Soda bikarbona jeste magična, ali postoje četiri stvari koje ne treba da čistite ovim sredstvom

08.02.2021

11:50

1

Autor: K. Obradović

Kada dođe u kontakt sa nekim materijalima, može da ih ošteti

Profimedia

Nije bez razloga dobila nadimak magični prah. Soda bikarbona jedno je od najpopularnijih kuhinjskih sredstava za čišćenje. Brojne su njene namene u domaćinstvu, a pored toga što je koristimo za posuđe, pravljenje sredstava za pranje mebl štofova, za dezinfekciju površina, za tvrdokorne mrlje na šporetu, sjajna je za probleme sa varenjem i za izbeljivanje zuba.

Iako zvuči kao univerzalno sredstvo, postoje situacije u kojima ona može naneti više štete nego koristi i to najviše zbog toga što neki materijali propadaju u kontaktu sa sodom bikarbonom.

Antikno srebro

Voda i soda bikarbona mogu ukloniti mrlje sa starinskog srebrnog posuđa, ali morate biti vrlo oprezni. Upotrebljavajte samo malo sode bikarbone i pomešajte je sa puno vode, jer ako je smesa previše abrazivna, oštetiće srebro – izgubiće patinu i potamneće, a to ne želite.

Staklo

Soda bikarbona je fini abrazivni prah koji će ogrebati naočare i ogledala ako ih pokušate koristiti kao sredstvo za čišćenje. Umesto toga, koristite normalno sredstvo za čišćenje stakla ili sirće za čišćenje prozora ili ogledala.

Profimedia

Keramička ploča za kuvanje

Ako je vaš šporet izrađen od keramičkog stakla, soda bikarbona ne sme da se koristi. Njegova abrazivna priroda ogrebaće ploču i ostaviti belu naslagu. Isto se odnosi na vrata rerne, ni njih ne treba tretirati sodom bikarbonom, a umesto nje bolje je odlučiti se za limun ili sirće.

Aluminijumsko posuđe

Ako imate aluminijumske lonce i šerpe, nemojte posezati za sodom bikarbonom da biste ih osvežili. Ako je reč o naslagama zagorele hrane, tada budite vrlo obazrivi, treba raditi nežno i brzo, ne sme dugo da bude u dodiru sa metalom. Aluminijum je tanak i porozan, pa soda bikarbona može prouzrokovati njegovu oksidaciju i promenu boje, piše mondo.rs

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još

Komentari (1)

Comment(1)

  1. Ја kaže:

    То да се содом бикарбоном не треба чистити стакло-керамичка плоча шпорета је глупост! Годинама чистим плочу на овај начин и ништа јој не фали.

    13

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti