Studija pokazala: Ako vežbate svega 150 minuta nedeljno, značajno ćete povećati osećaj sreće

23.11.2021

08:17

0

Vežbanje vas čuva od depresije i popravlja raspoloženje

Studija pokazala: Ako vežbate svega 150 minuta nedeljno, značajno ćete povećati osećaj sreće
bruce-mars-jY-GlbKeTDs-unsplash - Copyright Unsplash

Nova studija nedavno objavljena u časopisu "Journal of Happiness Studies" kaže da 150 minuta lakših fizičkih vežbi na nedeljnom nivou može drastično da smanji teskobu i podignu raspoloženje i osećaj sreće.

Do tih rezultata su došli istraživači Mičigenskog univerziteta pregledom 23 već postojeće studije, a saznali su i da u postizanju osećaja zadovoljstva ni jedan tip vežbi nije posebno efikasan, već je svaka vrsta fizičke aktivnosti podjednako korisna.

Oni koji su se opisali kao "vrlo aktivni" mogu tako, prema istraživanju, biti do 52 odsto srećniji od onih koji uopšte nisu aktivni, dok oni koji kažu da su "dovoljno aktivni" mogu iskusiti 30 odsto više sreće od neaktivnih; ali taj će procenat zavisiti naravno i od celokupnog zdravlja i socijalnog života pojedinca.  

- Moguće je da su rezultati ovakvi jer oni koji su generalno zadovoljniji imaju i više sredstava da sebi priušte, na primer, članstvo u teretani - rekla je za "Newsweek" psihološkinja dr Sarita Robinson.

Takođe, kaže ona, manje je verovatno da ćemo vežbati kad smo potišteni ili depresivni...

Ipak, dodaje, među lekarima i naučnicima postoji opšti konsenzus da nas vežbanje čini srećnijima, a sada znamo i da je u sedam dana za osećaj sreće dovoljno vežbati 150 do 300 minuta.

Unsplash
 

- Iako su svi oblici vežbanja dobrodošli, različite vežbe imaju različite učinke, pa joga, recimo, pomaže u opuštanju, dok nas trčanje na drugačiji način oslobađa od negativne energije - napomenula je Robinson.

Inače, studija koja je u januaru ove godine objavljena u "American Journal of Psychiatry" kaže da redovno vežbanje može da smanji, pa i u potpunosti da spreči depresiju.

Prema njoj, oni koji ne vežbaju imaju čak 44 odsto veću šansu da razviju depresiju u odnosu na one koji redovno vežbaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike