o realizaciji vojno-bioloških programa na teritoriji Ukrajine, a pod rukovodstvom SAD i njenih NATO saveznika - rekao je Konašenkov.

9.57- Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak razaranja kamufliranih položaja sa oružjem i ljudstvom ukrajinskih nacionalista u Кijevskoj oblasti

Bespilotne letelice otkrile su pozicije nacionalista, nakon čega je na njih podešena artiljerijska vatra.

 

 

9.40 - DNR: Poginulo dvoje civila, osmoro ranjeno tokom granatiranja

Ukrajinske snage tokom jučerašnjeg dana su 34 puta granatirale samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku, saopštio je danas Zajednički centar za kontrolu primirja. Predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da tom prilikom poginulo dvoje civila, a osmoro njih je ranjeno, prenosi Sputnjik.

- Granatiranje se nastavlja, oštećeno je još 50 građanskih objekata, kritično je u Gorlovki - dodao je Basurin.

8.40 - Gutereš: Izbeglo tri miliona ljudi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je više od tri miliona izbeglica do sada napustilo Ukrajinu.

- Više od tri miliona Ukrajinaca primorano je da napusti svoju domovinu. Ukrajincima očajnički treba mir. I ljudi širom sveta to traže. Rusija mora da zaustavi ovaj rat sada - napisao je Gutereš na svom Tviter nalogu.

8.05 - Pregovori ruske i ukrajinske strane napreduju „prilično teško“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za TV kanal „En-Bi-Si“.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Pregovori se nastavljaju ali za sada idu veoma teško“, rekao je on.

Zelenski je na pitanje novinara deli li bojazan američke administracije da ruska operacija u Ukrajini može prerasti u treći svetski rat, odgovorio da je on, možda, već u toku.

- Niko ne zna, možda je on već počeo. Kakva je verovatnoća da taj rat počne, u slučaju pada Ukrajine? To je veoma teško proceniti - odgovorio je ukrajinski lider.

8.00 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak kako avioni Su-25 uništavaju infrastrukturu ukrajinske vojske.

7.30 - Zelenski nazvao Rusiju “terorističkom državom”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nazvao Rusiju “terorističkom državom”, navodeći da se ruski napad na Marijupolj ne razlikuje od opsade Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata.

Zelenski je kasno sinoć, u obraćanju naciji, poručio da rat još uvek nije završen i da se “ruski ratni zločini nastavljaju”, prenosi britanski list “Gardijan”.

- Ruska ekonomija je i dalje u stanju da održava vojnu mašinu. Zato su nam potrebne nove sankcije Rusiji. Svet mora konačno zvanično da prizna da je Rusija postala teroristička država - izjavio je Zelenski.

7.20 - Rogozin podsetio Bajdena ko je "ratni zločinac"

Tanjug/Saul Loeb, Pool via AP)
 

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin je izjavio da je Bajden bio ratni zločinac. Uz to je objavio snimak na kom predsednik SAD kaže da je upravo on predložio bombardovanje Beograda 1999. godine.

- Na ivici svog groba, ovaj krvavi starac mora da se seti svojih zverstava, hiljada civila koje je ubio - rekao je šef Rogozin.

Na video snimku se vidi sadašnji predsednik SAD Džo Bajden kako se hvali da je upravo on predložio bombardovanje glavnog grada tadašnje SR Jugoslavije.

7.00 - DNR: Vojska Donjecke Narodne Republike proverava na muškarcima koji napuštaju Mariupolj da li imaju znakova učešća u borbama.

Traže se, na primer, tragovi nošenja oružja ili dugotrajnog nošenja municije, kao i tetovaže koje ukazuju na to da neko lice pripada Oružanim snagama Ukrajine ili neonacističkim bataljonima.

6.30 - LNR: Tokom noći ukrajinska vojska je šest puta otvorila vatru na četiri naselja u republici

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

6.20 - Ministarstvo za vanredne situacije Rusije od početka humanitarne operacije isporučilo je više od 2.000 tona pomoći stanovnicima Donbasa i Ukrajine

6.15 - Još 13 autobusa iz Marijupolja stiglo je na granicu ruske Rostovske oblasti, saopštili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrne Rusije.

Kako se navodi, u pitanju je oko 300 osoba, među kojima su žene i deca. Neki od njih su tri nedelje živeli u skloništima u centru grada.

6.00 - Moskva poziva Vašington da prestane da širi lažne informacije i da počne objektivno da izveštava o događajima u Ukrajini.

To je saopštila ambasada Rusije u Sjedinjenim Državama na svom Telegram kanalu, komentarišući objave u američkim medijima o navodnom vazdušnom udaru ruskih snaga na zgradu pozorišta u Marijupolju.

- Obraćamopažnju na tekuću kampanju dezinformacija u američkim medijima o tome šta se dešava u Ukrajini. Još jedan primer toga je laž koja kružio u lokalnoj štampi o navodnoj umešanosti Oružanih snaga Rusije u napad na Dramsko pozorište u Marijupolju - navodi se u komentaru ambasade.

Ambasada je predložila onima koji su „zaista zainteresovani za istinite informacije“ o događajima u Ukrajini da prate ruske resurse, između ostalih informacijeruskog Ministarstva spoljnih poslova, ruskog ministarstva odbrane i ruske ambasade u Vašingtonu.

5.50 - DNR: Ukrajinska vojska za 15 minuta granatirala je dva naseljena mesta - Krasni Partizan i Jasinovata

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike