Recept dana: Paprike punjene pasuljem koje morate da probate

15.09.2021

06:08 >> 06:17

0

Malo drugačije, a opet tako ukusne

Recept dana: Paprike punjene pasuljem koje morate da probate
Copyright Pixabay

Paprike punjene pasuljem su veoma izdašno jelo koje se može servirati i toplo i hladno. U jesen mu je pravo vreme, jer se može nabaviti sve što je potrebno za pripremu ovog ručka – mladi zreli pasulj i dobre zelene ili poluzelene paprike.

Odlična je zamena za klasične punjene paprike u vreme trajanja posta.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 10-ak paprika
  • 500 g crvenog luka
  • veza peršuna
  • 1-2 lista celera
  • 1-2 čena belog luka
  • kašika brašna
  • aleva paprika
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje
  • 250 ml suncokretovog ulja (odnosno koje vi želite)

Priprema:

Najpre je potrebno da napravite gust prebranac.

Pola kilograma pasulja nalijte vodom, stavite na vatru i lagano prokuvajte, zatim skinute sa vatre, poklopite i ostavite da se ohladi u vodi. Ocedite ga i dobro osušite, pa ga spustite u zagrejano maslinovo ulje da se malo proprži, mešajući ga često varjačom. Tada ga nalijte vodom tek da ogrezne, pa ga polako kuvajte.

Istovremeno isecite na tanke rezance crveni luk, iseckajte vezu peršuna, list-dva celera i zdrobite koji čen belog luka. Crveni luk spustite u četvrtinu litre zagrejanog ulja, dinstajte ga mešajući dok ne dobije blago žutu boju.

Pospite ga kašikom brašna, propržite još malo pa skinite sa vatre. Sa izdinstanim lukom pomešajte crvenu papriku, so, sitni biber, peršun, celer i beli luk i pasulj nalijte čorbom u kojoj se kuvao. Ako je čorbe malo, dodajte malo ključale vode i sve dobro promešajte.

Paprike, u zavisnosti od broja osoba, obrežite po dnu, izbacite seme i dršku, napunite ih pripremljenim pasuljem i ređajte u zemljanu posudu za đuveč kojoj su dno i strane namazane uljem.

Pazite da ostane dovoljna količina pasulja koju treba da izručite između paprika. Sve naliti čorbom i na laganoj vatri kuvajte u rerni pola sata. Servirajte toplo, a što preostene možete poslužiti i hladno.

Bon appetit!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike