Teflonski tiganj je jedna od korisnijih kuhinjskih sprava. Ipak, on neće dugo trajati ako se o njemu ne starate kako treba. Da biste produžili životni vek premaza i posude u celini, važno je da izbegnete krupne greške koje ga uništavaju.
Postoje tri stvari koje nikako ne treba da radite ukoliko želite da tiganj zadrži “nelepljiva” svojstva, ali i duža vam potraje:
1. Preterano zagrevanje – izbegavajte pregrevanje posude, uključujući i to da ga ostavljate “praznog” na šporetu.
2. Pažljivo birajte “pomoćno posuđe” – za “okretanje” palačinki ili mešanje bilo koje hrane u tiganju, koristite posuđe od drveta ili
plastike, posebno dizajnirano za nelepljive premaze.
3. Izbegavajte agresivna sredstva za čišćenje – to nikako ne smeju da budu abrazivni metalni sunđeri koji će brzo oštetiti premaz na
tiganju. Uvek je bolji izbor mek sunđer i ne previše agresivno sredstvo za pranje.
Takođe, važno je da znate kad vaš tiganj više nije bezbedan za upotrebu i vreme je da ga bacite.
Stručnjaci upozoravaju da ukoliko je tiganj izgubio “nelepljiva svojstva”, ili ste mu izgrebali unutrašnjost i skida se premaz, obavezno kupite novi, jer u ovakvom stanju više nije bezbedan za upotrebu, piše mondo.
Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs
Pročitajte još