Zašto je spavanje sa uključenim ventilatorom loše za vas i koja su druga rešenja za vrele noći?

05.07.2022

22:38

0

Autor: D. R.

Uključivanje ventilatora dok spavate posebno nije poželjno ukoliko patite od alergija

Zašto je spavanje sa uključenim ventilatorom loše za vas i koja su druga rešenja za vrele noći?
Unsplash

Živa na termometru ne posustaje, veoma je toplo, ali noću nam to mnogo više smeta jer nam ne dozvoljava da se kvalitetno odmorimo i naspavamo. Zbog toga pribegavamo i ne tako dobrim rešenjima.

Neki ljudi ne mogu da spavaju bez uključenog ventilatora. Bilo da je to zbog vrelih letnjih noći ili zato što im zvuk pomaže da zaspu, prosto osećaj vetra koji duva direktno u njih im je neophodan.

Ali iako sam ventilator nije toksičan objekat, njegovo korišćenje noću dok spavate može dovesti do određenih posledica.

Evo kako vaše telo može da reaguje dok spavate sa uključenim ventilatorom.

Kao bonus, imamo nekoliko jednostavnih rešenja kako možete sebi da napravite hladnije noći bez da ventilator duva direktno u vas.

1. Isušiće vam usta i nosne šupljine

Studije otkrivaju da ostavljanje uključenog ventilatora pomaže "isparavanju" znoja i vlage iz vašeg tela, što dovodi do dehidracije i isušivanja usta i nazalnih prolaza. Ako živite na nekom suvom podneblju, na to treba obratiti posebnu pažnju, jer se ove posledice mogu pojaviti još brže. Međutim, generalno, šolja vode je više nego dovoljna da povratite vodu koja vam je potrebna.

Profimedia
 

2. Može pogoršati vaše alergije

Ako imate alergije, spavanje sa uključenim ventilatorom nije dobra ideja. Prema istraživačima, vetar može pomoći u cirkulaciji čestica alergena, povećavajući vaše šanse za astmu, suve oči i polensku groznicu.

3. To je jedan od uzroka grčeva u mišićima

Temperatura noću ima tendenciju brzog opadanja i, dok je izlaganje hladnoći jedan od uzroka grčeva u mišićima, ventilatori vas mogu izložiti koncentrisanijem i konstantnijem hladnom vazduhu, koji duva direktno u vas. S druge strane, vazduh koji duva iz ventilatora može izazvati mučnine ili glavobolje.

Pokušajte da primenite neke druge tehnike rashlađivanja tokom toplih, letnjih noći:

1. Umesto da uveče uključite ventilator, spavajte sa otvorenim prozorom

Najpametnije rešenje za vruće noći je jednostavno ostaviti prozor otvoren. Hladan vetar tokom ranog jutra pomoći će da se vazduh ohladi. Ako se plašite komaraca, možete pokušati da montirate mrežu ili paravan na svoj prozor.

Unsplash
 

2. Stavite mokar peškir ili veću posudu punu vode blizu kreveta

Da bi vaša soba bila otporna na dehidraciju, stavite mokar peškir pored uzglavlja ili napunite neku veliku posudu vodom i ostavite je pored kreveta, na podu. Ova rešenja će vam pomoći da povećate vlažnost u vašoj spavaćoj sobi.

3. Okrenite ventilator u drugom pravcu

Ako jednostavno ne možete da spavate bez ventilatora, pokušajte da ga okrenete u drugom pravcu. Na ovaj način neće duvati direktno u vas. Takođe možete pokušati da ga stavite pored prozora, tako da može uhvatiti spoljašnji vazduh i pomoći mu da uđe u prostoriju.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti