Preliv je duša svake salate: Pripremite jednostavne dresinge za još bolji ukus

08.06.2021

12:50 >> 12:19

0

Autor: Z. A.

Dresing iz sastojaka salate izvlače ono najbolje

Preliv je duša svake salate: Pripremite jednostavne dresinge za još bolji ukus
Copyright Pixabay

Toplo vreme otvara sezonu predivnih, šarenih, zdravih i pre svega ukusnih salata. Kombinacije su zaista brojne, od povrća, testenine, orašastih plodova, do mahunarki i sireva, a važan element svake dobre salate je preljev. Ideja i mogućnosti je mnogo, a uz ove lagane i ukusne dresinge salata bi vam lako mogla postati omiljeno jelo.

Klasični viegret, prelv od ulja i sirćeta, klasika je koja uvek dobro prolazi. Vrlo lako se priprema – ulje i sirće se pomešaju u razmeri 1:3, pa se doda prstohvat soli i bibera, a odlično se slaže sa svakom salatom.

A zašto ne isprobati nešto novo i omiljenoj salati obogatiti ukus? Priprema domaćih dresinga za salatu zaista je laka i brza, a rezultat i ukus će vas oduševiti.

Pixabay

Kako aromatizovati sirće

Sirće sa origanom: litar sirćeta, vlašac ili sitno naseckan zeleni deo mladog luka, kašika semenki korijandera, grana svežeg origana i čili.

Sirće s majčinom dušicom: grana sveže majčine dušice, dva ili tri čena belog luka i litar vinskog sirćeta.

Sirće sa ruzmarinom: pola litra jabukovog sirćeta, dva ili tri čena belog luka i grančica ruzmarina.

Aromatizovano sirće čuvajte u staklenim flašama, dalje od izvora svetlosti i topline.

Sirće s estragonom: pola litre vinskog octa, dve grančice svežeg estragona i limunova korica narezana na trakice.

Osim korišćenja kvalitetne vrste, za dobro aromatizovano sirće važno je čuvati mešavinu u staklenim flašama, na suvom mestu i što dalje od izvora svetlosti i topline, a pre korišćenja preporučljivo je ostaviti ih da odstoje tri ili četiri dana.

Pixabay

Kako aromatizovati ulje

Osim sirćea, druga mogućnost da začinite salatu jeste aromatizovanje ulja koje će jelu dati posebnu notu i aromu.

Ulje s limunom: oljuštite limun i narežite ga na trakice. Minut ga blanširajte u kipućoj vodi, ocedite, dobro osušite i stavite u staklenu bocu koja je prethodno sterilizovana i osušena. Dodajte čili prerezan na pola i ulijte maslinovo ulje. Ostavite da odstoji 48 sati zaštićeno od svetlosti, a nakon toga procedite i prebacite u drugu sterilisnu bocu.

Ulje s ruzmarinom: operite i osušite 10 grančica ruzmarina i stavite ih u sterilizovanu suvu bocu. Ulijte maslinovo ulje, dobro zatvorite i pre upotrebe ostavite da stoji mesec dana zaštićeno od svetlosti.

Aromatizovano ulje salati će dati poseban ukus

Ulje s majčinom dušicom i belim lukom: operite i osušite osam grančica majčine dušice. Ogulite tri čena belog luka, uklonite klicu i stavite u sterilisanu i suvu bocu sa četiri oljuštene ljute papričice i timijanom. Pre upotrebe napunite maslinovim uljem i ostavite da stoji mesec dana zaštićeno od svetlosti.

Pexels

Pojačivači ukusa

Još jedna mogućnost da obogatite salatu i pojačate joj ukus jeste, uz osnovne sastojke ulje i sirće, ddodavanje odataka koji vam se najviše sviđaju.

Začini i aromatično bilje. U ovom slučaju valja odabrati željen intenzitet ukusa: od jednostavnog dodavanja prstohvata peršuna u klasičan vinegret, pa do mešanja aromatičnih biljaka za dobijanje viinegreta od bosiljka i ruzmarina.

Agrumi su sjajni saveznici u pripremi vinegreta za salate

Agrumi. Narandža, limun, limeta – agrumi su sjajni saveznici u pripremi vinegreta za salate. Sa citrusima je nemoguće pogrešiti, a isprobajte, na primer, vinegret od limuna i belog luka, idealan za svaku toplu salatu.

Umaci. Takođe se klasičnom vinegretu mogu dodavati različiti sosovi, poput senfa ili sosa od soje. Samo mala količina je dovoljna da pruži poseban ukus salati.

Med i jogurt. Dve vrlo zanimljive mogućnosti za izradu domaćeg vinegreta jesu med ili prirodni jogurt. Med će dati slatku notu dok će jogurt biti izbor onih koji više vole kiselije ukuse.

Orašasti plodovi. Neki mljeveni orašasti plodovi (pistaći, orasi, lešnici…) ne samo da će vinegretu dati slastan ukus, već će pružiti sjajnu hrskavu teksturu.

Začini. Malo čilija ili kajenskog bibera pojačati će intenzitet ukusa svakog preliva.

Pixabay

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike