Recept dana: Domaći sladoled od čokolade, idealno letnje osveženje

24.05.2021

06:08 >> 06:12

0

Oduševiće vas ukus i njegova kremasta tekstura

Recept dana: Domaći sladoled od čokolade, idealno letnje osveženje
Copyright Profimedia

Kad temperatura poraste u potrazi smo za idealnim osveženje. A šta je bolje od ledenog sladoleda?

Za pravo uživanje možete napraviti odličan domaći sladoled od čokolade. Jedina mana mu je ta što će brzo nestati iz vašeg zamrzivača.

Sastojci:

– 500 ml slatke pavlake

– 2 kašike kakaa
– 140 g tamne čokolade
– 250 ml mleka
– prstohvat soli
– 150 g šećera
– 5 velikih žumanaca
– 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Način pripreme:

Sipajte 250 ml slatke pavlake u šerpicu i dodajte kakao. Dobro promešajte žicom za mućenje da se kakao skroz razmuti. Stavite na laganu vatru i pričekajte da proključa uz mešanje. Kad proključa, smanjite temperaturu na najniže i ostavite da krčka 30 sekundi.

Sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu iseckanu na komadiće i mešajte dok se čokolada ne istopi i masa skroz ne sjedini. Na kraju umešajte preostalih 250 ml slatke pavlake.

Ovu čokoladnu masu prebacite u plastičnu vanglu, a šerpicu dobro sastružite silikonskom špatulom ili kašikom. Vanglu sa masom stavite u činiju sa hladnom vodom u koju ste ubacili i kockice leda. Preko vangle postavite cediljku.

Zagrejte mleko, šećer i so u istoj šerpici u kojoj ste pravili čokoladnu masu. Posebno razmutite žumanca žicom za mućenje, pa u njih, u laganom mlazu sipajte vruće mleko uz neprestano mešanje. Mleko sipajte polako i neprestano mešajte da se žumanca ne zgrušaju.

Kad ste sipali svo mleko, vratite masu sa žumancima u šerpicu i kuvajte na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje špatulom nekoliko minuta, tj. dok se masa malo ne zgusne. Znaćete da je gotovo kad vidite da je masa počela da se hvata za kašiku ili špatulu.

Vruću masu od žumanaca sipajte kroz cediljku u čokoladnu masu i ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje na ledenoj kupki. Kad se skroz ohladilo, prebacite u frižider na pola sata, pa u zamrzivač.

Svakih 30-40 minuta izvadite iz zamrzivača i izmiksajte dok se sladoled ne smrzne do željene strukture. Zamrzavanje traje ukupno oko 3 sata.

Bon appetit!

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike