Praznična dekoracija utiče na zdravlje: Da li ste čuli za sindrom novogodišnje jelke?

27.12.2022

08:54

0

Opsežna istraživanja otkrila su da novogodišnja jelka ne utiče dobro na naše zdravlje

Praznična dekoracija utiče na zdravlje: Da li ste čuli za sindrom novogodišnje jelke?
Devojčica kiti novogodišnju jelku - Copyright Profimedia

Bliže nam se novogodišnji praznici koji su prema mišljenju mnogih najlepše godišnje doba. Vreme praznovanja, darivanja i porodičnih okupljanja. Međutim, naučnici kažu drugačije. Stručnjaci tvrde da bi ukrasi, na čelu sa novogodišnjom jelkom, mogli negativno da utiču na naše zdravlje. A za to postoji i stručni naziv – sindrom novogodišnje jelke.

Unsplash
 

Sindrom novogodišnje jelke opisuje zdravstveno stanje pojačanih alergijskih reakcija kada postavljate jelku i ukrašavate je. Simptomi uključuju curenje iz nosa, kijanje i kašalj. Slični su polenskoj groznici, pa može da se javi i svrab očiju, ali i osip na koži, koji je poznat kao dermatitis novogodišnje jelke. Osobe s astmom mogu da osete pogoršanje simptoma, koji bi mogli da se razviju u bronhitis - objasnio je farmaceut Sultan Dajani.

Kako dalje tvrdi, pretnju po zdravlje mogu da predstavljaju, i ukrasi, i lampice. A krivac za to su grinje, jedan od najčešćih alergena, koje se preko jelki, bilo pravih ili veštačkih, kao i ukrasa i lampica unose u kuću.

- Zbog toga može da vam curi nos, suze oči i mogli biste da počnete da kijate. Ako vam se na telu pojavi osip, možda reagujete na „sok“ novogodišnje jelke. Osip je sličan onom koji prouzrokuje otrovni bršljan. Razvija se kroz nekoliko dana nakon dodirivanja novogodišnje jelke - dodao je.

Pexels
 

Čuvajte se i buđi sa novogodišnje jelke

- Studija je otkrila više od 50 vrsta buđi na uzorcima koje su istraživači doneli sa svojih novogodišnjih jelki. Veštačka jelka, takođe, može da ima buđ ako je prašnjava ili skladištena u vlažnoj garaži, podrumu ili na tavanu. Kako se jelka unosi u kuću, toplije okruženje prouzrokuje rast buđi - kaže Dajani.

Ni ukrasi nisu bezazleni, zato je neophodno držati decu na oku jer postoji mogućnost da se njima uguše ili otruju.

- Pazite i sa staklenim ukrasima, koji mogu da se razbiju. Takođe, neki od njih sadrže olovo, živu ili metilen hlorid, supstance koje mogu da budu otrovne ako se dodirnu, unesu u usta ili progutaju. Iako su oštri, mali komadi stakla obično prolaze kroz probavni trakt bez problema - saopštili su iz Nacionalnog centra za otrove u SAD.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike