Recept dana: Ledeni vetar s jagodama, klasik koji miriše na proleće
Crvene doze radosti
Budući da je počela sezona jagoda, ovaj kolač morate da napravite. Savršene beze kore, lagan i prozračni krem i voće koje upotpunjuje ovaj kolač. Kod ovog kolača većina ima problema s izradom i sušenjem beze kora. Za njih morate imati strpljenja i vremena jer je u tome ključ uspeha.
Sastojci:
Za kore
- 9 belanaca
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta
Za krem
- 9 žumanaca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike oštrog brašna
- 400 ml mleka
- 2 burbon vanilin šećera
- 250 g maslaca
- 800 ml slatke pavlake
- voće po želji – a ovoga puta jagode
Priprema
1. Za početak rernu uključite na 130 stepeni i obavezno uključite ventilator. Ako nemate rernu s ventilatorom, onda je uključite na 120 stepeni.
2. Za kora koristite neku malo veću posudu i u nju stavi belanca. Dodajte prstohvat soli i mutite. Kada se belanca zapene, dodajte polovinu šećera, mutite i za minut dodajte ostatak šećera. Ne smete belance previše čvrsto umutiti već moraju ostati kremasti. Pred kraj dodajte kašiku sirćeta.
3. Pleh od rerne obložite pek-papirom pa sneg od belaca ravnomerno rasporedite po plehu i stavite u rernu, te pecite odnosno sušite 1 sat i 30-40 minuta. Vreme pečenja može se razlikovati od rerne do rerne, ali kora mora dobiti boju poput bele kafe.
4. Kada je kora pečena, isključite rernu i ostavite je još tri minuta a da ne otvarate vrata rerne. Zatim je izvadite i pustite da se ohladi. Kada se kora ohladi, odlepite je s papira i prerežite tako da dobijete tri kore.
5. Za krem mutite žumanca, pa im dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite još 10 minuta, a zatim naizmenično dodajte brašno i mleko. Dobro umutite smesu da se ne stvore grudice.
7. Smesu stavite na laganu vatru i neprestano mešajte varjačom. Smjesa ne sme da proključa. Mešajte dok se krem ne zgusne, a potom je sklonite s vatre.
8. Izlijte krem u drugu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature umutite i dodajte u dobro ohlađen krem, pa ga dobro umutite kako bi se maslac povezao s kremom.
9. Voće koje ćete koristiti očistite, operite i narežite sitno. Ako koristite jagode, njih nareži na kockice. U međuvremenu umutite 500 ml slatke pavlake u šlag.
10. Na tacnu stavite jednu koru i premažite jednom trećinom krema. Složite voće po želji (jagode), zatim preko voća stavite jednu trećinu šlaga. Ponovo stavite drugu koru, složite voće (banane) i šlag. Stavi treću koru, voće po želji i preostali šlag.
11. Umutite preostalu slatku pavlaku u šlag i njime ukrasite kolač spolja.
Bon appetit!
možete i ovo da pripremite
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari