Recept dana: Punjeni plavi patlidžan - odlična kombinacija sastojaka i ukusa

14.08.2021

06:08

0

Brza priprema je bitan adut ovog jela, tako da je ono visoko kotirano na listi omiljenih letnjih obroka

Recept dana: Punjeni plavi patlidžan - odlična kombinacija sastojaka i ukusa
Copyright YouTube/Printscreen

Plavi patlidžan je izuzetno zdravo povrće koje delotvorno deluje na čitav organizam. Obara krvni pritisak, snižava holesterol, prija srcu. Njegova upotreba u kuhinji može da bude bezgranična. Ima blag neutralan ukus mesa i odlično se slaže sa crnim i belim lukom, a u pitama, musakama, punjenim paprikama i te kako može da ga zameni ili makar obogati.

Punjeni patlidžani mnogima su omiljeni letnje jelo. Ukoliko želite laganiji obrok napunite ih samo povrćem i uživajte u sočnom i vrlo ukusnom ručku.
Za vreme letnih vrućina najčešće posežemo za laganim i brzo gotovim jelima, a patlidžani punjeni mešavinom povrća i listićima badema recept su koji se svakako isplati probati.

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 2 grančice celera
  • 1 crvena paprika
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike listića badema
  • 1 kašika naseckanog peršuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • nekoliko listića svežeg peršuna

Pixabay

Priprema:

Sa štapića celera uklonite niti i iseckajte na kockice, a zatim iseckani celer stavite u lonac, prelijte vodom, posolite, kuvajte 12 minuta na umerenoj vatri pa ocedite.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Patlidžane prepolovite, pa ih izdubite pomoću noža. Izdubljene patlidžane iznutra začinite solju i biberom, poprskajte ih s dve kašike ulja, a zatim ih stavite naopako u pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stepeni.

Očistite papriku i iseckajte je na kockice. Očistite crni i beli luk i sitno naseckajte.

Ostatak ulja zagrejte u šerpi ili dubljem tiganju i dinstajte beli i crni luk oko pet minuta.

Dodajte meso patlidžana, isceđeni celer i naseckanu papriku. Nekoliko kockica paprike ostavite sa strane kako biste kasnije dekorisali. Posolite, pobiberite i dinstajte još 15 minuta na umerenoj vatri.

Nakon toga, dodajte bademe i naseckani peršun, dobro promešajte i smesom napunite prethodno izdubljene polovine patlidžana. Punjene patlidžane pecite na 180 stepeni između 15 i 20 minuta.

Pečene patlidžane stavite na tanjir i ukrasite listićima peršuna i kockicama sveže paprike.

Bon appetit!

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike