Naučnici otkrili bizarnu stvar: Ove grinje se svake noći pare na našim licima

29.06.2022

18:58

0

Autor: D. R.

Istraživanja su pokazala da grinje žive u porama naše kože, noću se bude, jedu i pare na našem licu dok spavamo

Naučnici otkrili bizarnu stvar: Ove grinje se svake noći pare na našim licima
profimedia-0319058633 - Copyright Profimedia

Iako se ta činjenica čini kao scena iz horor filma, ova stvorenja su i te kako stvarna i zbog svog neobičnog načina života postaju tako pojednostavljeni organizmi da bi se uskoro mogli sjediniti s ljudima, pokazala je analiza DNK grinje Demodex folliculorom objavljena u časopisu "Molecular Biology and Evolution".

Grinju Demodex folliculorum nosi praktično svaki čovek, a njihov broj se povećava tokom godina. Duga je oko 0,3 milimetara, a živi unutar folikula dlake na koži lica. Hrani se mrtvim ćelijama kože, aktivna je noću kada se kreće između folikula kako bi se parila.

Naučnici Univerziteta Riding i Bangor u saradnji sa kolegama iz Valensije, Beča i San Huana sekvencirali su genom grinje Demodex folliculorum i primetili da je ta vrsta na putu tranzicije, tj. od spoljnog parazita postaje naš unutarašnji stanovnik.

Unsplash
 

- Otkrili smo da ove grinje imaju drugačiji raspored gena delova tela od drugih sličnih vrsta jer se prilagođavaju zaštićenom životu unutar pore. Ove promene u njihovoj DNK rezultirale su nekim neobičnim telesnim pokazateljima i ponašanjima - rekla je za portal EurekAlert! dr. Alehandra Peroti, profesorka biologije Univerziteta Riding i jedan od koordinatora studije.

Naučnici su otkrili da je kod grinje Demodex folliculorum usled njene izolovanosti (zbog čega nije izložena spoljnim pretnjama) i nedostatka susreta s drugim grinjama različitih gena došlo do genske redukcije. To je dovelo do toga da je D. folliculorum postao izuzetno jednostavan organizam sa sitnim nogama koje pokreću samo tri jednoćelijska mišića.

Demodex folliculorum preživljava minimalnim repertoarom proteina i to najmanjim brojem proteina ikada viđenim u ovoj i srodnim vrstama.

- Ovo smanjenje gena razlog je i njihova noćnog ponašanja. Grinjama nedostaje zaštita od ultraljubičastog zračenja i izgubile su gen koji uzrokuje da se životinje probude na dnevnom svetlu - naveli su naučnici.

Njihov jedinstveni raspored gena, takođe, rezultira neobičnim navikama u parenju.

Unsplash
 

- Reproduktivni organi grinje D. folliculorum pomerili su se prema napred, a mužjaci imaju penis koji je usmeren ka gore iz prednjeg dela tela. To znači da moraju da se postave ispod ženke kada se pare i kopuliraju dok se oboje drže za ljudsku dlaku - zaključili su naučnici.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike