Jedite čokoladu bez griže savesti, za to imate bar 5 super razloga

09.10.2020

14:15 >> 15:29

0

Već i pomisao na tamnu kockicu leči

Jedite čokoladu bez griže savesti, za to imate bar 5 super razloga
Copyright Pixabay

Možda i postoje ljudi koji ne vole čokloadu, ali mi ne poznajemo takve. Iako je mnogi proteruju iz života jer nije dobra za liniju, često stižu vesti, potkrepljene naučnim, medicinskim istraživanjima, da je čokolada dobra za zdravlje. Važno je samo biti umeren i praviti dobar izbor, a to je čokolada koja ima minimum 70 procenata kakaoa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Začin i lekovita biljka: Ruzmarin štiti mozak

Crna čokolada dobra je za organizam – iznutra i spolja. Čokoladi visokim procenatom kakaoa jedna je od najatraktivnijih antiinflamatornih namirnica, a pritom je bogata antioksidansima. Zrna kakaoa spadaju u superhranu, koja se iz našeg mozga može bukvalno proširiti u naše srce. Ona donosi osećanje da vam je u životu dobro. čak i kada nije tako.

Zdrava je za srce

Dokazano je da uzimanje oko 30 grama čokolade dnevno povećava protok krvi u srcu i prohodnost arterija. Smatra se da flavonoli iz tamne čokolade podstiču zdravu funkciju krvnih sudova. Lekari medicinske škole pri Harvardu sugerišu da upravo ti sastojci mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i srčane insuficijencije, ali i loš (LDL) holesterol.

Jača memoriju

Ova ukusna superhrana istog trena kada je probamo stavlja na raspolaganje svoje protivupalne moći. Vaša čula se opuštaju osećajem euforije (hvala, endorfini), protok krvi se povećava u mozgu i pomaže u jačanju memorije, vremena reakcije, pažnje i veština rešavanja problema.

ČITAJTE I: Kako i koliko da vežbate da biste bili fit kao Ana Ivanović

Štiti od sunca

Iako je sunca sve manje, vredi znati da čokolada štiti od negativnog dejstva njegovih zraka. Čak i ako nanosimo SPF 50, čokolada bi nam mogla pomoći. Neke medicinske studije sugerišu da njeni neverovatni flavonoli štite kožu od štetnih UV zraka. Uz kreme s visokim zaštitinim faktorom, čokolada nam pruža zaštitu iznutra.

Pixabay

Briše bore

Da li je moguće da bi vam jednostavne blagodati čokolade mogle pomoći da izgledate mlađe? Da, mouće je. Uzimanje malih količina tamne čokolade dnevno obezbediće koži dovoljno antioksidanata za borbu protiv bora i oštećenja od sunca.

Ublažava stres

Pomirimo se sa tim: svi su pod stresom. Zbog toga se u našem telu mogu razviti bukvalno sve bolesti. Utešno je znati da možete sedeti i opustiti se uz čokoladu koja će vam pružiti mnogo više od pukog smirivanja nerava. Napokon, istraživači su nedavno otkrili da kada osoba jede čokoladu, njeno telo oslobađa manje kortizola i adrenalina tokom stresnih situacija.

Sledeći put kada posegnete za kockicom čokolade, uverite se koliko ima kakaoa i smatrajte je svojim tajnim sastojkom za srećan i zdrav životni stil.  Držite ovaj mini-buster za sreću nadohvat ruke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Taste of Home

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike