Recept dana: Ledeni vetar s jagodama, klasik koji miriše na proleće

18.04.2021

06:08 >> 06:33

0

Autor: Z. A.

Crvene doze radosti

Recept dana: Ledeni vetar s jagodama, klasik koji miriše na proleće
Copyright Profimedia

Budući da je počela sezona jagoda, ovaj kolač morate da napravite. Savršene beze kore, lagan i prozračni krem i voće koje upotpunjuje ovaj kolač. Kod ovog kolača većina ima problema s izradom i sušenjem beze kora. Za njih morate imati strpljenja i vremena jer je u tome ključ uspeha.

Sastojci:

Za kore

  • 9 belanaca
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta

Za krem

  • 9 žumanaca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 400 ml mleka
  • 2 burbon vanilin šećera
  • 250 g maslaca
  • 800 ml slatke pavlake
  • voće po želji – a ovoga puta jagode

Priprema

1. Za početak rernu uključite na 130 stepeni i obavezno uključite ventilator. Ako nemate rernu s ventilatorom, onda je uključite na 120 stepeni.

2. Za kora koristite neku malo veću posudu i u nju stavi belanca. Dodajte prstohvat soli i mutite. Kada se belanca zapene, dodajte polovinu šećera, mutite i za minut dodajte ostatak šećera. Ne smete belance previše čvrsto umutiti već moraju ostati kremasti. Pred kraj dodajte kašiku sirćeta.

3. Pleh od rerne obložite pek-papirom pa sneg od belaca ravnomerno rasporedite po plehu i stavite u rernu, te pecite odnosno sušite 1 sat i 30-40 minuta. Vreme pečenja može se razlikovati od rerne do rerne, ali kora mora dobiti boju poput bele kafe.

4. Kada je kora pečena, isključite rernu i ostavite je još tri minuta a da ne otvarate vrata rerne. Zatim je izvadite i pustite da se ohladi. Kada se kora ohladi, odlepite je s papira i prerežite tako da dobijete tri kore.

5. Za krem mutite žumanca, pa im dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite još 10 minuta, a zatim naizmenično dodajte brašno i mleko. Dobro umutite smesu da se ne stvore grudice.

7. Smesu stavite na laganu vatru i neprestano mešajte varjačom. Smjesa ne sme da proključa. Mešajte dok se krem ne zgusne, a potom je sklonite s vatre.

8. Izlijte krem u drugu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature umutite i dodajte u dobro ohlađen krem, pa ga dobro umutite kako bi se maslac povezao s kremom.

9. Voće koje ćete koristiti očistite, operite i narežite sitno. Ako koristite jagode, njih nareži na kockice. U međuvremenu umutite 500 ml slatke pavlake u šlag.

10.  Na tacnu stavite jednu koru i premažite jednom trećinom krema. Složite voće po želji (jagode), zatim preko voća stavite jednu trećinu šlaga. Ponovo stavite drugu koru, složite voće (banane) i šlag. Stavi treću koru, voće po želji i preostali šlag.

11. Umutite preostalu slatku pavlaku u šlag i njime ukrasite kolač spolja.

Bon appetit!

možete i ovo da pripremite

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike