Demencija je bolest budućnosti: Do 2050. godine petina sveta biće dementna

15.01.2022

05:31

0

Prema novim istraživanjima sa Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Univerziteta Vašington u Sijetlu, očekuje se da oko 153 miliona ljudi u svetu postane dementno do 2050. godine

Demencija je bolest budućnosti: Do 2050. godine petina sveta biće dementna
matthew-bennett-78hTqvjYMS4-unsplash - Copyright Unsplash

Naučnica Ema Nikols sa Univerziteta Vašington u Sijetlu radila je ankete u oblasti javnog zdravlja u 195 zemalja.

Broj obolelih od Alchajmerove bolesti i kognitivnih bolesti koje oduzimaju pamćenje povezan je sa nacionalnim trendovima i faktorima rizika, uključujući gojaznost, dijabetes, nisko obrazovanje i pušenje, navodi se u studijama Global Burden of Disease.

Foto; Pixabay/ Ralf Kunze
 

Predviđanja su da će stanovništvo sa prostora Severne Afrike, Bliskog istoka i Sahare doživeti najveći porast broja obolelih od demencije.

Nasuprot tome, studija je pokazala niži rast broja obolelih u bogatijim zemljama azijsko-pacifičkog regiona i Zapadne Evrope.

Kod žena koje žive s demencijom nastaviće sa ekspanzija bolesti, jer kako pokazuju istraživanja, zbog kombinacije genetskih faktora rizika i dužeg životnog veka, rizik od demencije raste s godinama.

Studija daje apokaliptične projekcije, koje ne uzimaju u obzir preporučljive promene u načinu života, istakli su doktori Univerzitetske bolnice Bordo Mihael Švarcinger i Kerol Dufoil, koji nisu bili uključeni u analizu.

Zbog svega navedenog zvaničnici nekih zemalja nastoje da osmisle ciljanu politiku kako bi se uhvatili ukoštac sa rizikom od demencije, koja je sedma na listi vodećih uzroka smrti u svetu.

Profimedia
 

Proizvođači lekova takođe pokušavaju da osmisle kombinaciju terapije kojom će se boriti protiv Alchajmerove bolesti.

- Čak i skromni napredak u prevenciji demencije ili odlaganju njenog napredovanja izuzetno bi se isplatio - rekla je autorka studije Ema Nikols sa Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Ističe da je za dobre rezultate neophodno smanjiti izloženost glavnim faktorima rizika u svakoj zemlji.

Iako traženi u brojnim kompanijama, lekovi za Alchajmerovu bolest su do sada pokazali ograničenu efikasnost u borbi protiv demencije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike