Smanjuje stres i nervozu, a ne košta maltene ništa: Šolja čaja od matičnjaka učiniće čuda za vašu psihu

16.06.2022

18:14

0

Autor: Z.A.S.

Preporuka je da se kuvaju sveži listovi matičnjaka

Smanjuje stres i nervozu, a ne košta maltene ništa: Šolja čaja od matičnjaka učiniće čuda za vašu psihu
pexels-thirdman-7956572 - Copyright Pexels

U borbi protiv stresa koristimo razne metode, a mnoge od njih mogu da budu prirodne i da vas maltene ne koštaju ništa.

Ukoliko još uvek niste, obavezno isprobajte čaj od matičnjaka, jer ovaj napitak je prirodni elksir protiv nervoze. Kada osetite da ste napeti, nervozni ili pod stresom, obavezno se opustite uz šolju ovog zdravog i prirodnog napitka.

Naime, prema istraživanjima, čaj od matičnjaka može da smanji stres i anksioznost. On sadrži Gama-aminobuternu kiselinu (GABA), a koja utiče na mozak i podstiče smanjenje stresa. Šolja ovog čaja može da pomogne i da smanjite nepovoljno raspoloženje, da poboljšate dobru energiju, a čak pozitivno utiče i na seksualnu želju.

Pexels
 

Matičnjak ima i antimikrobna svojstva, pa pored toga što pomaže kod nervoze, smanjuje i rizik od infekcije. Takođe je prepun i antioksidanata koji su neophodni za detoksikaciju i zaštitu tela od štete koju mogu da izazovu slobodni radikali.

Međutim, kako se kuvanjem smanjuje nivo antioksidanata, u svrhu detoksikacije, preporučuje se upotreba svežih listova matičnjaka. Takođe, iskustva pokazuju da matičnjak pomaže i kod gorušice.

Ono što bi trebalo da znate jeste da sa matičnjakom nikako ne treba preterivati, jer bi, ukoliko se uzme u velikim količinama, mogao da izazove kontra efekat i da pojača anksioznost.

Unsplash
 

Kako se pravi čaj od matičnjaka?

Prelijte supenu kašiku matičnjaka sa 200 ml proključale vode i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Nakon toga, čaj procedite i uživajte. Matičnjak je prijatnog i blagog ukusa, a možete ga zasladiti sa malo meda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike