Izbegavajte brze dijete sa interneta: Skinućete nekoliko kilograma, a onda će vam se organizam surovo osvetiti

19.04.2022

04:21

0

Svaka osoba je različita i ima različite potrebe, kako inače tako i u vezi sa ishranom

Izbegavajte brze dijete sa interneta: Skinućete nekoliko kilograma, a onda će vam se organizam surovo osvetiti
Dijeta - Copyright Profimedia

Višak kilograma nije ni najmanje lako nositi. I osim što prilično šteti zdravlju, čini da se osećamo tromo i bezvoljno.

Zato, mnogi od nas, traže rešenje za ovaj problem. Iako bi bilo najjednostavnije probušiti kašiku, mnogi ipak traže brzinska rešenja.

Pretraživanjem interneta ćete, činjenica je, pronaći dosta toga korisnog, međutim, dijete to definitivno nisu.

Prvenstveno, morate razumeti da ne postoje dve iste osobe i da ono što jednoj osobi prija, drugoj i te kako može da škodi.

Različiti metabolizmi, potrebe, genetika, pa čak i krvna slika, zahtevaju različite pristupe. Nutricionisti su saglasni da brzinske dijete, tablete, pa čak i gladovanje, nikako nisu dobra rešenja.

Telo uzvraća udarac

Sigurno ste videli nekoliko različitih reklama za razne pilule i čajeve za mršavljenje. I da, oni možda deluju primamljivo, ali nikako nisu rešenje za probleme sa kilogramima. Pre svega, utiču na centre za glad u mozgu. Moći ćete da konzumirate uobičajenu hranu, ali u manjim količinama, što je odlično, sve dok ne prestanete sa "tretmanom". Tada će telo uzvratiti udarac i to tako što će vam se apetit povećati, pa ćete biti u još većem problemu. Gladovanje nikako ne može biti dobro rešenje.

Pixabay
 

I sada se verovatno pitate zbog čega su popularne dijete štetne? Odgovor je jednostavan: Svaki čovek je različit. Imamo različite metabolizme, potrebe za energijom i nutritijentima.

Na primer: Osoba A radi kao prodavačica u supermarketu i ne kreće se previše tokom rada. Osoba B je fitnes instruktor, dok je osoba C lekar, čiji rad podrazumeva i dnevne i noćne smene. Ove tri osobe se razlikuju po navikama u ishrani, genetici i eventualnim oboljenjima, akutnim i hroničnim. Sve pomenuto su varijabile koje utiču na izbor i količinu namirnica u ishrani. Nutricionista najbolje zna ko, kada, koliko i šta treba da pojede, jer ako bi osobe A, B i C imale identičan plan ishrane, prva bi se ugojila, druga smršala, a treća eventualno ostala na nekom optimumu. Ovo je samo pod uslovom da su svo troje zdrave osobe. Ako su bolesne, situacija postaje komplikovanija, jer treba uzeti u obzir i namirnice koje osobe smeu ili ne smeju da koriste.

Profimedia
 

Vežbanje je neophodno

Treba istrajavati u stavu da je fizička aktivnost bitna za sagorevanje masti. Mišići su "fabrike" za sagorevanje masti, ali neke popularne dijete idu ka tome da se ne koriste cele grupe namirnica i da se izbegavaju fizički napori. Ugljeni hidrati su gorivo, ali ako se previše unose one će se transformisati u masti. Masti su, opet, važne za sintezu hormona, prenos vitamina i imaju još nebrojeno mnogo uloga. Baš kao i ugljene hidrate i masti, belančevine treba unositi onoliko koliko je telu potrebno. Ignorisanjem fizičke aktivnosti sigurno će se izgubiti na mišićnoj masi, a tako se gubi i mogućnost da se troše kalorije iz masti. Mišići mogu da se sačuvaju redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom.

Pexels
 

Ishrana osoba sa zdravstvenim problemima

Bolesnim osobama je od suštinske važnosti da konzumiraju prave namirnice, jer hrana može da bude lek, ali može i da pogorša postojeće stanje ili da stvori novi zdravstveni problem. Ono što je za dijabetičare dobro, ne mora da bude dobro za osobe koje pate od gastritisa. Čak i manje opasna stanja, poput povišenog krvnog pritiska ili holesterola, ne smeju da se ignorišu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike