Pravilnim disanjem možete zaustaviti stres: Ovako se radi vežba disanja

01.12.2020

22:20 >> 17:19

0

Autor: K. Obradović

A dovoljno je da je praktikujete dva puta dnevno

Pravilnim disanjem možete zaustaviti stres: Ovako se radi vežba disanja
Pixabay

Sigurno ste pomislili, ok, valjda znam da dišem. Iako je disanje nesvesna radnja, postoji i nešto što se zove svesno disanje.

Kada ste pod stresom vaše srce lupa brže, dlanovi se znoje i osećate napetost u celom telu. A postoji način da se taj stres zaustavi. Psiholog dr Lea Lagos kaže da je važno da naučimo da kontrolišemo disanje.

– Prvo treba da shvatimo šta nam stres fiziološki čini. Puls nam skače, a mozak dobija signal da telo kreće ili u obranu ili u beg. Mišići se jače stežu i slabi nam sposobnost donošenja odluka – objašnjava ona.
Nedavno u jednom istraživanju otkrila da sistematsko pravilno disanje u trajanju od dvadeset minuta, a koje se sprovodi dva puta dnevno, može značajno da ublaži stres, smanji puls i krvni pritisak.

– Za ovu vežbu se diše u idealnoj frekvenciji, što je oko šest udisaja u minutu. A sledeći put kad vam se dogodi nešto stresno brže ćete se toga osloboditi, jer ste uvežbali telo kako da reaguje – kaže Lagos.

Dokazano je da ova metoda disanja poboljšava raspoloženje, popravlja fokus i san, podiže energiju i čini nas otpornijim!

Kako se pravilno radi vežba disanja za stres?

Većina ljudi udiše četiri sekunde i izdiše šest sekundi.  Dišete tom brzinom dva minuta (postavite tajmer). Prvo kroz nos udahnete, pa kroz stisnute usne izdahnete, kao da duvate u nešto vruće. Dok u glavi odbrojavate četiri sekunde za udisaj i šest sekundi za izdisaj, usredsredite se na protok vazduha koji ulazi kroz nos i izlazi kroz usta.

– Takvo disanje sprovodite po 20 minuta dva puta dnevno i otkucaji srca će vam se smanjiti što znači da srce više neće biti pod velikim naporom, zbog čega je odmah i zdravije – kaže Lagos.

Kad srce ne radi pod opterećenjem, možemo da se bavimo istom težinom telesne aktivnosti, ali uz mnogo manje napora.

Saznaj više:

Razlozi zbog kojih se budite noću: Promenite neke navike i spavajte kao beba

Pokreće metabolizam i drži sitost: Nutricionisti otkrili najzdraviji doručak

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti