Rusija rešila pitanje vodosnabdevanja Krima, Britanija i pet zemalja zatražile sednicu SB UN o Ukrajini (FOTO/VIDEO)

16.03.2022

22:43

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Rusija rešila pitanje vodosnabdevanja Krima, Britanija i pet zemalja zatražile sednicu SB UN o Ukrajini (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina AP22060730948347 copy - Copyright 24sedam/AP Photo

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini ulazi u četvrtu nedelju. Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine nastaviće se i danas. Kako najavljuju američki mediji, očekuje se da bi predsednik SAD Džozef Bajden mogao saopštiti novu odluku američke administracije o slanju vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od jedne milijarde dolara.

U međuvremenu, ruske trupe preuzele su kontrolu nad Berdjanskom. Sa druge strane, ukrajinske snage nastavile su da primenjuju raketne lansere „Točka-U“ po gradovima Donbasa, a u tim napadima ima i poginulih i povređenih, a među njima i dece.

Humanitarni koridori su u funkciji i, prema navodima ukrajinskih vlasti, oko 29.000 ljudi evakuisano je iz blokiranih gradova.

Takođe, vlasti Krima tvrde da će Ukrajina priznati Krim čim Rusija završi proces demilitarizacije te zemlje.

Šta dosad znamo o sukobu

- 21. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori počeli 28.februara

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

Džo Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

- Moskva i Vašington ne žele da organizuju sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Džoa Bajdena

- Rusko-ukrajinski pregovori nastavljaju se sutra

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.45 Ruska baltička flota izvela vežbe obalskih raketnih sistema u Kalinjingradskoj oblasti

 

 

 

23.20 Rusija zauvek rešila pitanje vodosnabdevanja Krima

Ponovno puštanje u rad Severnog Krimskog kanala omogućilo je da se zauvek reši problem deficita vode na Krimu, saopštio je šef regiona Sergej Aksjonov listu "Izvestija". Kako je naveo, to će se pozitivno odraziti na razvoj svih sfera privrede.

Ukrajina je obezbeđivala do 85 odsto potreba Krima u pijaćoj vodi preko Severnog krimskog kanala koji polazi iz Dnjepra. Međutim, nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom 2014. godine, vodosnabdevanje kroz kanal do republike je bilo u potpunosti obustavljeno.
Tokom ruske specijalne operacije u Ukrajini Ministarstvo odbrane je uspelo da deblokira ovaj kanal i vrati mogućnost snabdevanja vodom poluostrva iz Dnjepra. Sada stručnjaci rade na čišćenju kanala i remontu infrastrukture hidrauličnih objekata.

23.15 Britanija i pet zemalja zatražile sednicu SB UN o Ukrajini
Velika Britanija, SAD, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, saopštila je danas misija Velike Britanije pri UN.

- Velika Britanija, Albanija, Irska, Norveška, Sjedinjene Države i Francuska pozvale su na sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini, saopštila je britanska misija UN na svom Tviter nalogu, prenosi TASS.

 

 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u petak da glasa o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahteva zaštita civila u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju, ali zapadne diplomate smatraju da ona neće biti podržana, jer ne poziva na prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa, javio je ranije Rojters.

23.00 Volodin: Za nacifikaciju Ukrajine krive SAD

Za militarizaciju i nacifikaciju Ukrajine krivi su senatori, kongresmeni i lider SAD Džozef Bajden, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

„Vreme je da svetska zajednica shvati ko je zaista kriv za militarizaciju i nacifikaciju Ukrajine. Bajden, senatori i kongresmeni SAD bili su inicijatori tih odluka. Upravo su oni počinili zločine protiv čovečnosti i treba da budu izvedeni na sud“, napisao je Volodin.

22.30 Nova vojna pomoć UK za Ukrajinu

Velika Britanija će predati Ukrajini mobilne protivavionske raketne sisteme „Starstrik“, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane nakon sastanka ministara odbrane zemalja NATO-a.

Kako je precizirano, taj sistem predstavlja dopunu druge vojne pomoći koju su pružile Oružane snage Velike Britanije, a koja uključuje preko 4.000 protivtenkovskih raketa.

22.10 Rusija u UN:Gađanje Donjecka raketom Točka U je terorizam

Napad ukrajinske vojske na Donjeck raketom „Točka U“ sa kasetnim punjenjem predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava i izjednačava se sa terorističkim napadom i ratnim zločinom, navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje.

Rusija je uputila pismo Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini kao zvaničan dokument.

U njemu se navodi da „napad koji su izvele ukrajinske Oružane snage ne predstavlja samo ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, nego se izjednačava sa terorističkim napadom i ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

21.58 - NATO nakon pada drona u Zagrebu promenio protokol

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin izjavio je danas da je NATO savez zbog prošlonedeljnog pada drona sovjetske izrade u Zagrebu promenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

Tonin je kazao da se sada već zna da je bespilotna letelica prošla kroz vazdušni prostor "barem tri savezničke države", i da je prelet bio registrovan.

21.35  Mizincev: Još 31.400 civila napustilo Mariupolj, hoće u Rusiju

Skoro 31.400 civila je evakuisano iz Mariupolja kroz humanitarne koridore, od kojih je 99 odsto izrazilo spremnost da ide u Rusiju ili područja pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

21.30 Rusija će se obratiti međunarodnim organizacijama zbog genocida u Ukrajini

Kijevske vlasti stvaraju u Ukrajini situaciju koja po svim međunarodno-pravnim normama odgovara genocidu, rekao je Mizincev.

- Primorani smo da sva ta pitanja pokrenemo i u međunarodnim organizacijama. Danas im upućujemo zvaničan apel, jer ukrajinske vlasti stvaraju situaciju koja po svim međunarodno-pravnim normama odgovara genocidu nad civilnim stanovništvom, istakao je general-pukovnik.

20.47 - Bajden nazvao Putina ratnim zločincem

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je novinarima danas da je ruski predsednik Vladimir Putin "ratni zločinac".

AP Photo/Patrick Semansky
 

20.40 - Ukrajina: Oslobođen gradonačelnik Melitopolja

Ruske snage oslobodile su gradonačelnika grada Melitopolja kojeg su uhapsile prošle nedelje, saopštio je danas Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

20.30 Pripadnici „Azova“ pokušavaju da izađu iz Marijupolja u civilnoj odeći

Pripadnici ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov“ redovno pokušavaju da pobegnu iz Marijupolja u civilu, ali ih odaju tetovaže sa kukastim krstom i drugim nacističkim simbolima, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

- Beležimo pokušaje militanata da se presvuku u civilnu odeću i pobegnu. Ne uspeva im uvek. Identifikovali smo niz slučajeva. Oni pokušavaju da se preruše u obične civile, ali ih po pravilu izdaje greška koju su napravili bez razmišljanja o budućnosti – mnogi od njih imaju tetovaže sa kukastim krstovima i drugim nacističkim simbolima. Neki čak pokušavaju da ih odseku nožem pre nego što pokušaju da se prebace na bezbedno mesto, rekao je Pušilin za „Prvi kanal“.

Profimedia
 

20.10 Granatiranje civila u DNR

Ukrajinske trupe otvorile su vatru u pravcu sela Jasno u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispaljeno je 16 granata kalibra 122 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

19.17 - Militanti nacionalističkog bataljona „Azov“ digli su vazduh zgradu pozorišta u Marijupolju koju su ranije minirali, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

19.01 Bajden daje dodatnih 800 miliona dolara Ukrajini

19.00 Ukrajina apeluje na Grčku da obustavi saradnju sa Rusijom

Ukrajina je apelovala danas na Grčku da zatvori svoje luke za ruske brodove i prestane da posluje sa ruskim kompanijama kako bi se pojačao pritisak na Moskvu da se okonča rat, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Grčkoj.

- Posebno smo tražili od Grčke da zatvori svoje luke za ruske brodove, da prestane da posluje sa Moskvom i da ne šalje svoje brodove u Rusiju, rekao je novinarima ukrajinski ambasador Sergej Šutenko, prenosi Rojters.

18.55 Služba bezbednosti Ukrajine priprema provokacije uz primenu toksičnih materija

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se pouzdano zna da Služba bezbednosti Ukrajine, uz podršku zapadnih zemalja, priprema provokacije uz upotrebu toksičnih materija, a cilj je da se Rusija optuži za upotrebu hemijskog oružja protiv ukrajinskog stanovništva.

Kako je precizirano, u jedinicama ruskih Oružanih snaga koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji nema i ne može biti hemijske municije. 

17.15 - Ruske vlasti blokirale Bi-Bi-Si

Ruske vlasti danas su blokirale sajt britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

 

Ona je u postu na društvenoj mreži Telegram obavetsila svoje pratioce o odluci Roskomnadzora i dodala da je "to tek početak akcija koje su odgovor na informacioni rat koji je pokrenuo Zapad", prenosi Rojters.

16.54 - Međunarodni sud pravde, povodom tužbe Ukrajine protiv Rusije, naložio je Moskvi da obustavi vojne akcije u Ukrajini

16.04 - Putin: Rusija ima dovoljno sredstava da se bori u trenutnoj situaciji

Centralna banka Rusije ne mora da štampa novac i zemlja ima dovoljno finansijskih sredstava da se bori sa aktuelnim izazovima, poručio je danas predsednik Vladimir Putin.

- Naša privreda i posao imaju sve neophodne resurse da ispunimo sve postavljene ciljeve, izazovi samo treba da nas mobilišu - rekao je ruski predsednik, prenosi agencija Rojters.

Putin je dodao da će se ruska ekonomija prilagoditi novoj realnosti koju su pokrenule sankcije Zapada Moskvi.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Vladimir Putin

Takođe je naredio povećanje finansiranja u oblasti infrastrukture, rekao da će vladi biti potrebne strukturne promene u privredi i obećao više podrške porodicama sa decom, kao i povećanje socijalnih davanja.

15:56 - Ukrajinci granatirali grad Jasinovatu

Ukrajinske trupe ponovo su u 17 časova (15 časova po srednjoevropskom vremenu) granatirale grad Jasinovata, ispalivši deset granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

15.43 - Zelenski: Ukrajina se povezala na evropsku elektromrežu

Ukrajina je okončala proces povezivanja na glavnu evropsku elektromrežu, izjavio je Zelenski.

- Sada (ukrajinska) struja teče u (EU) i obrnuto - objavio je.

15.38 - SZO saopštila da je suspendovala evaluaciju Sputnjika V „zbog tehničkih poteškoća izazvanih sankcijama".

15.23 - Putin: Zapad je podsticao Kijev na krvoproliće

Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su nameravale da krenu u rat, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin navodeći da je vlastima u Kijevu različitim kanalima upućen predlog da povuku vojsku iz Donbasa, ali da oni to nisu hteli.

On je dodao da su zapadni pokrovitelji Ukrajine podsticali Kijev na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike.

14.55 - Zelenski se obratio američkom Kongresu

14.19 - Lavrov optimističan posle sastanka sa Čavušogluom: Uvek postoje šanse da se situacija u Ukrajini reši

Uvek postoje šanse za mir i rešenje krize u Ukrajini, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

- Uvek postoje šanse da se situacija reši. Barem kao diplomata nemate pravo na drugi odgovor i druge akcije - poručio je Lavrov.

AP Photo
Sergej Lavrov

14.01 - Peskov: Pritisak SAD na druge zemlje je bez presedana, ali ima i onih koje se ne pokoravaju

Pritisak Sjedinjenih Američkih Država na druge zemlje koji se dešava ovih dana je bez presedana. Velika većina država se pokorava, ali postoje i one koje to ne čine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Sjedinjene Države ovih dana vrše pritisak bez presedana na mnoge svetske zemlje. Velika većina pokorava se tom pritisku, ali postoje i one koje to ne čine, već zauzimaju svoj suvereni, uravnoteženiji stav. One otvoreno saopštavaju da smatraju neprihvatljivim svaku vrstu pritiska - rekao je Peskov novinarima.

13.58 - Američki pukovnik: SAD treba da priznaju da je ruski stav o Ukrajini i NATO validan

Sjedinjene Američke Države treba da priznaju da je glavni stav Rusije i Vladimira Putina da ne žele NATO u Ukrajini validan, rekao je bivši savetnik američkog ministra odbrane, pukovnik u penziji Daglas Makgregor, gostujući u emisiji Takera Karlsona na Foks njuzu.

Makgregor, koji je bio savetnik ministra odbrane i kandidat tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa za ambasadora u Nemačkoj, ali ga je Senat odbio, govorio je o mogućoj operaciji ruske vojske u Ukrajini dan pre njenog početka.

13.55 - Rusija od danas prestaje da bude član Saveta Evrope, navodi se u saopštenju Komiteta ministara Saveta Evrope

13.19 - Zaharova: Taktika Ukrajine na Krimu je poput američke u Vijetnamu

Postupci režima u Kijevu u odnosu na Krim bili su slični postupcima američke vojske u Vijetnamu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Profimedia
Marija Zaharova

- Sada čujemo iz otvorene polemike i retorike da je zadatak bio da se smrvi, uguši svim oblicima blokada, sankcijama, da se slomi duh i vera u budućnost, između ostalog pribegavajući diverzijama i provokacijama - rekla je Zaharova na prezentaciji brošure „25 pitanja o Krimu“ u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

12.02 - Strani plaćenici se kaju što su došli u Ukrajinu

Na teritoriji Ukrajine nedavno je formiran prvi plaćenički bataljon „Međunarodna odbrambena legija Ukrajine".

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, u bataljonu je bilo plaćenika iz Velike Britanije, SAD, Francuske, Azerbejdžana, Brazila, Venecuele, Gruzije, Španije, Kanade, Meksika, Norveške, Portugala itd.

Na društvenim mrežama se pojavilo više video-snimaka na kojima plaćenici, koji su uspeli da se živi izvuku, prepričavaju svoja kratka iskustva na frontu. Prema njihovim rečima, ruska armija ih je žestoko napala, a ukrajinski nacisti su ih samo gurali u sigurnu smrt.

11.56 - Čavušoglu stigao u Moskvu

AP Photo/Hussein Malla
Mevlut Čavušoglu

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu doputovao je u posetu Moskvi. U toku su razgovori sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Ruski ministar je na početku sastanka rekao da se stavovi dve zemlje o Ukrajini ne podudaraju, ali da Moskva ceni napore Ankare.

11.51 - Kremlj: Predlog o o demilitarizovanoj Ukrajini sa sopstvenom vojskom posmatra se kao mogući kompromis

Kremlj je danas saopštio da se predlog o demilitarizovanoj Ukrajini sa sopstvenom vojskom, poput Austrije ili Švedske, posmatra kao moguć kompromis.

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

- Ovo je varijanta o kojoj se trenutno razgovara i koja bi stvarno mogla da se smatra kompromisom - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.46 - Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe: Sada se odlučuje o sudbini Rusije, nije joj ostavljena šansa da postupi drugačije

O sudbini Rusije odlučuje se u ovom trenutku, ona nikada neće odstupiti od pitanja obezbeđenja svog suvereniteta, izjavio je u sredu Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe.

- Naša zemlja trenutno preživljava istinski istorijski trenutak. Odlučuje se o sudbini Rusije, njenom budućem mestu u svetu - rekao je Nariškin na stručnom savetu za istorijsko obrazovanje pri Ministarstvu prosvete i nauke.

10.46 - Ukrajinska vojska bez borbe predala ruskim snagama hidroelektranu „Kahovka“

Kako su saopštili ruski izvori, u hidroelektrani „Kahovka", koja je strateški objekat, nastavlja se normalan život.

Jedinice ruske garde, prema navodima, obezbeđuju zaštitu i bezbednost hidroelektrane, a radnici stanice postepeno se vraćaju na svoja mesta.

- Bataljonsko-taktička grupa Ruske garde, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Rusije, uspešno je odbila napad neonacista koji su pokušavali da preotmu elektranu i sprečila ljudske žrtve. Pošto je jedini prelaz od Zaporožja do Nove Kahovke preko Dnjepra hidroelektrana „Kahovka“, preko nje je bio organizovan zeleni koridor. Sada izbeglice mogu da se vrate kućama - saopštila je Ruska garda.

10.12 - Lavrov: Pregovori nisu laki, ali ima nade

Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Pregovori Rusije i Ukrajine ne idu dobro, ali ima nade za kompromis, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da se ozbiljno razgovara o neutralnom statusu Ukrajine.

On je takvu izjavu dao za RBC televiziju i to, kako je rekao, na osnovu procene ruskih pregovarača.

- Oni kažu da pregovori nisu laki iz očiglednih razloga. Ipak, ima nade za kompromis. Zajedno sa bezbednosnim garancijama ozbiljno se razgovara i o neutralnom statusu - rekao je Lavrov.

10.07 - „Savet Evrope gubi smisao istupanjem Rusije"

Predsednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin kritikovao je danas Savet Evrope, navodeći da je ta organizacija u poslednje vreme osuđivala Rusiju na osnovu dvostrukih standarda i da će izgubiti smisao nakon istupanja Rusije.

On je naveo da Savet Evrope, po povlačenju Rusije iz te organizacije, više neće imati šta da radi i da može samo da se raspusti, prenosi ruska agencija TAS S.

“Savet Evrope gubi smisao. Nedavno se posvetio Rusiji, njenim kritikama, osudama, pritiscima, apelima i rezolucijama. Bez naše zemlje, kolege iz Saveta Evrope neće imati šta da rade. Za njih postoji samo jedan izlaz: trebalo bi sami sebe da raspuste”, poručio je Volodin.

10.01 - Bajden stiže u Evropu

AP Photo/Evan Vucci
 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je učešće predsednika SAD Džoa Bajdena na vanrednom samitu Alijanse, koji će biti održan 24. marta u Briselu.

9.42 - Ukrajinski vojnici hteli da diskredituju ruske snage insceniranim fotografijama

Ukrajinski vojnici dobili su naređenje da diskredituju ruske snage tako što će u medijima prikazati mesta sahranjivanja civila koji su navodno poginuli tokom specijalne operacije, saopštila je Narodna milicija DNR.

Zbog toga su Oružane snage Ukrajine napravile inscenirane fotografije i video-snimke „masovne grobnice“ sa više od hiljadu tela.

9.26 - Šolc isključuje mogućnost NATO intervencije u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je isključio mogućnost vojne intervencije NATO u Ukrajini.

Zapad i dalje polaže nadu u sankcije protiv Rusije, rekao je Šolc na skupu u organizaciji dnevnika „Velt“ u Berlinu.

- Nećemo uspostavljati zone zabrane letova iznad Ukrajine. To bi vodilo ka direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom i ruskim avionima - objasnio je nemački kancelar.

8.00 - Zelenski: Pregovori se nastavljaju

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Pozicije strana na pregovorima Kijeva i Moskve zvuče realističnije, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Susreti se nastavljaju, kako me izveštavaju, pozicije zvuče već realističnije. Ali, potrebno je još vremena kako bi odluke bile u interesu Ukrajine - rekao je zelenski u svom video-obraćanju na Telegramu.

7.40 - Oko 20.000 ljudi uspelo je tokom prethodnog dana da napusti opkoljeni Marijupolj humanitarnim koridorom.

Prema rečima zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirila Timošenka, građani su evakuisani sa oko 4.000 privatnih vozila od kojih je 570 otišlo u grad Zaporožje, dok su ostali proveli noć u drugim mestima usput, prenosi AP.

Marijupolj, strateški važan lučki grad sa 430.000 stanovnika na Azovskom moru, više od 10 dana je pod opsadom ruskih snaga.

7.20 - Sirene za uzbunu u više ukrajinskih gradova

AP Photo/Pavel Dorogoy
 

Sirene za uzbunu oglasile su se pred zoru u više ukrajinskih gradova, a građani su upozoreni da odu u skloništa.

Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnjepru, javljaju lokalni mediji i novinari na terenu, prenosi BBC.

07:05 Pokrenut postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope

Lideri Saveta Evrope izjavili su sinoć da je "zbog neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajnu", pokrenut postupak isključivanja Ruske Federacije iz Saveta Evrope, nakon što je ranije sinoć Rusija saopštila da je donela "svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku" da se povuče iz te organizacije.

- Sinoć je Parlamentarna skupština jednoglasno zaključila da Ruska Federacija više ne treba da bude država članica Saveat Evrope. Komitet ministara će sutra ujutru održati vanrednu sednicu i u svetlu današnjeg obaveštenja iz ruskog Ministrstsva spoljnih poslova o odluci ruskog rukovodstva da se povuče iz Saveta Evrope - navodi se u saoštenju iz Strazbura.


7.00 - Civili izašli bezbedno

AP Photo/Felipe Dana
 

Snage Luganske Narodne Republike osigurale su bezbedni izlaz civilima iz grada Rubežnoje, izjavio je predstavnik odbrane LNR Ivan Filiponenko.

Kako je rekao, u okviru ofanzive u pravcu Severodonjecka pružena je puna podrška tamošnjem stanovništvu i osiguran koridor kako bi oni mogli bezbedno da se evakuišu.

Prema njegovim rečima, nekoliko porodica sa decom trenutno su smešteni u Lugansku.

6.50 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja ukrajinske vojne tehnike i skladišta sa municijom u Černigovskoj oblasti.

6.30 - Premijer Republike Krim Vladimir Konstantinov izrazio je uverenje da će zvanični Kijev priznati Krim čim se završi proces demilitarizacije Ukrajine.

On je to izjavio povodom osme godišnjice od referenduma kada se Krim ponovo vratio u sastav Rusije.

- Možemo da budemo sigurni u to da će uskoro, čim se završi celokupna demilitarizacija Ukrajine, Kijev obavezno priznati Krim kao deo Rusije - kazao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike