U Donbasu pronađena još jedna masovna grobnica civila: Ukrajinski vojnici ljude izvlačili iz podruma i koristili ih kao živi štit

15.03.2022

19:06

0

Oni koji su se suprotstavili ili pokušali da pobegnu bezdušno su streljani

U Donbasu pronađena još jedna masovna grobnica civila: Ukrajinski vojnici ljude izvlačili iz podruma i koristili ih kao živi štit
rat ukrajina (11) - Copyright AP Photo/Felipe Dana

Narodna milicija Luganske Narodne Republike nedavno je na Popasnjanskom pravcu otkrila masovnu grobnicu civila. Tela su pronađena u zoni Popasnjanske železničke pruge. Neprijateljska vojska koja je odstupala izvlačila je ljude iz podruma i koristila ih kao živi štit, kaže Leonid Pasečnik, lider LNR.

Upitan kako su ti ljudi stradali i da li su prethodno bili mučeni, u razgovoru za Sputnjik lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik rekao je da je neprijateljska vojska streljala one koji su se suprotstavili ili pokušali da pobegnu.

- Neki su uspeli da prežive. U ovom momentu ne možemo izvršiti evakuaciju tela zbog masovnog granatiranja oružanih formacija Ukrajine - izjavio je on.

Otkrio je i da snage LNR na oslobođenim teritorijama nalaze naoružanje koje je Ukrajina dobila od NATO-a.

- Podaci koje je u više navrata iznosila naša armija, a kasnije i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, potvrđuju da je Kijev planirao da u martu 2022. godine pokrene sveobuhvatnu ofanzivu na Donbas. Naravno, za to su se pripremale Oružane snage Ukrajine, svi nacionalistički bataljoni koje su angažovani na teritoriji zemlje. Redovni sastav su obučavali strani instruktori, sigurno iz SAD, Kanade i Velike Britanije mada spisak tih zemalja može biti duži. Ukrajinske oružane formacije dobile su najnoviju tehniku i naoružanje od svojih prekomorskih partnera. I Kijev se time neverovatno ponosio. Oslobađajući našu teritoriju, branioci Republike skoro svakodnevno pronalaze odbačene „prekookeanske poklone“: švedske protivtenkovske vođene rakete, ručne bacače američke proizvodnje, protivtenkovske raketne komplekse „Džavelin“ itd. To čime se ukrajinska vlada toliko ponosila i htela da to iskoristi za „uništenje Donbasa“, sada je to u posedu Narodne milicije LNR i naša će ga vojska iskoristiti protiv samih ukrajinskih nacionalista, koji odbijaju da dobrovoljno polože oružje nego nastavljaju sa genocidom nad narodom Donbasa - rekao je Pasečnik.

Profimedia
Leonid Pasečnik

On je podtvrio i informacije da je u gradovima koji su bili pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine vršena likvidacija onih za koje se sumnjalo da su povezani sa LNR, DNR i Rusijom.

- Da, na veliku žalost, to je istina. Ukrajinski nacionalistički bataljoni su terorisali mirne stanovnike Donbasa ne samo zbog nekih rodbinskih veza ili zbog podrške Luganskoj ili Donjeckoj Narodnoj Republici ili Rusiji, nego i zbog lične koristi. Oni su isterivali ljude iz njihovih domova, oduzimali su im automobile, pljačkali ih i prebijali. Nekome pod sumnjom da ima veze sa Republikama u Donbasu ili Rusijom, nekima su govorili da odaje informacije samo zbog toga što je prosto išao ulicom i razgovarao telefonom. Takvih strašnih iskustava ima mnogo. Svako ko je na sebi osetio šta znači rat u Donbasu ispričaće vam mnogo o cinizmu i nakaznosti „ukrajinskih oslobodilaca“ - kazao je on.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike