Šta će se dogoditi vašem telu ako prestanete da konzumirate mleko?

24.05.2022

04:37

0

Bićete manje naduti i probavni sistem će vam bolje funkcionisati

Šta će se dogoditi vašem telu ako prestanete da konzumirate mleko?
Mleko - Copyright Pixabay

Mnogi su ljubitelji mleka, međutim, dijetetičarka Ejmi Šapiro smatra da nam ono nije potrebno.

- Mleko nije bitan sastojak u ishrani odraslih i danas postoje mnoge zamene koje su obogaćene kalcijumom i drugim vitaminima koje ste možda redovno dobijali iz mleka - kaže Šapiro.

Bez obzira na to da li mleko volite ili ne, ono nije obavezan deo ishhrane, tvrde stručnjaci. 

Manja nadutost

- Možda je odličan izvor kalcijuma, vitamina A i vitamina D, ali ako te hranjive materije dobijete iz druge hrane, i dalje možete da zadovoljite svoje dnevne potrebe - rekla je Šapiro. 

Ovo bi mogle da budu posledice potpunog izbacivanja mleka iz ishrane:

Verovatno ćete uočiti poboljšanje izgleda i zdravlja kože.

Pixabay
 

 - Nakon što prestanete da konzumirate mleko, možda ćete primetiti poboljšanje vaše kože, manje akni ili ekcema. Dok su akne i kožna oboljenja najčešće nasledna, neke komponente mleka također mogu da igraju ulogu u njihovoj pojavi - kaže Šapiro. 

Možda će vam oslabiti kosti

Prema Šapiro, ako izbacite kravlje mleko, a ne dobijate kalcijum iz drugih izvora, to može da dovede do krhkih kostiju kod nekih osoba. Možete da nastavite da održavate svoje kosti jakima dobro uravnoteženom ishranom, vežbanjem i uključivanjem izvora vitamina D.

Imaćete bolje celokupno zdravlje creva

Pixabay
 

Uklanjanje mleka iz vaše ishrane bi moglo da pomogne u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i da podrži bolje zdravlje creva. 

- Takođe ćete možda manje biti naduti - kaže Šapiro.

Možda ćete imati problem s imunološkim sistemom

Mlečni proizvodi sadrže značajne količine vitamina B12, koji je neophodan za podsticanje snažnog imunološkog sistema i podršku vašem telu u borbi protiv bakterija.

Imaćete manje promena raspoloženja.

Pixabay
 

U prosečnoj čaši mleka ima 60-ak hormona, kako kaže dr Mark Hajman, a to uključuje organsko, sirovo mleko i mleko bez goveđeg hormona rasta, piše Avaz.

Zbog hormona u kravljem mleku, njegovo redovno pijenje može da poveća prirodne hormone koji već postoje u vašem telu i na kraju uzrokuju promene raspoloženja.

Neophodni telesni polni hormoni (estrogen i testosteron) drastično mogu da se poremete. Sprovedene su neke studije koje se bave ovim efektom, ali jasno je da treba sprovesti više ispitivanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike