NATO nakon pada drona u Zagrebu promenio protokol: U sličnim slučajevima odmah moraju da intervenišu avioni (FOTO)

16.03.2022

20:33

0

Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kada operateri smatraju da je to samo radarski odraz, avioni moraju odmah u vazduh i da provere o čemu se radi

NATO nakon pada drona u Zagrebu promenio protokol: U sličnim slučajevima odmah moraju da intervenišu avioni (FOTO)
Tan2022-3-13_103324742_1 - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin izjavio je danas da je NATO savez zbog prošlonedeljnog pada drona sovjetske izrade u Zagrebu promenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

Govoreći na konferenciji za novinare posle završenog vanrednog sastanka ministara odbrane članica NATO u Briselu, Tonin je kazao da se sada već zna da je bespilotna letelica prošla kroz vazdušni prostor "barem tri savezničke države", i da je prelet bio registrovan.

Te države su, međutim, premda su letelicu registrovali radari, to zanemarile, označivši da je reč o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu", kazao je novinarima u Briselu nakon sastanka Tonin, prenosi STA.

Nakon tog incidenta, prema njegovim rečima, NATO je odmah promenio pristup za takve situacije, pa sada vazduhoplovstvo zemalja NATO mora da reaguje i kada je u pitanju moguć odraz na radarskoj slici.

Sada avioni država članica NATO u sličnim slučajevima odmah moraju da intervenišu, čak i ako operateri smatraju da je reč o lažnom tragu, precizirao je slovenački ministar.

 

- Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kada operateri smatraju da je to samo radarski odraz, avioni moraju odmah u vazduh i da provere o čemu se radi, kazao je Tonin novinarima.

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb stavila u stanje pripravnosti i svoje vazduhoplovstvo, dodao je on.

Slika ekrana/Google Maps
 

 

- I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagovati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni, dodao je slovenački ministar odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike