Istraživanja pokazuju da bi znanje drugog jezika moglo odložiti pojavu demencije i za sedam godina

14.04.2022

19:50

0

Učenje jezika se pokazalo kao izuzetno korisno za očuvanje kognitivnih sposobnosti

Istraživanja pokazuju da bi znanje drugog jezika moglo odložiti pojavu demencije i za sedam godina
profimedia-0561131102 - Copyright Profimedia

Nakon nekoliko istraživanja, naučnici veruju da znanje i pričanje stranog jezika pruža mozgu priliku za vežbu, dajući mentalnu stimulaciju potrebnu za sprečavanje kognitivnog pada.

Iako postoje i drugi elementi koji štite od stanja koje narušavaju pamćenje, kao što su vežbanje ili specifična ishrana, veštine i znanje drugog jezika ostaju s nama do daljnjeg, objašnjavaju stručnjaci.

Analiza dosadašnjih studija pokazala je da se dvojezičnim osobama demencija dijagnostifikuje u proseku pet do sedam godina kasnije od onih koji govore jedan jezik.

Druga studija koja je proučavala kognitivne eksperimente pokazala je da što osoba duže i tečnije govori drugi jezik, to je bolja zaštita.

Dakle, utvrđeno je da dvojezičnost nije sprečila ljude da obole od demencije, ali je odložila efekte. 

Dr Federio Galo rekao je da rezultati sugerišu da bi dvojezičnost mogla biti jedan od najjačih načina zaštite od demencije.

- Možemo počinjati i odustajati od telesnog vežbanja, prelaziti sa jedne ili drugu dijetu ili promeniti posao, ali jezik ostaje s nama sve vreme. Komuniciramo, gledamo filmove i čitamo knjige, a centri za jezik neprestano rade u našim mislima - rekao je on.

U jednoj studiji, objavljenoj u časopisu "Frontiers in Psychology", naučnici su sproveli kognitivni test nad 63 osobe starije od 60 godina koje govore najmanje dva jezika različitog tečnog znanja.

Profimedia
 

Rezultati istraživanja ukazali su na tri nedavne meta-analize koje su pokazale da je dvojezičnost povezana s kasnijim početkom dijagnoze demencije, od pet do sedam godina.

S obzirom na to da trenutno ne postoji lek za demenciju i starenje mozga generalno, pronalaženje načina da se uspori njen početak od ključne je važnosti.

Studija o 600 preživelih od moždanog udara u Indiji izvestila je da je kognitivni oporavak onih koji su bili dvojezični dvostruko brži od onih koji nisu.

Čini se da dokazi ukazuju na to da je znanje više jezika dobro za vaše zdravlje i da vam pomaže da budete mladi i sprečite pad kognitivnih sposobnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike