Rusija došla do jezivih saznanja: Amerikanci u ukrajinskim laboratorijama istraživali kako slepi miševi mogu da zaraze ljude!

17.03.2022

09:28

0

Kako se navodi u dokumentima, u čiji posed su došli ruski naučnici, ova i slična istraživanja vođena su godinama

Rusija došla do jezivih saznanja: Amerikanci u ukrajinskim laboratorijama istraživali kako slepi miševi mogu da zaraze ljude!
biološki rat profimedia-0306122456 (1) - Copyright Profimedia Pixabay 24sedam Ilustracija

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov saopštio je danas da je u laboratoriji u Harkovu, pod kontrolom SAD, sproveden tajni projekat u kome je proučavano kako slepi miševi mogu da prenesu bolesti na ljude.

- Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja sa proučavanjem dokumenata koje je dobilo od saradnika ukrajinskih laboratorija o realizaciji vojno-bioloških programa na teritoriji Ukrajine, a pod rukovodstvom SAD i njenih NATO saveznika - rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ruski vojni eksperti za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu su proučavali originalnu dokumentaciju.

- Naglasio bih, da su se u skladu sa dokumentima, eksperimenti u Harkovu odvijali sistemski nekoliko godina - naveo je on.

Konašenkov je dodao da su se u okviru američkog projekta u Institutu veterinarske medicine u Harkovu izučavale divlje ptice koje su prenosioci visokopatogenog ptičjeg gripa. Istovremeno su se procenjivali i uslovi u kojima bi proces prenosa bolesti mogao da bude nekontrolisan, da prouzrokuje ekonomsku štetu i da ugrozi bezbednost hrane.

Podsećamo, početkom meseca, Rusija je došla u posed dokumenata koji ukazuju na to da u Ukrajini postoji više bioloških laboratorija koje su eksperimentisale sa patogenima nekih od najzaraznijih bolesti, a pojedini dokazi su uništavani na nepropisan način u toku krize u Ukrajini.

Takođe, dokumenta ukazuju na to da su biološke laboratorije u Lavovu eksperimentisale sa patogenima kuge, antraksa i bruceloze, dok su laboratorije u Harkovu i Poltavi eksperimentisale sa difterijom, salmonelom i dizenterijom, izjavio je tada šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

On je dodao da je u Lavovu uništeno više od 320 kontejnera sa ekstremno opasnim patogenima.

Amerika priznala!

Uprkos upornim negacijama da imaju bilo kakve veze sa biološkim laboratorijama, Amerika je popustila pod pritiskom Rusije i Kine.

Tokom saslušanja u Senatu, američka državna sekretarka Viktorija Nuland, upitana da li u Ukrajini ima hemijskog ili biološkog oružja, odgovorila je potvrdno.

 

-Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo da bi ruske trupe mogle pokušati da preuzmu kontrolu nad njima, tako da radimo sa Ukrajincima na tome kako da sprečimo da bilo koji od ovih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih snaga - odgovorila je Nulandova.

Ovo priznanje može biti samo "vrh ledenog brega", budući da, prema saznanjima Pekinga, Amerika kontroliše 335 bioloških laboratorija u 30 zemalja sveta.

Rusija ne isključuje pokretanje mehanizma konsultacija po Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTVC), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike