Neprestano se osećate loše i kao da ste za nešto krivi? Sedam znakova da imate posla sa manipulatorom

29.03.2022

17:39

1

Ponašenje manipulatora je zapravo jedna perfidna igra gde ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda

Neprestano se osećate loše i kao da ste za nešto krivi? Sedam znakova da imate posla sa manipulatorom
Majstori u skrivanju emocija - Copyright Unsplash

Vrlo je teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas suptilno nateraju da uradite ono što oni žele, a da se pritom osećate dobro i korisno u vezi sa tim. 

Bilo da je reč o prijateljima, porodici ili partnerima, manipulacija je čest oblik ponašanja sa kojim se susrećemo danas. Ponekad se ona događa toliko dugo u nekom odnosu da nismo ni svesni da nama manipulušu jer smo navikli na jedan oblik ponašanja.

Međutim, sve što nas čini da se osećamo loše ili krivima su jedni od prvih znaka manipulacije sa nečije strane. Nije čudno da ova manipulacija najčešće dolazi u partnerskim odnosima i to od strane muškarca. 

Mentalno zlostavljanje nekada zna da bude jednako strašno kao i fizičko. Ovo su znaci da imate posla sa manupulativnom osobom: 

1. Udaljava vas od prijatelja i porodice

Manipulatori će se truditi da vam odvuku pažnju od stvari koje vas čine srećnim. Potrudiće da vas drže podalje od porodice i prijatelja i da vas animiraju što je više moguće. Napravite planove i pridržavajte ih se, uvek radite stvari zbog kojih se osećate srećno i sa ljudima koji vas čine srećnim.

Ukoliko usvojite ovaj način ponašanja i naviknete partnera na ovakav odnos, kasnije će biti teže vratiti se na pravi put. Partneri dolaze i odlaze, a oni koji su tu za ceo život treba da znaju da će vaša porodica i vaši prijatelji uvek biti uz vas. 

2. Stalno imate osećaj da ste nešto krivi

U početku će manipulator biti neverovatno ljubazan i pun ljubavi, zatim će postupno uvoditi male kritike. Te kritike vremenom postaju sve veće i veće, jer manipulator nameće svoj model ponašanja i "ono što je ispravno." Prema standardima manipulatora sigurno ste nešto skrivili ili niste dobro uradili. 

Profimedia
 

 

3. Mislite da zaboravljate stvari

Manipulatori odmah na početku vide mogu li vama da manipulišu ili ne. Ako vide da mogu, iskoristiće priliku. Nekad će vas uveravati u neke stvari koje niste izrekli, a vi ćete misliti da ste postali zaboravni jer ne možete da ih se setite. Ne brinite, niste ih zaboravili, samo će vas manipulator uveriti da ste to uradili ili rekli.

4. Manipulatori ćute i ignorišu

Smiriti se pet minuta nakon svađe je normalno, ali manipulatori će u tom slučaju prekinuti komunikaciju u potpunosti. Oni će ćutati s jednim ciljem - kako bi produžili raspravu, osim ako im se vi prvo ne izvinite

Što duže budu ćutali time će hteti da pokažu svoju povređenost, te ćete vi biti primorani da priđete prvi i verovatno opet da se izvinjavate. 

5. Velikodušni su, ali kontrolisano

Ovakva vrsta ljudi često koristi novac za dobijanje moći. Manipulator bi mogao da insistira na plaćanju večere, pa oni odlučuju gde ćete jesti. Ili će preuzeti plaćanje svih računa i troškova, pa će vas kasnije s tim ucenjivati. 

Pexels
 

U početku su neverovatno velikodušni, zbog čega se osećate zbrinuti i sigurni, ali oni sve to vremenom mogu da pretvore u kontrolu. Ne dopustite da neko preuzme kontrolu nad vašim životom ili vašim finansijama, koliko god oni bili puni "ljubavi" prema vama. 

6. Ništa nije njihova greška 

Oni u većini slučajeva glume žrtvu i to vole. Što ste ljubazniji i toplijeg srca, više će biti žrtve kako biste učinili ono što žele. Manipulator može da izokrene skoro sve kako bi izgledao kao žrtva. Sledeći put kada primetite da to radi, pokušajte da dođete do odgovora: ko je pokrenuo svađu. Obično su im svi drugi krivi, samo su oni ispravni i to postaje šablon. 

7. Tražite odobrenje ili se osećate krivom kada radite nešto što volite

Ukoliko primetite da vam od njega treba odobrenje za sve što teba da uradite, nemojte da nastavljete ovaj odnos. Ako možete da odete, idite. Ako imate potpuno ispravne namere, a pomislite da se to njemu ne bi svidelo - na pogrešnom ste putu. On vas je ubedio šta je to ispravno i ucenio vas nizom modela ponašanja.

Čim osetite presiju da nešto što želite nećete ili ne možete zbog neke osobe, bilo da je ona vaš partner ili poslodavac, izađite što pre iz te priče. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike