Vežbanje može biti ključan tretman kod osoba koje pate od artritisa zglobova

02.05.2022

04:50

0

Iako je bolno, od velike je pomoći

Vežbanje može biti ključan tretman kod osoba koje pate od artritisa zglobova
Ilustracija - Copyright Pexels

Vežbanje je dobro za osobe koje imaju problem sa artritisom zglobova i trebalo bi da bude "osnovni tretman" bolesti, savetuju nove smernice britanske Nacionalne zdravstvene službe.

U početku može boleti, ali onda može ublažiti bol i pomoći osobama s osteoartritisom da ostanu gipke, zdrave i vitke, kaže britanski Nacionalni institut za izvrsnost zdravlja i nege (NICE).

Skeniranje nije potrebno da bi se bolest dijagnostikovala, a jaki lekovi protiv bolova se ne preporučuju. Nema dokaza ni da ispiranje zgloba pomaže.

Osteoartritis je vrlo čest, a može se desiti kada se zglobovi oštete s godinama i povredama. Prekomerna težina je još jedan faktor rizika. Neki ljudi imaju blage simptome, a za druge bol, ukočenost i otok mogu biti jaki.

To može otežati vežbanje, ali prema novim smernicama NICE-a, fizička aktivnost bi trebalo da bude glavni tretman, a ne lekovi protiv bolova.

Humanitarna organizacija "Arthritis Action" saopštila je da se nada da će smernice uveriti ljude s osteoartritisom da je vežba dobra intervencija.

- Mnogi pogrešno veruju da vežbanje može naštetiti zglobovima, tako da su ove smernice vrlo važne i nadamo se da će osnažiti pacijente i dati im više samopouzdanja da naprave promene u zdravom načinu života koje će zaista pomoći da poboljšaju kvalitet života- rekla je doktorka Vendi Holden.

Pexels
 

Šta sve pomaže

Vežbanje izgrađuje mišiće i može pomoći ljudima da održe zdravu težinu, što je važno za upravljanje osteoartritisom.

Ako postoji bol, razmislite o korišćenju antiinflamatorne kreme ili gela ili uzimanja ibuprofena ili slične vrste nesteroidnih protivupalnih (NSAID) lekova.

Humanitarne organizacije za artritis zabrinute su što previše pacijenata dobija lekove protiv bolova umesto da dobiju pravu vrstu pomoći - bilo da je to terapija vežbanjem ili pravovremena zamena kuka ili kolena.

- Jačanje mišića i aerobne vežbe mogu uticati ne samo na upravljanje stanjem, već i na pružanje poboljšanog kvaliteta života ljudima. Početak tog putovanja može biti neprijatan za neke ljude u početku i treba ih podržati i pružiti im dovoljno informacija koje će im pomoći da upravljaju svojim stanjem tokom dužeg vremenskog perioda - kaže dr Pol Krisp, iz NICE-a.

Pexels
 

- Odlučili smo da ne preporučujemo neke lekove protiv bolova, poput paracetamola i nekih opioida za osteoartritis. To je zato što su novi dokazi pokazali da je bilo malo ili nimalo koristi. U slučaju jakih opioida, postojali su dokazi da oni mogu uzrokovati štetu na duži rok, uključujući moguću zavisnost - pojasnio je.

Smernice ne pokrivaju druge vrste artritisa, kao što je reumatoidni artritis.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike