„Palata sećanja“ izum starih Grka i Rimljana, a sada naučno dokazana mnemonička metoda treninga koja daje vašem mozgu super pamćenje

23.06.2022

18:58

0

Autor: D. R.

Uz ovu metodu vrlo jednostavno možemo poboljšati pamćenje

„Palata sećanja“ izum starih Grka i Rimljana, a sada naučno dokazana mnemonička metoda treninga koja daje vašem mozgu super pamćenje
Pamćenje - Copyright Profimedia

Svako može poboljšati svoje pamćenje koristeći dokazanu naučnu metodu koju su razvili stari Grci i Rimljani. Osnovna ideja je da se napravi „palata sećanja“.

Grupa istraživača kaže da svakodnevni trening uz pomoć ove tehnike, može poboljšati vaše prosečne veštine skladištenja, omogućavajući vam da više nego udvostručite svoju memoriju.

Dok su naučnici ranije koristili tehnologiju da poboljšaju ljudsko pamćenje, nije uvek potrebno nešto tako drastično. Umesto toga, korišćenje drevne grčke i rimske tehnike može vam pomoći da povećate svoje veštine skladištenja memorije ulaganjem samo malo vremena.

Unsplash
 

Istraživači su prvobitno objavili svoja otkrića o poboljšanju čovekovog pamćenja u časopisu „Neuron“ još 2017. Iako je rad stariji, rezultati su i dalje zapanjujući i vredi ih pogledati čak i u 2022. Rad pod naslovom „Mnemonički trening preoblikuje mreže mozga“ u „Support Superior Memory“ uključuje radove Martina Dreslera, Vilijama R. Širera i drugih.

Istraživači su otkrili da su nakon upotrebe ove tehnike, subjekti u okviru svog skupa od 51 volontera mogli drastično da poboljšaju svoje pamćenje. Posle samo četiri meseca, učesnici su mogli da se sete 62 od 72 termina testa. U početku su mnogi mogli da se sete samo 26 od 72.

Međutim, metoda „palata sećanja“ za poboljšanje vašeg pamćenja nije nova, ali čini se da se na neki način vraća, a ideja je čak predstavljena u modernim medijima poput televizijskih emisija, filmova, pa čak i video igrica.

Kako koristiti ovu tehniku?

Ako želite da trenirate svoj mozak i poboljšate svoje pamćenje, zapravo možete to i sami naučiti. Prvo, morate da zamislite kako hodate po nekom mestu u svom umu. Ovo mesto je vaša „palata sećanja“, otuda i ime. Odatle, zamislite da postoje različita vrata, ormarići ili nešto što odgovara različitim rečima koje treba da zapamtite.

Profimedia
 

Ako praktikujete ovu metodu svaki dan, na kraju ćete početi da vidite poboljšanja u ukupnoj snazi pamćenja.

Jedan od najboljih delova tehnike „palate sećanja“ je da možete zamisliti bilo koju vrstu mesta. Možete koristiti kuće, puteve, pa čak i male zajednice da kombinujete više uspomena na jedno mesto.

Mnogi učesnici u studiji, koju su sproveli Dresler i drugi, su primetili poboljšanja u svom pamćenju četiri meseca nakon završetka studije. Dakle, ako želite da poboljšate svoje pamćenje, nauka pokazuje da je „palata sećanja“ jedna od najuspešnijih metoda za to.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike